UVEK SE TRAŽI RAZLOG DA SE NEKO OKRIVI! Vučić: Jeste li se pitali da li nas je bolelo kad je proteran naš ambasador i da li uvek sve gledate samo iz svoje vizure? (VIDEO)

Autor:

Vesti

10.07.2023

10:05

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Jakov Milatović je juče doputovao u Beograd

UVEK SE TRAŽI RAZLOG DA SE NEKO OKRIVI! Vučić: Jeste li se pitali da li nas je bolelo kad je proteran naš ambasador i da li uvek sve gledate samo iz svoje vizure? (VIDEO)

Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Aleksandar Vučić

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić ugostio je predsednika Crne Gore Jakova Milatovića koji boravi u zvaničnoj poseti Beogradu.

Nakon svečanog dočeka ispred Palate ''Srbija'', održan je sastanak dva predsednika i plenarni razgovori delegacija dve zemlje, predvođeni Vučićem i Milatovićem, nakon čega je usledilo obraćanje medijima dvojice predsednika.

 

 

OBRAĆANJE PREDSEDNIKA ALEKSANDRA VUČIĆA

- Današnji i jučerašnji razgovori su potvrda da naši odnosi idu u dobrom smeru. Naši dobri odnosi idu u korist građanima, mi imamo veliku trgovinsku razmenu i proporcionalno broju stanovnika rekao bih da imamo najveću razmenu - rekao je Vučić.

Predsednik je istakao da Srbija i Crna Gora imaju veliku trgovinsku razmenu.

– Mi smo razgovarali o mnogim pitanjima i danas je i predsednik Crne Gore zatražio najpovoljniju poziciju na EXPO 2027 za predstavljanje Crne Gore, u ime Srbije i našeg odbora ja sam obećao da će svakako takvu poziciju imati. Razgovarali smo o svim drugim važnim pitanjima, auto-putu koji će nas povezivati, za daljom izgradnjom železničke pruge.

Analizirali smo tehnička neslaganja, Srbija je zainteresovana da određenu količinu tečnog gasa kupuje, dodao je Vučić.

– Ono što je važno, rekao sam Milatoviću, pošto znam da u Crnoj Gori postoje mnogi koji se trude da podignu strah od Srbije, ja sam rekao u onome u čemu želite da učestvujemo, hoćemo, u onome što nećete, nećemo. Nećemo na senku da vam stanemo. Razgovaramo na civilizovan, normalan način. Naša trgovinska razmena je za 16 odsto viša nego prethodne godine.

To su značajni pomaci koji donose život i čime možemo samo da se ponosimo, podvukao je Vučić.

– I sinoć smo osim neformalne večere imali razgovor, želim da verujem da je moguće da govorimo o nečemu što će značiti, iako će biti teško, ali ipak da postupno dođemo do boljih odnosa.

Republika

Foto: Tanjug/Zoran Žestić

 

 

OBRAĆANJE PREDSEDNIKA JAKOVA MILATOVIĆA

- Zadovoljstvo mi je što sam u Beogradu i želim da izrazim zahvalnost predsedniku Srbije na prijemu. Srbija je u ekonomskom smislu možda i najvažniji partner Crne Gore, ubedljivo najveći trgovinski partner. - započeo je svoje obraćanje Milatović.

Srbija je najveće turističko tržište, dodao je Milatović.

– Sve ovo govori o važnosti naših ekonomskih odnosa. Međutim, paradoksalno, nemamo diplomatske odnose u vidu ambasadora. Nemamo zajedničke granične prelaze. Naše mešovite ekonomske komisije se nisu sastajale godinama unazad, nikada nije održana zajednička sednica vlada. To su teme o kojima smo razgovarali. Pokazali smo želju da rešimo ove stvari.

Crna Gora i Srbija dele zajedničku istoriju ali i zajednički evropski put. Bitno je da pokažemo da razumemo poziciju i jednih i drugih o temama o kojima se ne slažemo. Složili smo se da je neophodno imenovanje ambasadora i dobili smo uverenje da će Srbija u tom pravcu ići veoma brzo, a Crna Gora nakon formiranja Vlade - rekao je Milatović.

Foto: TV Pink

 

 

– Smatram da je posebna odgovornost na nama, državnicima, ne samo da ne remetimo te odnose, već da ih istinski unapređujemo. Složili smo se da je neophodno imenovanje ambasadora i dobio uverenje Vučića da će Srbija napraviti u tom pravcu korak vrlo brzo, a Crna Gora nakon formiranja vlade.

Drago mi je da je Vučić iskazao interesovanje za izgradnju terminala za tečni gas u luci Bar, dodao je Milatović.

Foto: TV Pink

 

 

– Još jednom čestitam Srbiji na izboru za domaćina EXPO 2027. Ponoviću da naše dve zemlje dele zajednički evropski cilj, čvrsto verujem da je integracija država ZB nema alternativu.

- Crna Gora i Srbija koje povezuje istorija i kultura. Crna Gora je prijatelj Srbiji i Srbija je prijatelj Crne Gore. 

Foto: Tanjug/Zoran Žestić

 

 

Milatović je završio svoje obraćanje tako što je uputio javni poziv predsedniku Vučiću da poseti Crnu Goru rekavši da bi to simbolizovalo okretanje "novog lista" u odnosu dve zemlje.

PITANJA NOVINARA

Na pitanje o tome da li su razgovarali o izručenju Svetozara Markovića, Milatović je rekao da je dobio uverenje da će se Srbije odgovorno odnositi prema tome.

– Što se tiče gospodina Marovića, izneo sam to u razgovoru, moje mišljenje je da svako ko je krivično kažnjen u CG treba da služi tu kaznu, dobio sam uverenje da će se Srbija odgovorno odneti prema tome – kazao je Milatović.

O Prvoj banci

– Što se tiče kupovine Prve banke koja je u vlasništvu Đukanovića ako se ne varam od strane Poštanske štedionice, u pitanju je notorna laž. Što se tiče uspostavljanja punog platnog prometa, to je važno pitanje. Ne bih da ustanovljavam krivca, ali sa naše strane je potpuno čisto – kazao je Vučić.

Republika

Foto: TV Pink

 

 

Vučić o Maroviću

– Milatović je i sinoć i jutros to pomenuo. Rekao sam da ćemo uzeti u razmatranje sve o čemu govori Milatović i da ćemo pružiti odgovore. Kod mene se kao pitanje nameće nešto drugo. Zašto se u našim odnosima uvek traži razlog da bi se ovaj drugi okrivio za nešto, nepoštovanje nekoga? Jeste li ste se zapitali da li Srbiju boli priznanje lažne države od strane Crne Gore? Donosimo odluku u narednih 10-12 dana ko će biti ambasador u Crnoj Gori. Videli ste da nisam govorio ni o srpskom pitanju, i o nečem drugom.

Nije Marović tabu tema, ne smeju da postoje tabu teme, dodao je Vučić.

– Nijednog sekunda ne želim da ne iskažem poštovanje.

Milatović o KiM

– Važno je da stavljamo fokus oko tema koje nas približavaju, a ne udaljavaju. Sigurno da je 95 odsto tema one koje nas dodatno zbližavaju. Postoje one gde nemamo iste stavove, pitanje Kosova je jedno od njih. Znate da je CG priznala Kosovo 2008, mislim da moramo biti ljudi i dovoljno politički pismeni da bismo razumeli poziciju Srbije. Meni je važno da se tenzije na severu Kosova se stave pod kontrolu i da zaista situacija dođe do deeskalacije. Sasvim sigurno je i prioritet u CG. Podržavamo iskreno i prijateljski dijalog Beograda i Prištine. Ja u ovom smislu zaista ne znam šta drugo da kažem.

Vučić o dočeku Milatovića

– Predsednika CG smo dočekali kao malo koga iz sveta. U Srbiji je dozvoljeno da svako kaže šta želi, uvredljivo je jedino ako neko kaže da nismo dobri domaćini. Možete li da se setite kome sam spremio i večeru i zvanični ručak dan kasnije? Ja ih znam dvojicu u šest i po godina koliko sam predsednik. Pri tome sam gotovo sve vreme sa predsednikom. Na aerodromu ga je sačekao ministar spoljnih poslova. A ko je mene sačekao u Podgorici? I opet neko nađe da mu nešto smeta.

Foto: Tanjug/Zoran Žestić

 

 

Poseta Milatovića Srbiji prva je nakon njegovih zvaničnih poseta Briselu i institucijama EU i NATO, a kako je ranije rekao, cilj joj je jačanje političkih i ekonomskih odnosa dve države i unapređenje regionalne saradnje. 

Foto: Tanjug/Zoran Žestić

 

 

Foto: Tanjug/Zoran Žestić

 

 

Podsetimo, Milatović je juče doputovao u Beograd. Predsednik Vučić ugostio ga je na večeri.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (50)

Loading
NadjaMil

10.07.2023 10:14

Dobrodošao, nasa zemlja i vecnicu su uvek bili tople duse tako se ponasa i Predsednik.Ovo je d kamen temeljac za novo uspesno i prosperitetnu buduću saradnju.

Ilija

10.07.2023 10:17

Sad da se krene sa konkretnim stvarima, jer se moraju ispraviti svinjarija Đukanovićevog režima.

Dijana

10.07.2023 10:20

Prelep doček kakav i dolikuje Srbiji.Vučić uvek našu zemlju predstavi na prelep način,jako nam je drago zbog ovog susreta koji će jako puno značiti našim zemljama.

Nana

10.07.2023 10:21

Nadamo se boljoj saradnji sa Crnom Gorom i puno uspesnih sastanka