BRNABIĆ INICIRALA SASTANAK SA OEBS-OM: Nastavlja se unapređenje izbornih procesa

Autor:

Vesti

09.03.2024

09:31

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Premijerka je informisala međunarodne partnere da je Vlada već uputila pozivno pismo posmatračkoj misiji koja bi pratila lokalne izbore u Beogradu, kao i da je zatražena tehnička pomoć od OEBS-a.

BRNABIĆ INICIRALA SASTANAK SA OEBS-OM: Nastavlja se unapređenje izbornih procesa

Foto: Tanjug/Jadranka Ilić

Ana Brnabić

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić je juče održala sastanak sa Misijom Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS), predstavnicima Kancelarije OEBS-a za demokratske institucije i ljudska prava i delegacijom Evropske unije u Srbiji. Na sastanku su takođe bili prisutni ministar za državnu upravu i lokalnu samoupravu Aleksandar Martinović i poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Milan Marinović. Cilj sastanka bio je predstavljanje dosadašnjih aktivnosti na ažuriranju biračkog spiska u Republici Srbiji i stvaranju transparentnijeg jedinstvenog biračkog spiska.

Implementacija preporuka OEBS-a i EU

Premijerka je informisala međunarodne partnere da je Vlada već uputila pozivno pismo posmatračkoj misiji koja bi pratila lokalne izbore u Beogradu, kao i da je zatražena tehnička pomoć od OEBS-a. Takođe, istaknula je da je Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave preduzelo mere radi implementacije preporuka ODIHR-a, kao što je uspostavljanje mehanizma za kontrolu dostupnosti objekata u javnoj svojini jedinica lokalne samouprave tokom izborne kampanje svim učesnicima izbornog procesa.

Značaj inkluzivnog procesa

Ambasador EU Emanuele Žiofre je istakao značaj brzog sprovođenja preporuka ODIHR-a za jačanje izbornog okvira i izrazio zahvalnost predsednici Vlade na ponovnom sazivanju interresornog foruma. Takođe je naglasio potrebu za inkluzivnim procesom koji će uključiti sve relevantne aktere kako bi se povećalo poverenje javnosti.


Premijerka je zahvalila predstavnicima OEBS-a i EU na institucionalnoj saradnji, podršci i otvorenosti za predloge koji će pomoći izborni proces u Srbiji. Naglasila je da je saradnja od ključnog značaja za dalje unapređenje i kontrolu biračkog spiska, te za uspešne izborne procese u budućnosti.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (5)

Loading
Dejan

09.03.2024 09:39

Kakavi god bili izborni uslovi, opozicija će biti nezadovoljna. Narod zna kome veruje, a to je lista koju predvodi Aleksandar Vučić.

Dragana

09.03.2024 09:39

Moramo raščistiti i skinuti ljagu da su izbori u Srbiji neregularni.

Toma

09.03.2024 09:40

Izborni uslovi su isti čak i bolji nego 2012. godine.

Dragana

09.03.2024 09:42

Sastanak sa OEBS-OM je od presudnog značaja za razvoj i modernizaciju izbornog procesa u Srbiji.