Vujović: Nova gasna kotlarnica Narodnog pozorišta unaprediće kvalitet vazduha u centru Užic

Autor:

Vesti

14.02.2024

15:48

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Vujović je istakla da je kroz projekte Ministarstva u Užice uloženo 1,2 miliona evra, kako bi se popravio kvalitet vazduha, a u planu su i nova značajna ulaganja u sklopu programa Srbija 2027.

Vujović: Nova gasna kotlarnica Narodnog pozorišta unaprediće kvalitet vazduha u centru Užic

Foto: Tanjug/Ministarstvo zaštite životne sredine

Ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović obišla je danas u Užicu novu gasnu kotlarnicu pri Narodnom pozorištu koja će u narednim danima početi sa radom, čime će se stvoriti uslovi da se izbaci iz upotrebe 30 godina stari kotao na mazut i značajno unapredi kvalitet vazduha u samom centru grada.

Vujović je istakla da Ministarstvo koje vodi svake godine raspisuje javne konkurse namenjene poboljšanju kvaliteta vazduha. Kako je rekla, važno je što Užice kandiduje projekte i što se već vide značajni rezultati, jer taj grad spada u ugroženije kada je reč o aerozagađenju.

- Danas se nalazim ispred Narodnog pozorišta u Užicu, gde je upravo zamenjen kotao, kako bi se prešlo na ekološki prihvatljiviji energent. Nova gasna kotlarnica je urađena po najsavremenijim standardima i kreće sa radom u narednim danima, a tada će  potpuno biti eliminisano aerozagađenje oko ove ustanove kulture. To je izuzetno važno, jer se pozorište nalazi u samom centru grada, okružuju ga stambene zgrade, i za sve te građane, kao i za posetioce pozorišta, ovaj projekat doneće bolji kvalitet vazduha - rekla je ministarka.

Vujović je istakla da je kroz projekte Ministarstva u Užice uloženo 1,2 miliona evra, kako bi se popravio kvalitet vazduha, a u planu su i nova značajna ulaganja u sklopu programa Srbija 2027.

- U prethodnim godinama zamenili smo i kotao u vrtiću „Bambi“ koji pohađa oko 250 mališana i koji sada imaju bolje uslove boravka, kao i kotao u sportskoj hali „Veliki park“. Međutim, kada govorimo o boljem kvalitetu vazduha, uvek je reč o setu mera. Ulagali smo i u čišćenje divljih deponija, sanaciju zemljišta, a naravno da smo brinuli o građanima i tako što smo odvajali sredstva za subvencionisanu zamenu ložišta u domaćinstvima. U narednom periodu čeka nas zamena poslednje kotlarnice na mazut u sklopu gradske toplane, kapitalni projekat koji je deo plana Srbija2027. Radimo na pripremi dokumentacije i obezbeđivanju sredstava. Uvek ćemo se truditi da obezbedimo sredstva za projekte koji građanima donose bolji kvalitet života“, rekla je Vujović.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading