SRBIJA POKRENULA OPERACIJU "SEDAM": Strategija da se spreči najgori mogući scenario

Autor:

Vesti

03.03.2024

19:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ofanziva protiv pokušaja da se u poglavlje 35 u pregovorima s EU uključi francusko-nemački plan

SRBIJA POKRENULA OPERACIJU "SEDAM": Strategija da se spreči najgori mogući scenario

Foto: Eeas Public

Posle odluke Brisela da i formalno predloži uključivanje obaveza iz Ohridskog sporazuma (francusko-nemački plan) u pregovore sa Srbijom, a koji u određenim članovima sadrži de fakto priznanje nezavisnosti Kosova (zbog toga ga predsednik Aleksandar Vučić i nije potpisao), država je krenula u ofanzivu da ovo zaustavi.


NEĆE PROĆI!


Kako saznaje Srpski telegraf, Srbija planira da preko sedam zemalja EU spreči ovaj scenario i razgovori s tim državama su već počeli.


- Srbija ne prihvata ovo i ne miri se s idejom koja je predočena Evropskoj komisiji da se Ohridski sporazum, čije pojedine odredbe ne odgovaraju Srbiji, uvrsti u poglavlje 35 u okviru pregovaračkog procesa za pristupanje EU. Jednostavno, ako bismo to prihvatili, priznali bismo de fakto Kosovo, a ako bismo odbili, a to nam stoji u okviru poglavlja, pregovarački proces bi potpuno utihnuo - kaže izvor našeg lista i dodaje:
- Zato je odlučeno da vršimo pritisak na Uniju preko naših prijatelja iz evropske zajednice, zemalja članica, da se ovaj predlog odbije. U pitanju je pet zemalja EU koje ne priznaju Kosovo - Španija, Kipar, Slovačka, Rumunija i Grčka, ali na spisku su i Mađarska i Italija iako su one priznale nezavisnost južne srpske pokrajine.


Naš sagovornik dalje pojašnjava:


- Na Mađarsku računamo s mnogo razloga jer je veliki prijatelj naše zemlje, a tu je i lično prijateljstvo predsednika Srbije Aleksandra Vučića s premijerom Viktorom Orbanom. Kada je reč o Italiji, oni imaju izvesni stepen razumevanja za našu situaciju, zbog čega se oslanjamo i na njihov glas u evropskoj porodici.
Komentarišući ovu situaciju, šef diplomatije Ivica Dačić je ranije rekao da se Srbija nalazi pod baražnom vatrom, a u okviru toga je želja da se ubaci u poglavlje 35 puna implementacija Ohridskog sporazuma, pa čak i onih delova koje Srbija nije prihvatila, što obesmišljava evropski put jer ne možemo da prihvatimo, na primer, da Kosovo postane član UN.


JAK UTICAJ


Sada, u razgovoru za naš list, Dačić ponavlja da je ova situacija za naš neprihvatljiva, da nam se kao obaveza u evropskim integracijama nameće nešto što predsednik Vučić nije prihvatio, što se tiče bilo čega što ima veze s priznanjem Kosova i članstva u UN.
- Mi nismo članovi EU i ne možemo da utičemo direktno, jedino preko država koje nisu priznale Kosovo ili koje su naši prijatelji, kao što je Mađarska, kao i ukazivanjem evropskim zvaničnicima da bi to obesmislilo evropske integracije i opasno ugrozilo naš evropski put. Očekujemo da se nađu formulacije koje bi imale sve to u vidu - kaže ministar spoljnih poslova Srbije.

Dačić: To bi obesmislilo evropske integracije i opasno ugrozilo naš evropski put

 

Na njih računamo

1. Grčka
2. Kipar
3. Slovačka
4. Španija
5. Rumunija
6. Mađarska
7. Italija


 

Milivojević: U igri su dva moguća raspleta

Nekadašnji diplomata Zoran Milivojević pojašnjava da su u igri dve linije uticaja - pomoć država prijatelja u EU, ali i vaganje same Unije da li joj se isplati da nas uslovljava jer je nama očuvanje Kosova važnije od pristupanja evropskoj zajednici, a priključenje celog regiona, kom teže u Briselu, nije moguće bez Srbije.


- Tu su dve linije mogućeg uticaja. Prvo, ovo o čemu je pričao Dačić, pet država koje nisu priznale Kosovo, moraju da traže nekakvo razjašnjenje jer Ohridski sprorazum podrazumeva de fakto priznanje, tu je i Mađarska, moguće još neko. Ima i druga linija, to je ono što zavisi od interesa EU vezano za Srbiju, a to je ukoliko bi oni to uključili, onda dovode u pitanje pregovore i strateški cilj da se region uključi u EU. Prosto, stav Srbije je jasan, mi ni u jednoj varijanti nećemo dati prednost pristupanju EU u odnosu na odricanje od svog suvereniteta i teritorijalnog integriteta, odnosno priznanja Kosova. Tu nema trgovine. Kosovo je značajniji cilj nego pristupni pregovori i oni to znaju - kaže Milivojević.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

 

 

 

Komentari (0)

Loading