ZA DANAS ZAKAZANA KONSTITUTIVNA SEDNICA SKUPŠTINE BEOGRADA: Na dnevnom redu potvrđivanje mandata odbornika!

Autor:

Vesti

19.02.2024

06:46

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je juče da je bolje da SNS nema vlast u Beogradu, nego da bude ukradena i naveo da trenutno koalicija okupljena oko te stranke ima legalnu većinu.

ZA DANAS ZAKAZANA KONSTITUTIVNA SEDNICA SKUPŠTINE BEOGRADA: Na dnevnom redu potvrđivanje mandata odbornika!

Foto: Republika.rs

Konstitutivna sednica Skupštine grada Beograda zakazana je za danas. Zaključak o sazivanju konstitutivne sednice doneo je krajem januara Privremeni organ Grada Beograda, a na dnevnom redu je potvrđivanje mandata odbornika, kao i izbor predsednika skupštine i postavljanje sekretara što je uslov da bi skupština bila konstituisana.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je juče da lista oko SNS "Beograd ne sme da stane" ima legalnu većinu, ali ne i kako je rekao, sasvim legitimnu i da će se verovatno sačekati do 2. ili 3. marta, pa ako ne budu imali i legitimnu većinu ići će se na nove izbore.

Iz opozicione liste "Srbija protiv nasilja" poručuju da će na sednici nastaviti "da dokazuju izbornu prevaru", a iz Stranke slobode i pravde i da će biti "u funkciji informisanja domaće i međunarodne javnosti o tome šta su uradili na izborima i osporavanja formiranja bilo kakve gradske vlasti".

Foto: Tanjug/Z. ŽESTIĆ

Aleksandar Vučić

Matematički gledano Srpskoj naprednoj stranci i Socijalističkoj partiji Srbije nedostaju dva mandata za većinu, imajući u vidu da Skupštinu grada Beograda čini 110 odbornika, a da su naprednjaci osvojili 49 mandata, a socijalisti pet.

S druge strane, lista Srbija protiv nasilja ima 43 mandata, koalicija NADA, koja je ranije najavljivala moguću koaliciju sa tom listom je osvojila sedam, te ni oni bez podrške Branimira Nestorovića ne bi mogli da konstituišu vlast.

Lista "Mi glas iz naroda" Branimira Nestorovića ima "zlatni glas", a nosilac te liste na beogradskim izborima, koja je osvojila šest mandata, je bio Aleksandar Jerković iz Pokreta Nema nazad - iza je Srbija.

Nestorović je više puta isticao da on neće ni sa jednom listom u koaliciju i da bi trebalo ići na nove izbore, dok je Jerković izneo svoj uslov za podršku nekoj od lista, a to je da dobiju unutrašnju kontrolu grada Beograda.

Nestorović je nedavno rekao da smatra da treba ponoviti beogradske izbore i ocenio da bi na tim izborima predstavnici dela opozicije "prošli katastrofalno".

Foto: Branimir Brana Jovanovic

Branimir Nestorović

Na pitanje da li će "podići ruke" kada se bude glasalo na konstitutivnoj sednici gradske skupštine, Nestorović je rekao da neće, ali i da beogradski izbori "i zavise i ne zavise od njih jer imaju prebege".

Koalicija okupljena oko SPN ranije je protestovala zbog navodne krađe izbora, obratili su se tim povodom Evropskom parlamentu, a zatražili su i od Ustavnog suda poništavanje izbora.

Iz vlasti su više puta ukazivali da su i jedan i drugi scenario mogući, odnosno poručivali su da će se ići na nove izbore ukoliko se ne konstituiše skupština.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je juče da je bolje da SNS nema vlast u Beogradu, nego da bude ukradena i naveo da trenutno koalicija okupljena oko te stranke ima legalnu većinu, ali ne i sasvim legitimnu, te da će sačekati do 2. ili 3. marta, pa ako ne budu imali i legitimnu većinu, ići će se na nove izbore.

On je rekao da je želeo da razgovora sa predstavnicima liste Branimira Nestorovića, ali da oni to ne žele.

Vučić je rekao da u ovom trenutku imaju većinu koja je više nego legalna, jer postoji deo odbornika sa čijim imenima je izlazila i lista za koju veruje da bi podržali njihovu stranu, ali da to nije apsolutni legitimitet.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading