Cvetković i Marinković se sastali sa Eskobarom

Autor:

Vesti

29.01.2024

19:58

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Razmatrane su mogućnosti prisustva srpskih privrednika na značajnom sajmu, Select U.S., koji se održava u junu u Vašingtonu.

Cvetković i Marinković se sastali sa Eskobarom

Foto: Privatna arhiva

Ministar privrede u Vladi Republike Srbije, Slobodan Cvetković, sastao se danas u Vašingtonu sa Gabrielom Eskobarom, pomoćnikom zamenika Državnog sekretara i predsednikom Kongresa srpsko-američkog prijateljstva. Fokus razgovora bio je na unapređenju privredne saradnje između dve zemlje i stvaranju povoljnog okruženja za investiranje u Republici Srbiji, koja postaje ključna destinacija za investicije u regionu.

Razmatrane su mogućnosti prisustva srpskih privrednika na značajnom sajmu, Select U.S., koji se održava u junu u Vašingtonu. Ministar Cvetković istakao je spremnost Srbije za dodatne američke investicije, prezentujući projekte planirane u naredne tri godine, s posebnim naglaskom na EXPO 2027. Takođe, razgovaralo se o podršci inicijativi "Otvoreni Balkan" s američke strane, pri čemu je Eskobar naglasio američku posvećenost projektu kao ekonomskom i mirovnom poduhvatu.

Ministar Cvetković izneo je pitanje ukidanja dvostrukog oporezivanja koje opterećuje američke investitore u Srbiji, a Eskobar je potvrdio da će administracija pažljivo razmotriti rešenje ovog pitanja.

U razgovoru između Marinkovića i Eskobara naglašena je potreba za obnavljanjem dijaloga između Beograda i Prištine, uz uslov formiranja Zajednice srpskih opština. Marinković je izrazio zabrinutost zbog pritisaka i agresije Kurtijevog režima na Srbe, naglašavajući potrebu američkog pritiska na Kurtija kako bi se osigurali uslovi za normalizaciju i razgovore o ekonomskim odnosima, posebno na severu Kosova.

Cvetković i Marinković zahvalili su Eskobaru na podršci, posebno u ohrabrivanju američkih kompanija da investiraju u Srbiju, ističući važnost saradnje u IT sektoru i energetici.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading