MOĆNI LOBI UDARIO NA VUČIĆA: Akcija protiv Srbije pred američkim senatom

Autor:

Vesti

20.05.2023

09:50

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Iza svega stoje najveći promoteri teze da se u Srebrenici dogodio genocid i da je ceo srpski narod genocidan.

MOĆNI LOBI UDARIO NA VUČIĆA: Akcija protiv Srbije pred američkim senatom

Foto: ST/Dragan Kadić, Profimedia, Printscreen

Protiv Srbije vodi se specijalni rat, o čemu svedoči i najnoviji napad na državu i predsednika Aleksandra Vučića u Senatu Amerike. Iza tog napada, kako se ispostavilo, stoji moćni lobi osvedočenih srbomrzaca. U koordinisanoj akciji snage su udružili albanski i bošnjački lobisti.

Naime, savetnik američkog državnog sekretara Derek Šole govorio je prekjuče o politici SAD prema zapadnom Balkanu pred Spoljnopolitičkim odborom Senata, kao i specijalni američki izaslanik za naš region Gabrijel Eskobar. Taj događaj su, međutim, moćni lobisti i promoteri teze da je srpski narod genocidan smišljeno iskoristili za napad na našu državu i predsednika. A onda su to spremno dočekali u opoziciji, koja blokira Srbiju da bi bez izbora došla na vlast, i medijima tajkuna Dragana Šolaka.

Krenimo redom...

OTVORENE OČI

Predsedavajući Spoljnopolitičkog odbora Senata Robert Mendez, poznat kao albanski lobista, postavio je Šoleu unapred spremljeno i poslato pitanje o "veoma optužujućem" tekstu Njujork tajmsa, koji govori o navodnoj povezanosti Vučića s huliganima i organizovanim kriminalom. Šole je rekao da administracija veruje da je izveštavanje tog lista "kredibilno", ali da ne može da govori o detaljima iz članka. Mendez nije odustajao, već je onda pitao Šolea da li se Srbija može smatrati kredibilnim partnerom, imajući u vidu obelodanjene podatke.

- To moramo da testiramo. Oči su nam otvorene, pozivamo predsednika Vučića i njegove kolege na odgovornost u pogledu korupcije i drugih aktivnosti - odgovorio je Šole.

Ovako provokativna pitanja, i to o članku čiji je autor već priznao da je lažan, pokazalo se, unapred su smišljena i poslata s iste adrese. Potiču od Saveta za politiku demokratizacije (Democratization policy council), nevladine globalne organizacije sa sedištem u Berlinu, na čijem je čelu Ahmet Alibašić, jedan od najvećih propagatora teze da je u Srebrenici počinjen genocid.

A ko je (ko)autor ovih sramnih pitanja koja su u Senatu postavljena?

Arminka Helić, koja bi da ceo srpski narod označi genocidnim, muslimanka s političkom funkcijom u Velikoj Britaniji, žena s titulom baronese, koju je dobila u vreme premijera Dejvida Kamerona. Ona je i tvorac sramne rezolucije o Srebrenici.

Ko je promoter Helićke?

U pitanju je sarajevski novinar Senad Pećanin, takođe glasnogovornik teze da su Srbi počinili genocid. Spirala laži tako se, preko svih njih, protegla do sednice senatskog odbora, a potom se usmerila ka Srbiji i Vučiću, koji su, od početka, i bili glavna meta.
Naime, inspiratori i organizatori protesta i blokada Gazele i državnih institucija upali su u mrežu baronese Helić. Odmah su ovaj događaj na Šolakovim medijama preneli u tekstovima pompeznih naslova "Šamar za predsednika iz Vašingtona", a za širenje preko društvenih mreža bio je zadužen jedan od promotera protesta Naim Leo Beširi, opozicionar iz Instituta za evropske poslove.

JASNA AGENDA

Nenad Vuković, predsednik Društva lobista Srbije, ocenjuje za Republiku da je očigledna koordinisana akcija albanskih i BiH lobista, čiji je cilj da se oslabe pregovaračka pozicija i reputacioni potencijal Srbije:

- Mendez je albanski lobista, njemu je već zahvalila Vljosa Osmani, predsednica takozvane države Kosovo, zato što je inicirao slušanje pred Senatom. A Helićeva gura BiH priču. Očigledna je negativna toksična sinergija, čiji je cilj slabljenje pozicije Beograda, što bi onda svako koristio za svoje partikularne interese.

Vladimir Marinković, osnivač Kongresa srpsko-američkog prijateljstva i član Glavnog odbora SNS, tvrdi da je događaj iz Senata pokazao još jednom da je Srbija primorana da se na dnevnom nivou bori za svoje vitalne nacionalne interese i vođenje samostalne politike:

- Takvu vrstu lobiranja i pritisaka imamo priliku da gledamo u kontinuitetu već 30 godina, s tim što je realna snaga albanskih, bošnjačkih i hrvatskih lobista danas mnogo manja s obzirom na diplomatske uspehe i unapređenje bilateralnih odnosa i poverenja između SAD i Srbije, za šta je zaslužan predsednik Vučić.

DEO MREŽE ANTISRPSKIH LOBISTA

Robert Mendez

- jedan od najuticajnijih senatora, osvedočeni albanski lobista, zagovornik sankcionisanja Srbije

- na skupu u organizaciji Albansko-američke lige u SAD 2021. izjavio da je protiv formiranja ZSO i da je to recept za katastrofu

- lane poručio da se nepravedno vrši pritisak na Prištine da formira ZSO

Arminka Helić

- baronesa, članica Doma lordova Britanije, poreklom iz BiH

- autorka sramne rezolucije o Srebrenici, u kojoj se za Srbe tvrdi da su genocidan narod

- priziva raspoređivanje NATO snaga po BiH

Ahmet Alibašić

- predsednik Saveta za politiku demokratizacije (Democratization policy council)

- jedan od glavnih promotera teze da je u Srebrenici počinjen genocid

- muslimanske ratnike naziva šehidimaš, što je termin koji u islamu doslovno znači žrtva. To je titula koja se daje muslimanima nakon smrti, ukoliko umru ispunjavajući religijske zapovesti ili tokom rata za religiju

- Alibašić je izjavio da "šehidi nisu ginuli da bi Bosna bila pusta"

Senad Pećanin

- advokat, novinar, osnivač magazina Dani Sarajeva

- napisao tekst "Arminka Helić podelila pitanja DPC Šoleu i Eskobaru"

- jedan od promotera teze da su Srbi počinili genocid

- optuživao, između ostalog, predsednika Vučića za "velikosrpsku, velikodržavnu politiku" 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

 

Komentari (65)

Loading
Siniša

20.05.2023 09:58

Napadi na Srbiju sa svih strana

Jovana

20.05.2023 09:59

Nikad veći napadi na našu državu

Verica

20.05.2023 10:01

Nezapamćen broj napada na Srbiju i njenog predsednika Vučića

Ур Нино сар Сербуле

20.05.2023 10:02

Најгори олош који мрзи Србију је кренуо у напад на председника и на Србију.