KINA PODRŽALA SRBIJU: Neprihvatljive akcije Prištine na Kosovu!

Autor:

Vesti

08.02.2024

23:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Kina osuđuje odluku Prištine o zabrani dinara i nasilnim pretresima protiv Srba na Kosovu

KINA PODRŽALA SRBIJU: Neprihvatljive akcije Prištine na Kosovu!

Foto: printskrin


Stalni predstavnik Kine u Ujedinjenim Nacijama, Džang Džun, izrazio je snažno nezadovoljstvo i osudu prema odluci Prištine o zabrani upotrebe dinara na Kosovu i Metohiji, kao i nasilnim pretresima protiv Srba na severu te teritorije. On je istakao da su ove unilateralne akcije izazvale masovnu paniku među Srbima i stvorile tenziju, te da ne doprinose regionalnom miru i stabilnosti.

- Ove unilateralne akcije izazvale su masovnu paniku među Srbima i stvorile tenziju - rekao je on.


Kina podržava političko rešenje kroz dijalog u okviru Rezolucije 1244

Džun je istakao da Kina podržava sve strane u naporima da dođu do zajednički prihvatljivog političkog rešenja kroz dijalog u okviru Rezolucije 1244. U tom kontekstu, naglasio je da suverenitet, nezavisnost i teritorijalni integritet Srbije moraju biti u potpunosti poštovani.

- Podržavamo strane u svojim naporima da dođu do zajednički prihvatljivog političkog rešenja kroz dijalog u okviru Rezolucije 1244. U tom procesu suverenitet, nezavisnost i teritorijalni integritet Srbije moraju biti u potpunosti poštovani - kazao je Džun.


Kina je time još jednom jasno stavila do znanja svoj principijelni stav po pitanju Kosova i Metohije, ističući značaj poštovanja međunarodnog prava i Rezolucije 1244 Saveta bezbednosti UN.

Reakcije na odluku Prištine

Ova oštra reakcija Kine dolazi nakon što je Priština donela odluku o zabrani upotrebe dinara na svojoj teritoriji, što je izazvalo negodovanje među srpskom zajednicom na Kosovu i Metohiji. Takođe, nasilni pretresi protiv Srba na severu Kosova dodatno su zaoštrili tenzije na terenu.

Kina kao zagovornik regionalne stabilnosti

Kina je istakla da unilateralne akcije ne doprinose regionalnoj stabilnosti i apelovala na sve strane da se pridržavaju međunarodnog prava i dijaloga kao načina rešavanja spornih pitanja. Njen stav predstavlja važan doprinos naporima za očuvanje mira i stabilnosti na Balkanu.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

 

Komentari (0)

Loading