UJED KOBRE! U STROJU SA CRNIM BERETKAMA: Evo koliko traje obuka kandidata za jedinicu koja postoji 45 godina! (FOTO)

Autor:

Vesti

26.03.2023

13:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Sa završetkom selekcije svi oni kandidati koji postanu pripadnici Kobri i njihovim dolaskom u jedinicu počinju proces obučavanja i osposobljavanja za dužnosti za koje su izabrani.

UJED KOBRE! U STROJU SA CRNIM BERETKAMA: Evo koliko traje obuka kandidata za jedinicu koja postoji 45 godina! (FOTO)

Foto: mod.gov.rs

Kobre

Deset nedelja traje obuka kandidata koji će pristupiti jedinicama koja postoji već 45 godina.

- Hladnokrvnost, visok nivo posvećenosti i patriotizma karakteristike su koje krase naše pripadnike - ističe komandant Goran Colić.

- Deset sedmica obuke, koja se realizuje kroz dve faze, deo je programa koji je prošao i prolazi svaki pripadnik Kobri. One koji stoje u stroju s najboljima - ističe potpukovnik Goran Colić, komandant Kobri, krase hladnokrvnost i maksimalna posvećenost.

Foto: mod.gov.rs

 

Pred pripadnicima vojne policije je izazovan posao, ali i stalna mogućnost usavršavanja i napredovanja u vojsci.

Kako će izgledati obuka?

Prvi deo obuke traje tri nedelje i obuhvata osnovnu vojničku obuku, strojevu obuku, radnje s naoružanjem, savladavanje osnovnih vojničkih veština, radi pripreme kandidata za realizaciju selektivne obuke, koja traje sedam nedelja, i tada će kroz realizaciju vojnostručne obuke i podizanje intenziteta obuke i napora instruktori iz jedinice ceniti motivisanost kandidata i njihove psihofizičke sposobnosti za budući poziv pripadnika Kobri i napore koji ih očekuju ukoliko budu odabrani u stroj najboljih.

Republika

Foto: mod.gov.rs

 

 

Oprema i naoružanje koje im kasnije sleduju neprestano se dopunjuje. Šta ulazi u osnovno naoružanje jednog pripadnika Kobri?

U pravu ste, sa razvojem naoružanja i vojne opreme, a u skladu s dodeljenim zadacima, pripadnici Kobri se opremaju najsavremenijim naoružanjem i opremom, što stranom, tako i domaćom, da bi unapredili svoje operativne sposobnosti i bili spremni da odgovorimo svakom zadatku koji nam se dodeli. Pripadnici jedinice opremljeni su najsavremenijim streljačkim naoružanjem renomiranih stranih proizvođača i ni u čemu ne zaostajemo za sličnim jedinicama u svetu. Pripadnici Kobri u realizaciji namenskih zadataka koriste automatske puške FN SCAR, automate hekler & koch, puškomitraljeze MINIMI, pištolje glock 17, snajperske puške SAKO TRG, kao i drugo savremeno naoružanje stranih i domaćih proizvođača.

Kažu i da su mnogi tokom marševa pod punom opremom zaradili ožiljke na stopalima. Da li je u tim pričama ima istine?

Dugotrajni marševi s opremom i naoružanjem predstavljaju jedan vid psihofizičke provere kandidata i njihove volje i spremnosti da izdrže i najteže napore, a, samim tim, i da stignu do krajnjeg cilja. Svakako da je to nešto novo za sve kandidate jer će se prvi put susresti s takvom vrstom napora. To je nešto što je svaki pripadnik Kobri prošao u procesu selekcije za stroj odabranih. Sve aktivnosti koje će budući kandidati realizovati u toku selekcije biće uz adekvatnu podršku lekarskih ekipa, tako da nema razloga za brigu.

Foto: mod.gov.rs

 

Koji je najteži, najzahtevniji deo obuke?

Najteži deo obuke svakako je završni deo selekcije, gde se intenzitet obuke i napora podiže na najviši nivo i od kandidata zahteva da pokažu spremnost, psihofizičku sposobnost, čvrstu volju da sve postavljene zadatke izvrše uspešno.

Republika

Foto: mod.gov.rs

 

 

Koji zadaci i obaveze ih očekuju kada postanu deo jedinice?

Sa završetkom selekcije svi oni kandidati koji postanu pripadnici Kobri i njihovim dolaskom u jedinicu počinju proces obučavanja i osposobljavanja za dužnosti za koje su izabrani. Naravno, za to će biti potrebno neko vreme, ali oni moraju da budu strpljivi i istrajni u toj svojoj nameri da postanu pripadnici ovakve jedinice. Oni će imati priliku da se usavršavaju kroz razne vrste kurseva, nivoe školovanja, gde će, ukoliko budu dovoljno motivisani i vredni, moći da napreduju i grade svoju dalju karijeru u vojsci.

Republika

Foto: mod.gov.rs

 

 

Pored misija, Kobre brinu o bezbednosti visokih državnih i vojnih zvaničnika, ali i visokih stranih zvanica tokom posete našoj zemlji?

 Odred vojne policije specijalne namene Kobre učestvuje u realizaciji sve tri misije Vojske Srbije i kao jedinica neposredno potčinjena načelniku Generalštaba Vojske Srbije namenjena je za bezbednosnu zaštitu određenih lica i objekata od posebne važnosti. Kategoriju određenih lica čine najviši državni i vojni rukovodioci, o čijoj bezbednosnoj zaštiti brinu pripadnici Kobri, ali takođe brinu i o najvišim stranim vojnim i civilnim zvaničnicima koji dolaze u posetu Ministarstvu odbrane i Generalštabu Vojske Srbije.

Foto: mod.gov.rs

 

Kažu, osnovne odlike svakog člana Kobri jesu hladnokrvnost i smirenost?

Hladnokrvnost, smirenost, pravovremena reakcija, visok nivo posvećenosti, patriotizma i psihofizičke spremnosti za najteže napore samo su neke od karakteristika koje krase pripadnike Kobri. Specifičnost zadataka koje jedinica realizuje zahteva od pripadnika veliku posvećenost ovom nadasve dinamičnom, časnom i veoma interesantnom poslu.

Na nekim zadacima pripadnici nose uniforme i crne beretke vojne policije, na drugima odela i kravate?

U zavisnosti od vrste zadatka, pripadnici jedinice nekad nose uniformu i crnu beretku, a najčešće se mogu videti pri realizaciji zadataka bezbednosne zaštite određenih lica u civilnom odelu s kravatom.

Po opremljenosti i naoružanju Kobre ne zaostaju za sličnim jedinicama u svetu.Zavisno od zadatka, nose odelo s kravatom ili uniformu

Deo naoružanja koje koriste

- automatske puške FN SCAR
- automati hekler & koch
- puškomitraljezi MINIMI
- pištolje glock 17
- snajperske puške SAKO TRG
- drugo savremeno naoružanje stranih i domaćih proizvođača

Foto: mod.gov.rs

 

Pod direktnom komandom načelnika Generalštaba

Vaša jedinica u direktnoj je nadležnosti načelnika Generalštaba. I po tome je specifična.

Jedinica je pod direktnom komandom načelnika GŠ VS, što ukazuje na važnost i ulogu koju imamo u sistemu bezbednosti. Samim tim, ukazano nam je veliko poverenje za zadatke koje uspešno realizujemo. Velika podrška pretpostavljene komande i načelnika GŠ VS, koju svakodnevno dobijamo, omogućava nam da podižemo naše operativne sposobnosti i sve postavljene zadatke s uspehom realizujemo, što ćemo i u buduće činiti, kao i do sada časno, ponosno, s visokom dozom patriotizma, profesionalnosti i spremnosti da ime Kobri još dugo držimo na samom vrhu, kao i do sada naši prethodnici.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:


 

Komentari (0)

Loading