ZELENSKI NA GENERALNOJ SKUPŠTINI UN: Ne smemo da pristanemo na produženi rat!

Autor:

Vesti

21.09.2022

23:38

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski se večeras video porukom obratio tokom Generalne debate svetskih lidera, na sednici Generalne skupštine Ujedinjenih nacija.

ZELENSKI NA GENERALNOJ SKUPŠTINI UN: Ne smemo da pristanemo na produženi rat!

Foto: RTS/printscreen

Svoj govor Volodimir Zelenski je započeo zahtevom da se Rusija kazni za svu smrt koju je izazvala na teritoriji Ukrajine, kao i to što je pokušala da ukrade ovu zemlju.

- Govorim u ime države koja se brani. Hoću da otkrijem kako je moguće postići mir. Ne samo za nas, već svima koji se nađu u sličnim okolnostima. To je formula koja kažnjava zločin i poštuje život i teritorijalni integritet - rekao je Zelenski.

Predsednik Ukrajine tvrdi da Rusija laže ceo svet, i da ne želi nikakve pregovore. On tvrdi da Moskva želi da provede zimu na teritoriji Ukrajine, a potom da pokrene novu ofanzivu.

- Ili barem da se ukopaju, pa da sprovedu mobilizaciju. Ne smemo da pristanemo na produženi rat, pošto će to biti još "vrelije". Nama treba oružje i municija. Oružje dugog dometa će nam pomoći da oslobodimo našu zemlju - kaže on.

Predsednik Ukrajine je rekao kako je Rusija pokrenula invaziju, a da Ukrajina nije imala mogućnost da se brani, kao i to da je održano 88 rundi razgovora od početka njegovog mandata.

- Ali Rusija je pokrenula invaziju, i mi nemamo izbora osim da se branimo. Odbacićemo agresora do međunarodno priznatih granica. I tražimo kaznu za agresiju, povređivanje naših granica i teritorijalnog integriteta - dodao je predsednik Ukrajine.

On je pričao i o masovnim grobnicama koje su pronađene u Ukrajini, i zapitao je zašto su Rusi "opsednuti kastracijama".

- Jedino što se razlikuje u Izjumu i Buči, je to što su ubijeni u Izjumu sahranjeni. Rusi su tamo bili duže, pa su imali vremena da pokopaju mrtve - kaže Zelenski.

 

Komentari (0)

Loading