JUŽNI FRONT NAPADA SRBIJU: Vođe albanaca u Vašingtonu

Autor:

Vesti

13.10.2022

17:59

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Četvorica lokalnih lidera nenajavljeno pozvana u SAD, što je dodatni vid pritiska na Beograd

JUŽNI FRONT NAPADA SRBIJU: Vođe albanaca u Vašingtonu

Foto: Tanjug/AP, Printscreen

Albanski lideri s juga centralne Srbije, njih četvorica iz opština Preševo, Bujanovac i Medveđa, otišli su misteriozno i nenajavljeno prekjuče na sastanke sa američkim zvaničnicima u Vašington. Prvi ih je primio specijalni predstavnik SAD za zapadni Balkan Gabrijel Eskobar, a najavljeni su još neki susreti s neimenovanim predstavnicima administracije Džozefa Bajdena.

U iznenadnu posetu otputovali su Šaip Kamberi, poslanik i bivši predsednik opštine Bujanovac, zatim njegov naslednik, aktuelni predsednik te opštine Nagip Arifi, kao i Ragmi Mustafa, bivši predsednik opštine Preševa i njegov imenjak, takođe Ragmi Mustafa, predsednik Nacionalnog saveta Albanaca (NSA). Međusobno, inače, oni nisu u dobrim odnosima, ali to očigledno nije bila smetnja da zajedno odu u SAD.

Odlazak baš ove četvorke, čuvene po žalopojkama da su Albanci potlačeni i diskriminisani u Srbiji, te zalaganju da se ovaj deo juga centralne Srbije pripije lažnoj državi Kosovo, jasan je signal da će i ta poluga biti upotrebljena kao jedan od pritisaka na Beograd u rešavanju kosovskog pitanja.

Republika

Foto: pixabay.com

Bela kuća

Indikativno je i da je vlada Aljbina Kurtija pre neki dan izdvojila 35.000 evra baš za Preševo, Bujanovac i Medveđu, uz obrazloženje da na taj način pomaže lobističke aktivnosti Albanaca u ove tri opštine.

Udar na Beograd, taj južni front, kako ga je nazvao sagovornik našeg lista iz bezbednosnih struktura s kojim smo razgovarali ovim povodom, zasnivaće se na kampanji da se Albancima u Preševskoj dolini navodno krše osnovna ljudskih prava i sprečava se njihov ulazak u institucije, što se vidi i po objavama Albanaca na društvenim mrežama.

Vladimir Marinković, osnivač Kongresa srpsko-američkog prijateljstva, ističe za Srpski telegraf da je odlazak Albanaca u SAD još jedan od mnogobrojnih pritisaka, čiji je cilj da se težište s dijaloga Beograda i Prištine prebaci i na jug centralne Srbije, radi dezavuisanja naše države:

- Za nas je neprihvatljivo da se pozicija albanske manjine na jugu centralne Srbije poredi s pozicijom Srba na KiM, pošto oni ovde imaju sva zagarantovana prava, dok se nad Srbima na KiM sprovodi klasičan aparthejd.

Drecun: Providno i pogrešno

Milovan Drecun, predsednik Odbora za KiM, za Srpski telegraf navodi da je jasno da su pare Kurtijeve vlade prosleđene za odlazak i lobiranje u Vašingtonu:

Republika

Foto: printscreen/TVPink

Milovan Drecun

- I da su svi oni na istom zadatku protiv Srbije. Potrebno je nepostojeći problem Preševa ugurati u paket s rešavanjem pitanja Kosova. Otišli su u Vašington da pokušaju da izlobiraju da se to poveže. Računaju da bi i njihov nazoviproblem dobrodošao SAD u aktuelnim geostrateškim okolnostima kada se vrši pritisak na Beograd po mnogim pitanjima - kaže Drecun i iznosi stav da je albanskim liderima s juga centralne Srbije to providan i pogrešan potez jer je Zapad tu njihovu inicijativu, koja nije nova, već odbio.

Udaraju i preko energetike

U Prištini spremaju nove poluge pritiska na Beograd i kroz energetski sistem. Specijalni izaslanik EU Miroslav Lajčak izjavio je juče da je sa Kurtijem razgovarao o normalizaciji odnosa i aktuelnim pitanjima između Beograda i Prištine, posebno o energetici i registarskim tablicama, kao i da će tim povodom u ponedeljak doći u Beogradu.

Republika

Foto: Tanjug/S. RADOVANOVIĆ

Miroslav Lajčak

- Postoji rizik da "Elektroseveru" (preduzeće osnovano za snabdevanje Srba na severu KiM) bude oduzeta licenca i ne želimo da se to desi. Želim da pronađem rešenje - rekao je Lajčak.

Poruka ministara NATO: Dobra saradnja sa Beogradom

Poštujemo politiku vojne neutralnosti, a politička povezanost biće onolika koliko to Srbija želi. Ona je jasna da ne želi u NATO, ali želi saradnju sa NATO i želi u EU, tako da mi se čini da je ovde situacija, za razliku od BiH, prilično jasna, rekao je juče visoki NATO zvaničnik za Tanjug na marginama sastanka ministara odbrane oko 50 zemalja članica Alijanse u Briselu.

Zapadni Balkan, kako je naglasio, ostaje u fokusu NATO.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading