NAJVEĆA GREŠKA JE TA ŠTO JE EU RUKOVODILA REŠAVANJEM STATUSA KOSOVA: Vučić o sve komplikovanijoj situaciji sa južnom srpskom pokrajinom

Autor:

Vesti

08.10.2022

08:21

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić obraća se iz Palate Srbija.

NAJVEĆA GREŠKA JE TA ŠTO JE EU RUKOVODILA REŠAVANJEM STATUSA KOSOVA: Vučić o sve komplikovanijoj situaciji sa južnom srpskom pokrajinom

Foto: Tanjug/ V. Sporčić

Vučić je ranije najavio da će danas govoriti o potezima koje će povući država u vezi sa svim važnim političkim i ekonomskim pitanjima, kao i o tome kakvu će politiku Srbija voditi u narednom periodu.

Predsednik je najavio na početku obraćanja saopštenje u sedam delova.

- U skladu sa dogovorom koji sam napravio sa predsednicom vlade, a pre nego što ona iznese sveobuhvatni plan vlade, želeo bih da danas obavestim građane Srbije o svim važnim političkim događajima i onome što država može da učini. Podelio sam obraćanje u sedam delova.

Kada je reč o Kosovu predsednik je istakao da je situacija sve komplikovanija, i da će zapadne zemlje pokušati da reše problem tako što će ugurati Kosovo u UN.

- Ovaj deo bih podelio u tri dela. Želim da vas obavestim da naša pozicija postaje sve komplikovanija. Zapadne zemlje će pokušati da na svoj način reše problem ulaskom Kosova u UN. Drugi razlog je, bez ikakve sumnje, da oduzmu argument Kosova iz ruku Putinu. Drugi rtazlog je, bez ikakve sumnje, da oduzmu zbog Kosova moć Vladimiru Putinu i Rusiji. Mi danas imamo na stlou predlog Nemačke i Francuske, i taj predlog je predlog o kome moramo da razgovaramo i razmišljamo. Po prvi put ću vam o tome danas pričati. Ne možemo taj predlog da bacimo kroz prozor, a da li možemo da prihvatimo, ne možemo ni to. U dva koloseka će se ići, prvi deo se odnosi na sve albanske zahteve. Naša najveća greška je bila ta da EU počne da rukovodi procesom rešavanja konačnog statusa KiM. 

- Cela ideja se zasniva na tome da ne moramo da formalno priznamo Kosovo, ali da smo saglasni sa članstvom Kosova u UN.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading