UVEREN SAM U POBEDU, SPS I SNS IDU PRED GRAĐANE S REZULTATIMA: Nikola Nikodijević o projektima u prestonici (VIDEO)

Autor:

Vesti

13.12.2023

17:20

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Počeli smo izgradnju metroa, završili smo obilaznicu oko Beograda, tu su besplatni vrtići, jeftinije karte za prevoz

UVEREN SAM U POBEDU, SPS I SNS IDU PRED GRAĐANE S REZULTATIMA: Nikola Nikodijević o projektima u prestonici (VIDEO)

Foto: ST/Vladimir Lukić

Iako istraživanja javnog mnjenja pokazuju da će borba za Beograd biti tesna, Nikola Nikodijević, predsednik Gradskog odbora SPS Beograd, uveren je u pobedu SPS i SNS na predstojećim izborima. Optimizam zasniva na konkretnim stvarima - velikim projektima koje je ova koalicija uradila u gradu u prethodnom periodu, kao i pokazanoj socijalnoj brizi za svakog Beograđanina.

 

 

Koji su veliki projekti urađeni u prestonici poslednjih godina?
- Pre svega, da bi se grad razvijao, bila je neophodna politička i ekonomska stabilnost i to je najvažnija stvar koja se desila u Beogradu. Politička stabilnost koju dobijamo od predsednika Aleksandra Vučića, predsednika Ivice Dačića i Vlade i ekonomska stabilnost koju su Srbija i Beograd dobili poslednjih godina ozbiljnom ekonomskom politikom i strogom kontrolom finansija, omogućila je Beogradu da ima kapitalne infrastrukturne projekte koji su se čekali, pa neki i više od 50 godina. Posle pet decenija počeli smo izgradnju beogradskog metroa. Na Makiškom polju uveliko teku radovi na izgradnji depoa i zgrade iz koje će se upravljati čitavim šinskim sistemom. Verujem da ćemo već 2025. imati i krticu koja ulazi pod zemlju i počinje bušenje tunela. Potom, završili smo oblizanicu, veći deo obilaznice oko Beograda, to je bila nasušna potreba grada kako bismo izmestili teretni saobraćaj iz centra i omogućili da se saobraćaj drugačije organizuje, posebno preko najfrekventnijih mostova. Naravno, kada bude završen sektor C obilaznice, on je sada u izgradnji, kada dobijemo železničko-drumski most preko Vinče, moći ćemo da izmestimo čak i železnički saobraćaj iz centra grada.

Foto: ST/Vladimir Lukić

Nikola Nikodijević

 

Koji su to još projekti u planu kada govorimo o saobraćaju u gradu?
- BG voz, ne možemo imati samo metro, moramo imati šinski sistem koji će zaokružiti čitav Beograd. Metro će povezati centralne beogradske opštine, BG voz treba da poveže sve beogradske opštine, one rubne s integrisanim šinskim sistemom i tramvajem. Mi smo tu odluku usvojili pre dve godine na Skupštini grada i polako krećemo u realizaciju, hoćemo da imao BG voz koji će omogućiti, na primer, i građanima Lazarevca da dođu za 30 minuta do Vukovog spomenika i da odatle mogu da koristite metro i druge vidove saobraćaja. Da isto omogućimo i stanovnicima Surčina, Rakovice, Zemuna... Naravno, kad pričamo o velikim projektima, ono što  najviše volim da istaknem jeste fabrika za preradu otpada u Vinči. Taj problem, deponija, rešen je posle 45 godina, tu se otpad odlagao bez previše procedura, zato je dolazilo do požara, curenja različitih vrsta otrovnih gasova... Danas je ta deponija zatvorena, gasovi se ispumpavaju, otvorena je nova sanitarna deponija, urađeno je postrojenje za preradu voda. Naravno, tu je i veliki broj saobraćajnica koje se grade, a ono što nas čeka u budućnosti jeste izgradnja novog mosta većeg kapaciteta u samom centru.

Uz metro i novi most, šta će biti fokus gradske uprave ako ostanete na vlasti?
- Mi ćemo sigurno pobediti na izborima, u to sam ubeđen, jer mi jedini idemo s rezultatima na izbore i građanima nudimo konkretnu politiku. Ni od koga nisam čuo nikakvu viziju za Beograd, da nude neku politiku, osim "Ua Vučić", a od toga se ne živi. Pored novog mosta i metroa, čeka nas još jedan tunel koji treba da radimo - tunel u Topčiderskom brdu.
Postoji mnogo problema s izgradnjom tog tunela, podzemne vojne instalacije, tako da u ovom trenutku ne znamo u kom pravcu bi mogao taj tunel, ali on je predviđen planom i kod Mosta na Adi, kod one petlje koja se isključuje za Rakovicu, ostavljeno je jedno isključenje i za taj novi tunel. On bi trebalo da izlazi na Autokomandu i rastereti taj deo. Radimo i novu liniju BG voza, hoćemo da spojimo centar grada, Zemun Polje, aerodrom, Nacionalni stadion i Obrenovac.

Do kada će ta linija biti gotova?
- Mi očekujemo do 2026, 2027. Aerodrom mora biti povezan BG vozom dok ne dođemo do faze izgradnje metro linije, a ona se u ovom trenutku neće graditi kao prioritetna. Zato ćemo BG voz, pa ćemo da spojimo i Nacionalni stadion, a imaćemo i novi izložbeni prostor gde će se održati EXPO i jako smo ponosni što je Beograd u konkurenciji velikih svetskih gradova uspeo da pobedi. Imaćemo priliku da ugostimo tri meseca gotovo više od 120, 130 zemalja iz čitavog sveta.

Kako teku pripreme za EXPO? To jeste državni projekat, ali je na teritoriji Beograda...
- Beograd uvek dobija onaj teži deo, a to je komunalno opremanje lokacije. Prvo, treba da usvojite plan kako će izgledati neki prostor, šta će se u kom obimu graditi i na kojoj površini, kako će izgledati buduće saobraćajnice koje treba da omoguće protok velikog broja ljudi, morate da ga spojite s auto-putem, morate da dovedete vodu, kanalizaciju, struju, gas. Toplodalekovod koji radimo Obrenovac - Novi Beograd imaće krak prema Nacionalnom stadionu i EXPO, ali će on hladiti, EXPO će se održati leti, prvi put ćemo da hladimo preko sistema daljinskog grejanja.

Foto: ST/Vladimir Lukić

Akcenat je na saobraćaju, ali i socijalnoj brizi o Beograđanima

Prema istraživanju javnog mnjenja, bitka za Beograd je najneizvesnija, da li verujete da vi i SNS možete sami da formirate vlast?
- Da, ubeđen sam u to. Ubeđen sam jer nisam čuo da iko nudi bilo kakvu politiku, program... Verujem da će građani prepoznati šta smo za njih uradili. Pričao sam o infrastrukturi, ali tu je i socijalna politika, briga o ljudima, deci, posebnim kategorijama, trudili smo se da vodimo računa o svakom čoveku u Beogradu.

Na koje načine?
- Danas su vrtići potpuno besplatni ,i privatni i državni, imate besplatan prevoz za učenike, penzionere, jeftiniju autobusku kartu za sve kategorije. Danas u Beogradu imamo 790 gerontodomaćica, žena koje vode računa o najstarijim ljudima, nepokretnima, koji žive sami, a pre 10 godina to nije postojalo. Svako dete ima ličnog pratioca, imate dnevni boravak za decu s posebnim potrebama, Centar za privremeni smeštaj dece s posebnim potrebama (do 40 dana smeštaja), da roditelji mogu da odu na lečenje, operaciju, nešto završe.

Foto: ST/Vladimir Lukić

Na neke projekte, koje je ova vladajuća garnitura započela, čekalo se i po 50 godina

Ipak, ako vi i SNS ne budete mogli da formirate većinu, šta je plan B?
- Nemamo plan B, verujem u našu pobedu. Svesni smo da su se svi udružili protiv nas, bez obzira na velike ideološke razlike, to je borba za vlast, za fotelje. Ali verujem da ne mogu da pobede na izborima.

Da li biste umeli da se snađete u opoziciji?
- Da, ali nisam siguran da bi oni umeli da se snađu na vlasti.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading