REPUBLIKA EKSKLUZIVNO OTKRIVA! Ovo su četiri ključne tačke napada na Srbiju i kako ćemo se braniti!

Autor:

Vesti

29.03.2024

16:59

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Na ovakav scenario ukazao je i predsednik Vučić navodeći da nas čekaju teški dani i izazovi, te da nam direktno ugrožavaju vitalne nacionalne interese i Srbije i Srpske.

REPUBLIKA EKSKLUZIVNO OTKRIVA! Ovo su četiri ključne tačke napada na Srbiju i kako ćemo se braniti!

Foto: Tanug/AP, Marko Đoković

Pritisak na Srbiju i predsednika Aleksandra Vučića nije ni prestajao poslednjih 12 godina, ali u narednim danima naša zemlja sudariće se sa najtežim mogućim izazovima, možda najopasnijim do sada, kojima će  pojedini zapadni centri moći preko svojih saradnika ovde i satelita u regionu učiniti sve da nas oslabe i destabilizuju državu.

Pred Srbijom je pakleni period, u kojem se neće libiti da direktno udare i na naše nacionalne interese vezane i za Kosovo i Metohiju, ali i Republiku Srpsku.

- Srbiji i predsedniku Vučiću u narednim mesecima spremaju zamke na svakom koraku. Predstojeći april biće izuzetno težak - priča upućeni sagovornik Srpskog telegrafa i Republike.

Izdvajaju se, kako ističe, četiri koje se tiču održivosti politike vojne neutralnosti, bezbednosne politike, rešavanju kosovskog čvora i odnosa prema RS. Srbija, međutim, neće sedeti skrštenih ruku i radi na diplomatskoj ofanzivi na dva fronta. (pogledajte okvire)

Na ovakav scenario ukazao je i predsednik Vučić navodeći da nas čekaju teški dani i izazovi, te da nam direktno ugrožavaju vitalne nacionalne interese i Srbije i Srpske. O tome je u međuvremenu razgovarao i sa šefom delegacije EU Emanuelom Žiofreom i sa predstavnicima zemalja Kvinte. Odbacio je ocene da Srbija odustaje od "evropskog puta" posle najava o mogućem napuštanju Saveta Evrope ukoliko ta organizacija primi Kosovo. Imao je sastanak i sa predsednikom RS Miloradom Dodikom.

- Biće teško, najteže do sada. Borićemo se, pobediće Srbija - poručio je
Vučić.

Geopolitička situacija u svetu se usložnjava svakoga dana sve više i više, pritisci na Srbiju su kombinovani spolja i iznutra, izazovi postaju sve učestaliji, navodi u razgovoru za Srpski telegraf i Republiku  ministar odbrane i lider SNS Miloš Vučević.

- Srbija se nalazi pred velikim izazovima. Neću pogrešiti ako kažem - sudbonosnim. Više od svega nam je potrebno da se ujedinimo kao narod i stanemo uz predsednika Aleksandra Vučića. Moramo položiti ovaj generacijski test. Zaštiti srpske interese na KiM, odbraniti Republiku Srpsku i istovremeno očuvati mir - navodi Vučević.

I Vladimir Orlić, poslanik i potpredsednik GO SNS, kaže da što su izazovi veći, narod je sve složniji u okupljanju oko predsednika Vučića, njegove politike odbrane državnih i nacionalnih interesa, borbe za život i budućnost Srbije.

- A bivši režim koji se tom narodu i toj borbi podsmeva - odavno je pokazao da radi isključivo protiv sopstvene drzave. Takvi da pobede Vučića i Srbiju neće nikada - do sada su mogli toliko da zaključe - konstatuje Orlić za Srpski telegraf i Republiku.

Darko Obradović iz Centra za stratešku analizu tvrdi za Srpski telegraf i Republiku da izazovi da kojima se suočava Srbija predstavljaju tzv. savršenu oluju - nerešen status Kosova, nestabilnost u RS kao i odsustvo adaptibilnosti spoljne politike:

Pritisci na Srbiju nisu nimalo naivni, a izazovi i posledice složeni.Predsednik  Vučić je u ovom poduhvatu sam sa srpskim narodom, od funkcionera ne treba očekivati da ponesu teret situacije jer oni paze da se ne zamere trećim stranama.

OVO SU ČETIRI ZAMKE

1. Odbor za političke poslove Saveta Evrope (SE) prihvatio je preporuku da tzv. Kosovo bude primljeno u Savet Evrope, vodeću organizaciju na Starom kontinetu u oblasti ljudskih prava. To ne znači istovremeno i prijem tzv. Kosova u SE, ali je jedan od koraka ka potencijalnom članstvu. O tome će se raspravljati 18, a potom i 27. aprila. Priština je maja 2022. podnela zahtev za članstvo tzv. Kosova u SE, gde je 46 zemalja, uključujući 27 članica EU i sve zemlje regiona.

2. Istovremeno se već izvesno vreme  priprema dokument o "genocidu u Srebrenici" čiji je cilj satanizacija Republike Srpske kako bi u krajnjem ishodu bila ukinuta. Naime, radi se na tome da se  na Generalnoj skupštini UN 27. aprila progura i usvoji ta rezolucija.
Sličan takav pokušaj sprečen je 2015.

3. Aljbin Kurti, premijer privremenih prištinskih institucija, ponovio je da ostaje odluka o korišćenju evra kao jedine valute kao sredstvo plaćanja na Kosovu. Iako to ugrožava život preostalih Srba na KiM i predstavlja, kako je upozoravo predsednik Vučić, "najjači udarac do sada" i "pretnju progonom i proterivanjem Srba" međunarodna zajednica ne reaguje. Naprotiv nastavljaju posredno da podržavaju sulude Kurtijeve poteze.

4. Naoružavanje Srbiji neretko zameraju što jača svoje vojne i bezbednosne resurse. Poslednja u nizu zamerkiu je i to što je navavljen anti-dron sistem Repelent, iz Rusije, za potrebe Vojske Srbije. S druge strane, potpuno se ignoriše to što, recimo, Turska intezivno radi na naoružavanju, obučavanju i osposobljavanju Kosovskih bezbednosnih snaga.

Vučić ide kod Makrona, a potom stiže Si Đinping

Uprkos teškim izazovima s kojima će se suočiti državno rukovodstvo predvođeno predsednikom Vučićem ne sedi skrštenih ruku. Naprotiv, sprema diplomatsku ofanzivu na dva fronta, kako na zapadu, tako i na istoku.

Foto: Tanjug/AP Photo/Minh Hoang, Pool/Markus Schreiber, Pool

Si Đinping i Emanuel Makron

- Očekuje se da predsednik Vučić uskoro ide u Pariz na razgovore sa predsednikom Francuske Emanuelom Makronom koji, u odnosu na ostale, ima najracionalniji pristup. I da u razgovoru sa njim objasni poziciju Srbije. Istovremeno, očekuje se da Beograd poseti predsednik Kine Si Đinping. To su dva značajna susreta koja mogu imati presudnu ulogu u pozicioniranju i odbrani nacionalnih interesa - priča upućeni sagovornik iz diplomatskih krugova.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (20)

Loading
Zora

29.03.2024 17:11

Biće teško, ali znamo da će se Srbija boriti i da nikada neće pristati na predaju.

Mila

29.03.2024 17:11

Vučić brani interese svoje zemlje.

Igor

29.03.2024 17:12

Nesmemo da se vratimo nazad u vreme mraka i pljačke

Mila

29.03.2024 17:14

Srbija i Francuska neguju prijateljstvo.