N1 JE GENERATOR MRŽNJE: Stigla presuda luksemburškog tela za medije!

Autor:

Vesti

01.06.2023

17:46

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Luksemburško nezavisno regulatorno telo ALIA izreklo je opomenu N1 zbog prikazivanja emisije "Fikus za šefa" u kome su premijerku Srbije doveli u vezu sa nacistima

N1 JE GENERATOR MRŽNJE: Stigla presuda luksemburškog tela za medije!

Foto: Tanjug/Strahinja Aćimović

Televizija N1, koja je u vlasništvu tajkuna Dragana Šolaka i koja se izdaje za profesionalan medij, kažnjena je opomenom od strane Luksemburškog nezavisnog regulatornog tela ALIA, zbog, pazi sad, neprofesionalizma! I to kakvog. Njihova emisija o premijerki Srbije Ani Brnabić ocenjena je zlom i zlonamernom, koja vodi dosejavanju mržnje. To je upravo dokaz da je televizija N1, koja se izdaje za objektivnog izveštača, u stvari, generator mržnje. 

Foto: www.profimedia.rs

Tajkun Dragan Šolak

Naime,  Savet Regulatornog tela za elektronske medije podneo je prijavu Luksemburškom nezavisnom regulatornom telu ALIA zbog prikazivanja emisije "Fikus za šefa", a koja se bavi premijerkom Vlade Srbije Ane Brnabić i to tako što njeno političko činjenje, odnosno, kako kažu, nečinjenje dovode u vezu sa nacističkim ratnim zločinima i holokaustom.

Prethodno je Savet Regulatornog tela za elektronske medije na sednici održanoj 07.02.2022.  utvrdio da u navedenoj emisiji prekršen član 27. Pravilnika o zaštiti ljudskih prava u oblasti pružanja medijskih usluga.

Savet Luksemburškog nezavisnog regulatornog tela (nadležan za N1) je pritužbu na sadržaj emisije ocenio kao prihvatljivu, pa je, kako se navodi u odgovoru, na sednici 28.marta 2022. zadužio direktora za razmatranje predmeta.

Foto: FOTO TANJUG/ VLADA REPUBLIKE SRBIJE/ SLOBODAN MILJEVIC/ nr

Premijerka Ana Brnabić

Ustanovljeno je da su svi elementi pomenute emisije objedinjeni u cilju da se ocrni ugled premijerke Brnabić!

Foto: Printscreen/Youtube/JSP produkcija

Ana Brnabić

- U skladu sa članom 35ter (4) (1) izmenjenog zakona od 27. jula 1991.o elektronskim medijima, zatraženo je mišljenje od Konsultativne skupštine, koja se mora konsultovati povodom svake pritužbe ili samoprijavljivanja koja bi mogla da se odnosi posebno na oblast podsticanja na mržnju. U svom mišljenju od 29. septembra 2022, Skupština konstatuje da "su svi elementi "predmetne emisije" objedinjeni u cilju da se prikaže negativna slika predstavljenog lica. Skupština dodaje i da ta emisija "ima zapravo za cilj samo da 'ocrni' ugled gospođe Ane Brnabić", da nije "uravnotežena" i da "tendenciozno" prikazuje lik Ane Brnabić, što, po mišljenju skupštine, ne predstavlja ništa izuzetno u okviru izborne kampanje - navodi se u odgovoru objavljenom na sajtu Saveta Regulatornog tela za elektronske medije.

Foto: Printscreen/Youtube/JSP produkcija

Slaviša Lekić

Takođe, navodi se i da Skupština ovog inostranog tela smatra da stavljanje u vezu ponašanja premijerke Brnabić i ratnih zločina počinjenih od strane nekog blagajnika logora za istrebljivanje Majdanpek (koji se pominje u dokumentarcu), predstavljaju neprihvatljiv pogrešan korak na poštovanju ljudskih prava. 

- Stoga Skupština zaključuje da su autori emisije, uspostavivši "vezu između ponašanja gospode Brnabić u politici, odnosno njenog budućeg ponašanja u konfliktnoj situaciji i ratnih zločina koje su počinili čuvari logora smrti u Majdaneku " pribegli "postupku (koji) lako vodi dosejanja mržnje". Stoga Skupština preporučuje Savetu da izrekne pismenu opomenu kao i ukor "kako bi autori emisije poštovali ubuduće načela deontologije" - navodi se u odgovoru ALIA. 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (31)

Loading
fafa

01.06.2023 17:05

Nažalost naš REM je morao da izrekne prvo ovu opomenu ali oni se boje da ne uvrede velikog gazdu Šolaka. moraju hrabriji da budu

beras

01.06.2023 17:05

Tako rade oni koji se ne plaše nikoga. Fašizam Šolaka mora da se osudi

beba

01.06.2023 17:07

Čak i u Luksemburgu nosu mogli d aprećute skandalozan rad tajkunske televizije

Milovan

01.06.2023 17:19

Ih, pa N1 treba u Hagu da bude! Pa oni su toliko neprofesionalni i tendenciozni da je to strašno čak i za privatnu Šolakovu televiziju!