SAMO JEDNA DRŽAVA U REGIONU, ALI I U CELOJ EU BILA PROTIV REZOLUCIJE O SREBRENICI! Dokazani prijatelji Srbije, a evo i o kome je reč!

Autor:

Vesti

23.05.2024

18:26

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Srbija je, moralni pobednik, s obzirom na činjenicu da je za rezoluciju glasala 43.5 odsto zemalja članica.

SAMO JEDNA DRŽAVA U REGIONU, ALI I U CELOJ EU BILA PROTIV REZOLUCIJE O SREBRENICI! Dokazani prijatelji Srbije, a evo i o kome je reč!

Foto: Profimedia, ATA Images, Dragan Kadic, Shutterstock

Generalna skupština UN usvojila je danas Rezoluciju o Srebrenici. Za je glasalo 84, protiv 19, uzdržano 68! Bila je potrebna prosta većina prisutnih. Od 193 članice u sali je u toku glasanja bilo prisutna 171.

Srbija je, moralni pobednik, s obzirom na činjenicu da je za rezoluciju o Srebrenici glasala 43.5 odsto zemalja članica.

Trebalo bi reći da je Mađarska jedina zemlja u regionu, ali i članica EU, koja je glasala protiv Rezolucije. Iz regiona, sve države su glasale za, a od EU bilo je uzdržanih, ali svega tri države.

Protiv rezolucije glasale su i Rusija, Belorusija, Kina, Komoros, Antigva, Sirija, Kuba, Kongo, S. Koreja Dominika, Eritreja, Esvatini, Grenada, Mali, Nauru, Nikaragva, Sao Tome i Principe i Srbija.

Među uzdržanim zemljama bile su, između ostalih Grčka, Kipar, Kazahstan, Maldivi, Meksiko, UAE, Vijetnam i mnoge druge. Među zemljama koje nisu glasale, a koje su pre procesa rekle da su protiv rezolucije su Azerbejdžan i Venecuela.

Mađarska je uvek strogo osuđivala sve zločine, rekla je predstavnica te zemlje Katalin Bogej danas u UN obrazlažući odluku svoje države.

- Mi želimo da se izgradi mir i prosperitet na Balkanu, i želimo da se izbegne rast tenzija. U ovom kontekstu postavljamo pitanje da li je ovaj nacrt rezolucije put ka miru, ili pravi nove podele. Mi nismo uvereni da je ovo put ka stabilnosti, i smatramo da ovakve inicijative trebaju biti na agendi GS UN samo ako ne narušavaju mir i stabilnost na Zapadnom Balkanu. Zato smo glasali protiv ove rezolucije. Zahvaljujemo se predsedniku Srbije na podršci. On radi na razvoju svoje zemlje, i mađarska zajednica je tamo uvek mogla da računa na njega - rekla je predstavnica Mađarske.

Bonus video

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
Svaka cast

24.05.2024 16:53

Madjarima i Orbanu !!! Hrabro i muski !