Vesić na potpisivanju ugovora za gradnju "ZELENIH STANICA" na auto-putu: Ovo je istorijska stvar za Srbiju!

Autor:

Vesti

13.03.2024

13:40

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Goran Vesić, ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture prisustvovao je potpisivanju Ugovora o finansiranju realizacije projekta "zelenih stanica" na auto-putevima.

Vesić na potpisivanju ugovora za gradnju "ZELENIH STANICA" na auto-putu: Ovo je istorijska stvar za Srbiju!

Foto: Tamara Pavišić

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić prisustvovao je danas, potpisivanju Ugovora o finansiranju realizacije projekta "zelenih stanica" na auto-putevima.

Nakon što je ugovor potpisao direktor "Puteva Srbije" Zoran Drobnjaka i dva direktora čija kompanija je pobedila na tenderu, javnosti se obratio ministar koji je istakao koliko je ovaj projekat značajan za Srbiju.

- Želim da čestitam jer je ovo istorijski ugovor koji mnogo znači za životnu sredinu. Ovo je veliki iskorak za nas, i postoje već tri zemlje, a to su Nemačka, Francuska i Velika Britanija, koje su u korak sa ovim projektorm, a uskoro će biti i druge zemlje. Evropska unija procenje je da će 30 odsto svih automoila biti električni, tako da mi moramo da budemo u korak sa tim i da budemo konkurentni, a ovo je bio poslednji trenutak da se priključimo - istakao je ministar.

Kako je Vesić istakao, trenutno u Srbiji postoji osam električnih punjača,a u toku je postava još 16, dok se očekuje i dodatnih sedam koji će se nalaziti na pumpama.

- Tih 16 će biti pretvoreni u zelenu oazu, gde će biti sve što je nephodno kako bi neko mogao da provede svoje vreme kvalitetno dok puni svoj automobil. Jedan od glavnih razloga zašto se ne kupuju električni automobili kod nas, jeste to što nismo imali punjače - istakao je Vesić i dodao:

- Najpre će biti 80 punjača u prvom talasu, što vremenom dolazi do broja 320. Na tenderu su učestvovale 4 kompanije, i ja sam zahvalan onoj koja je pobedila jer su imali najbolju ponudu. Uradili smo veliku stvar za našu zemlju. Srbija daje 5000 evra za kupovinu električnih automobila, a uskoro u Srbiji kreće i proizvodnja domaćih električnih automobila.

Vesić je naveo i da će korisnici električnih automobila imati posebne pogodnosti.

- Mi predlažemo da vozači električnih automobila imaju tablicu u drugoj boji, kako da bi imali propusno parkiranje, kao i nižu  putarinu, i čitav niz pogodnosti zbog populacije. To je budućnost, i danas smo uradili istorijsku stvar koju ćemo videti tek u budućnosti. Na svaka četiri parking mesta jedno mora da bude opremnjeno. Mi smo uradili sve što smo mogli da promovisemo proizvodnju i kupovinu, nije u pitanju samo zarada već i zaštita životne sredine. Ja očekujem da će oni koji su dobili ovaj posao brzo krenuti u obavljanju istog. U narednim godinama mi ćemo moci da pričamo o tome da imamo najbolju infrastrukturu u Evropu - istakao je on.

Podsetimo, "Putevi Srbije" trenutno upravljaju sa osam elektro punjača na ključnim tačkama na autoputevima odnosno na ulazima u Srbiju i to na naplatnim stanicama "Preševo", "Šid", "Dimitrovgrad", "Subotica", kao i na odmorištu Boljkovci na autoputu "Miloš Veliki", u smeru Beograd-Čačak.

BONUS VIDEO:

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading