VELIČANSTVEN VUČIĆEV GOVOR NA PROMOCIJI "SABRANIH DELA MILORADA EKMEČIĆA": Moja upozorenja biće loše prihvaćena, jer ne možete da čuvate svoju zemlju, a da ne dirnete u dušu naroda! (FOTO)

Autor:

Vesti

04.10.2022

11:17

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić prisustvuje promociji "Sabranih dela Milorada Ekmečića", jednog od najvećih srpskih istoričara i neumornog naučnika posvećenog sudbini srpskog naroda

VELIČANSTVEN VUČIĆEV GOVOR NA PROMOCIJI "SABRANIH DELA MILORADA EKMEČIĆA": Moja upozorenja biće loše prihvaćena, jer ne možete da čuvate svoju zemlju, a da ne dirnete u dušu naroda! (FOTO)

Foto: Tanjug/M. MILIVOJEVIĆ

Na promociji "Sabranih dela Milorada Ekmečića" obratio se predsednik Vučić

Ono što se ponavlja u refrenima, lakše se pamti. Dva velika rata koja kao životni hod presecaju put Milorada Ekmečića može se posmatrati kao oranje po našoj istoriji – počeo je Vučić svoj govor.

Nazovimo Ekmečićev boravak u Zagrebu njegovim dubokim oranjem. Akademik SANU postao je opštenaučnim radom.

Predsednik je istakao da je Ekmečić mnogo godina pre smrti predvideo sva današnja dešavanja i sukob u Ukrajini i globalnu ekonomsku krizu.

– Svoje rodoljublje je zasnovao ne na mržnji nego na neisrcpnom prikupljanju istorijske građe. U amanet nam je ostavio želju da ne ratujemo. Život Ekmečića kretao se “između klanja i oranja”. U njegovoj porodici je 78 prebilovačkih mučenika, među njima i otac Ilija.

– Moja upozorenja biće loše prihvaćena, jer ne možete da čuvate svoju zemlju, a da ne dirnete u srce i dušu našeg naroda.

Predsednik je za kraj rekao da je najvažnije da brinemo o svom rodu i našoj zemlji.

– Pred nama je težak period, teži nego što smo imali devedesetih godina. Sve to, ma kakve odluke da smo doneli, neće promeniti činjenicu da me je strah veći nego ikada onome što se pred Srbijom nalazi. Da brinemo o svom rodu i svojoj zemlji Srbiji.

U Domu Vojske Srbije danas su predstavljena "Sabrana dela Milorada Ekmečića", jednog od najvećih srpskih istoričara i neumornog naučnika posvećenog sudbini srpskog naroda, a promociji prisustvuje i predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

O akademiku Ekmečicu (1928-2015) koji je bi pođednako dobar poznavalac i nacionalne i opšte istorije, te je kao takav znalački povezivao pojave i zbivanja iz srposke nacionalne prošlosti sa dešavanjima iz opšte istorije Evrope i sveta govore akademik Vasilije Krestić koji je napisao i predgovor za Sabrana dela, Slavneko Terzić, Zoran Gutović i Milorad Vučelić.

Svečanosti prisustvuju ministri Maja Gojković i Aleksandar Vulin i lider Socijalističke partije Srbije Ivica Dačić, akademik Matija Bečković...

Ovaj kapitalni izdavački projekat: Sabrana dela akademika Milorada Ekmečića u 15 knjiga objavila je Izdavačka kuća Pravoslavna reč.

Ekomečiceva dela klasifikovana su po celinama i od njih su nastale nove, važne istorijske knjige.

Ratni ciljevi Srbije, Ustanak u Bosni 1875-1878, Stvaranje Jugoslavije 1790-1918 /prva i druga knjiga/ Dugo kretanje između klanja i oranja, Radovi iz istorije BiH 19. veka, Ogledi iz istorije Srbi na istorijskom raskršću, Revolucija 1848. i Balkan, Dijalog prošlosti i sadašnjosti Raznoliki istorijski spisi /5 knjiga/

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading