ANA BRNABIĆ U ZAGREBU POSLALA JAKE PORUKE: O otvorenim pitanjima na što racionalniji način

Autor:

Vesti

30.04.2023

13:10

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Premijerka je pozdravila potpisanu Deklaraciju o saradnji Srba iz Hrvatske i Hrvata iz Srbije

ANA BRNABIĆ U ZAGREBU POSLALA JAKE PORUKE: O otvorenim pitanjima na što racionalniji način

Foto: Peđa Vučković

Premijerka Ana Brnabić poručila je danas u Zagrebu da želi da posete zvaničnika dve budu češće i da ne bude svaka od tih poseta simbol, svakako ne negativan ili neprijateljski, već uobičajeni radni dan koji će se biti iskorišćen da se razgovara o svim otvorenim pitanjima na što racionalniji način, i o temama koje su važne za budućnost i građana i privrede.

- Drago mi je što smo, čini se, makar za sada, jer to se kod nas ipak nikada ne zna, uspeli da napravimo dobar i kvalitetan iskorak u 2023. godini, pre svega zahvaljujući Miloradu Pupovcu i ministru Tomislavu Žigmanovu i ja im se zahvaljujem zbog toga - rekla je Brnabić na skupštini Srpskog narodnog veća u Zagrebu.

Premijerka je pozdravila potpisanu Deklaraciju o saradnji Srba iz Hrvatske i Hrvata iz Srbije, koju su predstavnici političkih partija manjina u Srbiji i Hrvatskoj potpisali u januaru ove godine.

- Iskreno se nadam da je na ovaj način otvorena nova dimenzija saradnje koja će vrlo brzo dati konkretne rezultate, a možda je i ova moja današnja poseta i boravak u Zagrebu upravi konkretan rezultat ovoga - rekla je Brnabić.

Republika

Foto: Peđa Vučković

Ana Brnabić

 

Podsetila je i da je u januaru ministar Ivica Dačić zajedno sa ministrima Tanjom Miščević i Tomislavom Žigmanovim, prisustvovao Božićnom prijemu SNV-a u Zagrebu, zatim se predsednik Aleksandar Vučić sreo sa hrvatskim premijerom Andrejem Plenkoviće na marginama foruma u Davosu, te su usledili novi susreti zvaničnika.

- Očekujemo da se ove godine, i radićemo na tome,  održe i političke konsultacije ministarstva spoljnih poslova naše dve zemlje - rekla je Brnabić.

Brnabić je kazala da je danas imala dobre i konkretne razgovore sa premijerom Andreje Plenkovićem oko projekata, kao što su ponovno uspostavljanje železničkog saobraćaja između Beograda i Zagreba i Ljubljane, a takođe su se, kaže, dotakli svih otvorenih pitanja koliko god teška i emotivna ona bila.

- Razgovarali smo o tome kako da krenemo u rešavanje ovih pitanja - podvukla je premijerka Srbije.

Što se tiče srpske zajednice u Hrvatskoj, Vlada Srbije i predsednik Vučić, kazala je Brnabić, duboko su posvećeni i stalo im je do toga da osete da imaju svu pomoć i podršku u svakom trenutku.

Ona je navela da je od 2016. godine sve više finansijski ulagano u projekte srpske zajednice  u Hrvatskoj, navodeći da je do sada uloženo više od šest miliona evra.
Dodatno je, kaže, upućena pomoć Hrvatskoj u iznosu od 2,5 miiona evra za saniranje posledica zemljotresa, te je dodatno upućena pomoć SPC u Hrvatskoj.

Premijerka je poručila da su vrata svih institucija u Srbiji, uključujući  i predsednika, otvorena za dijalog sa predstavnicima Srba u Hrvatskoj, ali i Hrvata u Srbiji.

- Naši narodi upućeni su jedan ka drugom i jesu i moraju biti jedni od najpotrebnijih garanata mira, stabilnosti i prosperiteta ovog dela Evrope - rekla je Brnabić.

Ona je čestitala Hrvatskoj pristupanje evrozoni i šengenskom prostoru, kao i na sporazumu o dvostrukom oporezivanju sa SAD.

- U regionu kakav je naš, svaki uspeh znači i veću stabilnost i bolji potencijal za sve nas - istakla je Brnabić.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading