NERADOM UGROZILA I DRŽAVU! Tužioci za ratne zločine protiv Snežane Stanojković!

Autor:

Vesti

18.04.2024

16:52

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Glavna tužiteljka za ratne zločine nije obezbedila stručnu pomoć za odbranu interesa Srbije pred međunarodni telima, kaže Svetlana Nenadić

NERADOM UGROZILA I DRŽAVU! Tužioci za ratne zločine protiv Snežane Stanojković!

Foto: Tanjug/Sava Radovanović

U Javnom tužilaštvu za ratne zločine (JTRZ) mesec dana pred izbor novog glavnog tužioca Snežana Stanojković, koja je do sada obavljala tu funkciju, na sve načine pokušava da zadrži tu poziciju. Iako je sedam od 10 tužilaca dalo negativno mišljenje o njenom radu i ocenilo da je nestručna, nedostojna i onesposobljena za obavljanje te funkcije.

NE ISPUNJAVA OBAVEZE

Ona je, međutim, u jednom novinskom intervjuu uzvratila da su je ocenjivali oni koji imaju manje iskustva od nje i čija stručnost u radu može da se dovede u pitanje, kao i da imaju motiv zbog kog to rade i da joj je simptomatično da je većina njih na rukovodećim mestima u Udruženju tužilaca. Otuda je sedam tužilaca uputilo juče predlog Etičkom odboru Visokog saveta tužilaštva za davanje mišljenja da li su izneti navodi u skladu s etičkim kodeksom javnih tužilaca i naveli da u tim izjavama ima elemenata i za tužbu.

Najznačajnija zamerka grupe tužilaca je što JTRZ ne ispunjava obaveze iz nacionalne strategije za procesuiranje ratnih zločina, zbog čega ovo tužilaštvo nema bazu svih zločina i žrtava. Pa ni zločina i žrtava pogroma na KiM, čak ni Srba, a kamoli žrtava drugih nacionalnosti, iako Stanojkovićeva, ukazuju, tvrdi da su žrtve u fokusu rada od momenta kad je ona došla na čelo tog tužilaštva. Svetlana Nenadić, tužilac JTRZ, ukazuje na propuste Stanojkovićeve.

Zaposlila sestru, snahu i njenog brata

Tvrdnja Stanojkovićeve da u JTRZ, otkad je ona na njenom čelu, nema diskriminacije, kako su opisali tužioci, ne može biti dalja od istine jer postoji u svakom segmentu rada - od nejednake raspodele predmeta i opterećenja poslom do mogućnosti za napredovanje, pristup propisima, stručno usavršavanje, dodele solidarne pomoći u slučaju smrti najbližih članova porodice i lečenje najtežih bolesti, čak i pristup aparatima za vodu.

- Diskriminacija postoji i pri zasnivanju radnog odnosa, pa je tako Snežana Stanojković zaposlila rođenu sestru, snahu i njenog brata, drugaricu iz razreda. Angažovala je i šest starosnih penzionera, za čija primanja se izdvajaju značajna sredstva iz budžeta - kažu tužioci.

BEZ ODGOVORA

- Svedoci smo nadolazećih i neopravdanih pretnji koje su se nadvile nad našom zemljom u vidu mogućeg prijema tzv. države Kosovo u SE i donošenja rezolucije o genocidu u GS UN. Ova dešavanja otvaraju mogućnosti novih postupaka pred međunarodnim telima i sudovima, a Republika Srbija mora da bude spremna da na to odgovori. U tom smislu, JTRZ bi trebalo nadležnim organima blagovremeno da pruži sve informacije i stručnu pomoć koji su neophodni za odbranu interesa Srbije pred međunarodnim telima - kaže Nenadićeva.

I zato je, ističe, neophodna baza zločina koja će obuhvatiti i podatke o žrtvama, pa i zločine na KiM, uključujući i one koji se odnose na pogrom iz 1999. i 2004.
Stanojkovićeva nije odgovorila na pitanja Srpskog telegrafa do zaključenja ovog broja.

Slagala o protivkandidatu

Nenadićeva ukazuje i na laž koju je Stanojkovićeva iznela o kolegi tužiocu, koji je njen protivkandidat za glavnog javnog tužioca:

- Izjava Snežane Stanojković "da je jedan od tužilaca bio član tima pred Međunarodnim sudom pravde (MSP) u postupku u kom je pogrešno postavljeno pitanje koje je imalo nasagledivu posledicu po državu", potpuna je neistina jer kolega na koga misli jeste bio član tima Republike Srbije pred MSP, ali ne u postupku koji navodi, već u postupcima po tužbama i protivtužbama BiH i Hrvatske protiv Srbije. A poznata je činjenica da su ovi postupci okončani u korist Republike Srbije i da je MSP utvrdio da Srbija nije odgovorna za izvršenje genocida, nije bila deo zavere, podstrekavanja, pokušaja niti saučesništva u genocidu, što su naši najviši zvaničnici u nedavnim izjavama s pravom naglasili.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading