Đuzep Borelj: Bez dogovora o Zajednici srpskih opština zbog nedostatka spremnosti za prihvatanje predloga bez preduslova!

Autor:

Vesti

26.10.2023

23:38

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Danas su se lideri EU sastali sa Aljbinom Kurtijem i Aleksandrom Vučićem u pokušaju da postignu dogovor o Zajednici srpskih opština na Kosovu.

Đuzep Borelj: Bez dogovora o Zajednici srpskih opština zbog nedostatka spremnosti za prihvatanje predloga bez preduslova!

Foto: INSTAGRAM/BUDUĆNOST SRBIJE / SCREENSHOT


Međutim, visoki predstavnik EU za spoljnu i bezbednosnu politiku, Đuzep Borelj, izjavio je večeras da do dogovora nije došlo zbog nedostatka spremnosti obe strane da prihvate predlog bez preduslova.

Borelj je naglasio da je EU predstavila "evropski, ozbiljan i izbalansirani" predlog za uspostavljanje Zajednice srpskih opština na severu Kosova, ali da strane nisu bile spremne da se dogovore bez prihvatljivih uslova za drugu stranu. On je izrazio zabrinutost zbog ćorsokaka u kojem se proces normalizacije odnosa između Kosova i Srbije trenutno nalazi.

Predsednik Vučić je nakon sastanka izjavio da je Zajednica srpskih opština dogovorena pre deset godina i da nije pitanje potpisivanja, već implementacije onoga što je već potpisano. On je istakao da je Srbija spremna za formiranje Zajednice u skladu sa predlozima koje su dobili, ali da je očigledno da nije pitanje potpisa, već sprovođenja dogovorenog.

Ovaj novi neuspeh u procesu normalizacije odnosa između Kosova i Srbije samo produbljuje već postojeće probleme. EU insistira na dijalogu kao jedinom putu napretka, ali obe strane moraju biti spremne da bezuslovno prihvate predloge kako bi se sprečilo dalje nasilje.

Đuzep Borelj je naglasio da je napredak u normalizaciji odnosa ključan za evropski put Srbije i Kosova. EU će nastaviti da radi na postizanju sporazuma, ali za sada obe strane nisu bile spremne da prihvate predlog bez preduslova.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading