AMERIKANCI UVODE SANKCIJE MILORADU DODIKU: Nastavićemo da smatramo odgovornim one koji svojim delovanjem doprinose degradaciji i potkopavanju institucija u BiH!

Autor:

Vesti

20.10.2023

17:29

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Dodik je ranije bio član Predsedništva BiH i nadaleko je poznat po tome što je otvoreno pozivao i podržavao jednostrani prenos državnih nadležnosti sa vlade BiH na RS, jedan od dva entiteta koja čine BiH.

AMERIKANCI UVODE SANKCIJE MILORADU DODIKU: Nastavićemo da smatramo odgovornim one koji svojim delovanjem doprinose degradaciji i potkopavanju institucija u BiH!

Foto: Dragan Kadić

Kancelarija za kontrolu strane imovine američkog Ministarstva finansija (OFAC) danas imenuje dva pojedinca i četiri entiteta koji čine jezgro posebno određenog nacionalnog (SDN) i pokroviteljstva Republike Srpske (RS) Milorada Dodika. Članovi ove mreže, među kojima su i Dodikova odrasla deca, olakšavaju Dodikovu tekuću korupciju u entitetu RS u Bosni i Hercegovini (BiH), omogućavajući mu da crpi javna sredstva iz RS i obogaćuje sebe i svoju porodicu na račun građana BiH i funkcionalnog upravljanja u država.

Dodik je ranije bio član Predsedništva BiH i nadaleko je poznat po tome što je otvoreno pozivao i podržavao jednostrani prenos državnih nadležnosti sa vlade BiH na RS, jedan od dva entiteta koja čine BiH. Dodik je iskoristio svoju zvaničnu poziciju u BiH i mrežu ličnih veza i kompanija da akumulira lično bogatstvo kroz korupciju, mito i druge oblike korupcije. Njegova etnonacionalistička retorika koja izaziva podele odražava njegove napore da unapredi ove političke ciljeve i skrene pažnju sa njegovih korumpiranih aktivnosti. Uz to, Dodik je javno ocrnio druge etničke i vjerske grupe u BiH, dodatno sejući podjele i političke zastoje.

Uz finansijsku i političku podršku danas određenih pojedinaca i subjekata, Dodik se bavio korupcijom koja mu obezbjeđuje ličnu finansijsku i političku stabilnost na račun građana BiH koji žive u Republici Srpskoj, rekao je podsekretar Trezora za terorizam i finansije Brian E. Nelson.

- Nastavićemo da smatramo odgovornim one koji svojim delovanjem doprinose degradaciji i potkopavanju institucija u BiH i na Zapadnom Balkanu, kao i potkopavanju Dejtonskog mirovnog sporazuma - navodi se.

Foto: Tanjug-Zoran Žestić

 

Sjedinjene Države su imenovale Dodika 5. januara 2022. godine na osnovu EO 14033 da je odgovoran za ili saučesnik, ili da je direktno ili indirektno učestvovao u kršenju ili delo koje je ometalo ili pretilo implementaciji Dejtonskog mirovnog sporazuma. (DPA), kao i za koruptivne radnje. Sjedinjene Američke Države su takođe ranije odredile Dodika 17. jula 2017. godine na osnovu EO 13304 zbog ometanja DPA.

Nedavno je Dodik sponzorisao donošenje zakona Narodne skupštine RS (RSNA) iz juna 2023. godine pod nazivom „Zakon o neprimjeni odluka KZ BiH u NSRS“ kojim se proglašavaju odluke Ustavnog suda BiH ( KZ BiH) neprimjenjiv u RS, čime se ometa i prijeti implementacija DPA. Visoki predstavnik u BiH iskoristio je svoje ovlaštenje u julu 2023. da poništi zakon, javno osudivši zakon kao podrivanje regionalnog ustavnog poretka, vladavine prava i podele vlasti. Dodik je potpisao zakon na snagu 7. jula 2023. godine, uprkos akciji visokog predstavnika da poništi zakon. Shodno tome, najviše pravosudno telo u Bosni i Hercegovini podiglo je optužnicu protiv Dodika zbog ignorisanja ovih odluka.

Današnje oznake se zasnivaju na prethodnim američkim sankcijama i viznim ograničenjima osmišljenim da promovišu odgovornost za osobe koje doprinose korupciji i podrivaju demokratske procese ili institucije. Ove akcije su deo širih napora američke vlade da promoviše mir, stabilnost i funkcionalno demokratsko upravljanje u regionu Zapadnog Balkana.

ČLANOVI PORODICE MILORADA DODIKA I KOMPANIJE KOJE OMOGUĆUJU DODIKOVE AKTIVNOSTI I SKRIVENE TOKOVE PRIHODA

Dodik je od 2021. godine povećao učešće svog sina Igora Dodika ( Igor ) i ćerke Gorice Dodik ( Gorica ) u političkim i poslovnim aktivnostima u RS, što je izazvalo zabrinutost da RS postaje više kao porodični biznis Dodika. nego politički subjekt BiH. Obim korupcije porodice Dodik takođe je izazvao zabrinutost nacija zainteresovanih za obezbeđivanje stranih investicionih sredstava u RS, što je dovelo do toga da se neki uzdrže od toga jer su verovali da bi bilo kakva finansijska pomoć verovatno išla Dodiku i njegovoj porodici, a ne institucijama RS.

Na nedavnim izborima u RS-u, Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD), uključujući Dodika i Igora, sklopio je zavjeru da podmiti političke zvaničnike, članove biračkih mjesta i izborne posmatrače u nastojanju da korumpirano pobijedi na izborima. Igor se bavio podmićivanjem opozicionih političara, kojima su ponuđena politička imenovanja u zamenu za kritične informacije i mesta za posmatrače izbora na biračkim mestima.

Dodikova ćerka Gorica je uključena u vođenje političkih i poslovnih aktivnosti za svog oca, uključujući posjedovanje nekoliko entiteta koji primaju značajnu pomoć Vlade RS-a po Dodikovom uputstvu.

Foto: Tanjug-Zoran Žestić

 

OFAC imenuje Igora na osnovu EO 14033 da je materijalno pomogao, sponzorisao ili pružio finansijsku, materijalnu ili tehnološku podršku, ili robe ili usluge ili za podršku Dodiku, licu čija su imovina i interesi u imovini blokirani na osnovu EO 14033.

OFAC određuje Goricu na osnovu EO 14033 da je materijalno pomagala, sponzorisala ili pružila finansijsku, materijalnu ili tehnološku podršku, ili robe ili usluge ili za podršku Dodiku, licu čija su imovina i interesi u imovini blokirani na osnovu EO 14033.

Preduzeća iz RS Global Liberti doo Laktaši ( Global Liberti ), Agro Voce doo Laktaši ( Agro Voce ), Agape Gorica Dodik i Ivana Dodik sp Banja Luka ( Agape ) i Fruit Eco doo Gradiška ( Gradiška ) su skup privrednih subjekata koji posluju u BiH, uključujući poslove u sektoru restorana i veleprodaje materijala. Svi ovi entiteti dobijaju javnu pomoć RS kroz preferencijalni tretman kao rezultat toga što su u vlasništvu Dodikove porodice.

OFAC određuje Global Liberti zbog toga što je u vlasništvu ili pod kontrolom, ili je delovao ili navodno delovao za ili u ime, direktno ili indirektno, Igora i Gorice.

OFAC imenuje Agro Voce i Agape zbog toga što su bili u vlasništvu ili pod kontrolom, ili su delovali ili navodno delovali za ili u ime, direktno ili indirektno, Gorica.

OFAC označava Gradišku da je u vlasništvu ili pod kontrolom Igora ili da je djelovala ili navodno djelovala za ili u ime, direktno ili indirektno, Igora.

IMPLIKACIJE SANKCIJA

Kao rezultat današnje akcije, sva imovina i interesi u imovini gore navedenih lica koja se nalaze u Sjedinjenim Državama ili u posedu ili kontroli američkih osoba su blokirani i moraju biti prijavljeni OFAC-u. Pored toga, blokirani su i svi subjekti koji su u vlasništvu, direktno ili indirektno, pojedinačno ili u zbiru, 50 posto ili više od strane jednog ili više blokiranih osoba. Sve transakcije američkih lica unutar (ili u tranzitu) Sjedinjenih Država koje uključuju bilo kakvu imovinu ili interese u imovini određenih ili na drugi način blokiranih osoba su zabranjene osim ako nisu ovlašćene opštom ili posebnom licencom izdatom od strane OFAC-a ili izuzete. Zabrane obuhvataju davanje bilo kakvog doprinosa ili pružanje sredstava, dobara ili usluga od strane, ili u korist bilo koje blokirane osobe, ili primanje bilo kakvog doprinosa ili pružanje sredstava, dobara ili usluga od bilo koje takve osobe.

Pored toga, finansijske institucije i druga lica koja obavljaju određene transakcije ili aktivnosti sa kažnjenim licima mogu se izložiti sankcijama ili biti predmet izvršne radnje.

BONUS VIDEO 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading