EDI RAMA NAPRAVIO PRESEDAN NA SAMITU U TIRANI Ovako je dočekao Vučića!

Autor:

Vesti

28.02.2024

12:44

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Albanski premijer, sklon neformalnom stilu, načinio izuzetak pred početak skupa sa predsednikom Srbije, liderima 13 evropskih zemalja, među kojima je i šef Ukrajine Volodimir Zelenski i zvaničnici EU

EDI RAMA NAPRAVIO PRESEDAN NA SAMITU U TIRANI Ovako je dočekao Vučića!

Foto: Credit: Marco BERTORELLO / AFP / Profimedia, Printscreen/TanjugLive

Edi Rama, albanski premijer, izgleda da je ozbiljno shvatio ulogu domaćina međunarodnog samita u Tirani, gde su gosti uz predsednika Srbije Aleksandra Vučića, evropski zvaničnici i lideri država regiona i istočne Evrope, a među njima i predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski. Rama, poznat po neformalnom stilu, ovaj put napravio je presedan.

Rama je, na iznenađenje, danas u cipelama mada je do sada u svim (ne)prilikama nosio uz odelo patike, što prema ocenama poznavaoca diplomatskih neverbalnih gestova, ukazuje na formalnost i ozbiljnost ovog događaja. I ne čudi, imajući u vidu, cilj održavanja dvodnevnih samita. 

Kako je juče pisala Republika, uprkos neformalnom karakteru skupova Vučiću neće biti nimalo lako u Albaniji jer će, kako posredno, tako i direktno 48 sati biti izložen žestokim pritiscima da se odrekne nacionalnih interesa i politike očuvanja suvereniteta Srbije, naročito oko uvođenja sankcija Rusiji. Stigla je danas potvrda iz Tirane, odakle je predsednik Vučić poručio da je pred njim naporan dan.

Srbija je, naime, jedina zemlja koja će tražiti da se iz teksta deklaracije koja bi trebalo da bude usvojena izbaci: sankcije za Rusku Federaciju, maligni uticaj Rusije na zemlje u regionu, da u tekstu ne stoji "Zemlje" već "Western Balkan Six" - ovaj zahtev naša zemlja traži zbog tzv. Kosova, koje se ne može nazvati "državom".

Danas se, naime, održava i samit "Ukrajina-Jugoistočna Evropa", čiji su organizatori upravo Rama i Zelenski, na kom će se, kako je najavljeno, razgovarati o pitanju pružanja pomoći Kijevu u kontekstu otpora ruskoj vojnoj agresiji.  Učestvuju lideri zemalja jugoistočne Evrope, kao i evropski zvaničnici, a putem linka će se, kako se očekuje, obratiti i predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan. Uz zvanična obraćanja učesnika, prediviđena je i serija sastanaka iza zatvorenih vrata. 

Sutra se održava Regionalni samit o planu rasta i konvergencije, na kojem će se razgovarati o evrointegracijama regiona i sprovođenju Plana rasta za Zapadni Balkan.

 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading