VUČIĆ SE SASTAO SA MINISTROM ODBRANE UJEDINJENIH ARAPSKIH EMIRATA! (FOTO)

Autor:

Vesti

10.05.2024

11:55

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Vučić je primio Al Mazruija u zgradi Generalnog sekretarijata predsednika Republike.

VUČIĆ SE SASTAO SA MINISTROM ODBRANE UJEDINJENIH ARAPSKIH EMIRATA! (FOTO)

Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas s državnim ministrom za odbranu Ujedinjenih Arapskih Emirata Muhamedom bin Mubarakom Bin Fadelom Al Mazruijem.

Vučić je primio Al Mazruija u zgradi Generalnog sekretarijata predsednika Republike.

Republika

Foto: Tanjug/Sava Radovanović

 

- Sa uvaženim ministrom Al Mazruijem @modgovae o složenim aspektima aktuelnih geopolitičkih prilika, globalnim bezbednosnim pitanjima, kao i o jačanju vojnotehničke saradnje između Srbije i UAE.


Detaljno sam upoznao ministra sa situacijom na Kosovu i Metohiji, kao i sa kretanjima u regionu Zapadnog Balkana i istakao posvećenost Srbije da sa prijateljima i partnerima nastavi da radi na rešavanju zajedničkih izazova i pretnji regionalnom i međunarodnom miru i bezbednosti.

Naglasio smo potrebu za kontinuiranom saradnjom i koordinacijom i u oblastima kao što su borba protiv terorizma, sajber bezbednost i regionalna stabilnost, pogotovo imajući u vidu opšte usložnjavanje situacije u svetu. Jedna od tema razgovora bila je i konkretizacija planova o kojima je bilo reči prošle godine tokom međunarodnog sajma IDEX 2023, kao i brojni tipovi naoružanja koje proizvodi srpska vojna industrija, a za koju su Emirati iskazali interes.

Takođe, iskoristio sam priliku da ponovo ukažem na poseban značaj koji Srbija pridaje partnerstvu i prijateljskim vezama sa UAE, uz posebnu zahvalnost šeiku @mohamedbinzayed koji je i lično doprineo našim neraskidivim bilateralnim i ekonomskim odnosima. Zamolio sam ministra Al Mazruija da šeiku prenese moje srdačne pozdrave uz uvek otvoren poziv da ponovo poseti Srbiju - napisao je Vučić na Instagramu.

Podsetimo, predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić prisustvovao je svečanom prijemu povodom proslave Dana Evrope.

Tim povodom, Aleksandar Vučić se obratio javnosti i, između ostalog, poručio sledeće:

- Danas je Dan Evrope i u ime Republike Srbije čestitam svima vama ovaj dan, čestitam i građanima Srbije koji žele da budu njen deo.

 


- Mnogo toga još treba da uradimo, a Evropskoj uniji sam zahvalan na podršci i na svemu dobrom što ste doneli u našu zemlju i što ćete doneti i u budućnosti.

- Verujem da i mi možemo u nekim stvarima da doprinesemo onome što je dobro za Evropu. Mislimo da pripadamo Evropi i da je Evropa naša kuća i Srbija će biti na evropskom putu, jer je to naša strateška i stalna pozicija.

- Hvala vam što o Srbiji brinete i što Srbiju poštujete. Srećan Dan Evrope svima i želim vam puno uspeha u budućnosti i nama zajedno sa vama - kazao je Vučić.

U Evropi je juče, 8. maja obeležen Dan pobede nad fašizmom u znak sećanja na dan kada je 1945. stupila na snagu bezuslovna kapitulacija Nemačke u Drugom svetskom ratu.

Kapitulacija Nemačke stupila je snagu 8. maja 1945. u 23.01 po srednjeevropskom vremenu što je po moskovskom vremenu već bio 9. maj pa Rusija, ali i druge zemlje među kojima je i Srbija, Dan pobede zvanično obeležavaju danas, 9. maja.

Istog dana, 9. maja, u Evropi se slavi Dan Evrope, u znak sećanja na deklaraciju francuskog ministra spoljnih poslova Roberta Šumana iz 1950. godine, koja se smatra prvim zvaničnim korakom u nastanku EU. Ove godine obeležava se 79. godišnjica završetka Drugog svetskog rata i 74 godine od pokretanja inicijative za stvaranje današnje Evropske unije.

U zemljama EU poseban značaj ima Dan Evrope kao dan koji je označio prekretnicu u odnosima evropskih zemalja i otvorio put stvaranju zajednice država na tom kontinentu, dok je u Rusiji težište na proslavi Dana pobede u Drugom svetskom ratu.

BONUS VIDEO

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (30)

Loading
Лаза

10.05.2024 11:58

Увек у друштву са најмоћнијим и најутицајнијим људима!

Maja

10.05.2024 11:59

Veoma vazan sastanak za nasu zemlju.

Stefan

10.05.2024 12:00

Hvala Predsedniku Vucicu na marljivom radu zivela Srbija

Ina

10.05.2024 12:00

Nadamo se sto boljem ishodu danasnjeg sastanka.