ZAPAD PROTIV BOJKOTA! Opozicija nema podršku u opstrukciji izbora!

Autor:

Vesti

05.04.2024

16:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Maltene sve zemlje zapadnog korpusa (osim možda jedne) izričito ne podržavaju Đilasove planove

ZAPAD PROTIV BOJKOTA! Opozicija nema podršku u opstrukciji izbora!

Foto: ATA Images,

Najava opozicije da će bojkotovati beogradske izbore 2. juna nije naišla na odobravanje čak ni zapadnih zemalja (osim možda jedne), koje su dosad podržavale političku grupaciju Dragana Đilasa. Kako saznaje Republika u diplomatskim krugovima, pomenute države izričito su i protiv bilo kakvih nereda, koji bi bili uslovljeni pokušajem opozicije da nekom vrstom sile spreči da se izbori održe.

Od početka, naravno, svima je bilo jasno da opozicionari ne žele dogovor iako su se odazvali pozivu na konsultacije u Skupštini Srbije, na kojima se razgovaralo o primeni preporuka ODIHR o izbornim uslovima. Uz ostale uslove, međutim, postavili su i onaj da se spoje svi preostali lokalni izbori sa glasanjem u Beogradu 2. juna, iako su znali da ga je nemoguće ispuniti bez kršenja Ustava i zakona.

PRERAČUNALI SE

Samim tim, dakle, znalo se šta im je strategija. To za Republiku objašnjava i jedan od sagovornika diplomata, koji je u čestim kontaktima s opozicijom oko Dragana Đilasa.

- Ipak, deluje mi da su se preračunali. Jasno je da im rezultati istraživanja javnog mnjenja za Beograd ne idu u prilog, međutim, insistiranje na nemogućim uslovima i najave bojkota, odnosno nasilnog sprečavanja drugih da glasaju, sigurno im neće pomoći - ističe naš sagovornik i nastavlja:

- Sve ili gotovo sve zapadne zemlje u koje se ta Đilasova opcija uzda su protiv ovakvog scenarija. To će im i biti saopšteno narednih dana, pa ćemo videti koje će dalje poteze povući.

Gajić: Samo bi da izbegnu poraz

Koliko je bojkot besmislen, napisao je na Tviteru i Vladimir Gajić, lider Narodne stranke, nazivajući to foliranjem.

- Da se ne foliramo. Najavljena odluka o bojkotu izbora nije inspirisana principijelnim razlozima, već je motivisana izbegavanjem mogućnosti poraza. Narodna stranka se neće priključivati toj šaradi. Naročito od onih koji su se baš potrudili ranijih godina da je unište - istakao je Gajić.

Govoreći o ovom pitanju, predsednik Aleksandar Vučić juče je, govoreći na vanrednoj sednici Vlade, izjavio da zahteva od članova Vlade i predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić da nastave da rade na primeni preporuka ODIHR i na pripremi za predstojeće beogradske i lokalne izbore, ali i da ne pristaju na ultimatume opozicije. On se osvrnuo i na najave da bi opozicija mogla fizički da spreči održavanje izbora.

- Te bajke o tome kako će neko da vrši krivična dela, ostvari svoja prava, pa će da zaustavljaju ljude, za to su predviđene ogromne zatvorske kazne. To su priče za malu decu što sam vam govorio i 2020, tako da, u demokratskoj atmosferi, sprovedite te izbore - poručio je šef države.

POLITIČKA ŽELJA

Predsednica Narodne skupštine Ana Brnabić istakla je da se nada da će opozicija ipak izaći na izbore u Beogradu. Ona je kazala da su njena vrata za dijalog uvek otvorena i naglasila da neredi neće biti dopušteni ne samo u Beogradu već ni u bilo kojoj drugoj lokalnoj samoupravi.

- Ukoliko ne želite da učestvujete na njima, to je vaša politička želja i politička odluka i mi ćemo je kao takvu poštovati, ali nemojte da pretite da ćete sprečavati druge ljude da glasaju jer se to neće desiti. Srbija je zemlja vladavine prava, jakih institucija i ljudima će se omogućiti da glasaju.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading