"Uspostavljanje ZSO jedna od ključnih tačaka"! Francuzi i više nego jasni u SB UN!

Autor:

Vesti

22.04.2024

18:44

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Briselski sporazum je veliki uspeh, svaka od strana mora da odigra svoju ulogu, sve što je u okviru dijaloga pod okriljem Evropske unije, rekao je Nikola de Rivijer.

"Uspostavljanje ZSO jedna od ključnih tačaka"! Francuzi i više nego jasni u SB UN!

Foto: Bianca Otero / Zuma Press / Profimedia

Predstavnik francuske misije pri Ujedinjenim nacijama Nikola de Rivijer rekao je danas da Pariz smatra da je uspostavljanje Zajednice srpske opštine jedno od ključnih pitanja na takozvanom Kosovu.

- Briselski sporazum je veliki uspeh, svaka od strana mora da odigra svoju ulogu, sve što je u okviru dijaloga pod okriljem Evropske unije. Od kosovskih vlasti se predugo očekuje uspostavljanje Zajednice srpskih opština, odustvo napretka u ovoj tački stvara prepreku efikasnoj implementaciji prava srpske manjine, stoga i evropskim arpiracijama Kosova. Nadamo se da će se napredak ostvariti u skladu sa apsiracijama Kosova da uđe u Savet Evrope, što podrazumeva i pravilno tretiranje manjina u srcu mandata SE -  rekao je De Rivijer.

On je dodao da Francuska podržava uspostavljanje vladavine prava, poštovanje ljudskih prava i osiguravanje pomirenja između zajednica na Kosovu i Metohiji, u skladu sa koordinacijom sa Kforom i Euleksom.

- Njihov mandat je vezan za normalizaciju odnosa i Francuska podržava produžetak mandata ovih misija koliko god je potrebno. Na kraju, Francuska poziva srpske i kosovske lidere da pokažu odgovornost i da se pridržavaju njihovih hrabrih odluka, posvećenosti da to učine. Obe strane se moraju uzdržati od unilateralnih akcija koje mogu da dovedu do povećanja tenzija -  poručio je on.

On je rekao da neuspeh nije opcija i da jedino kroz dijalog i posredništvo EU problemi mogu biti rešeni.

Bonus video

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading