Došla mu glave saradnja sa Lukašenkom! Bogoljub Karić na udaru EU! Pod sankcijama!

Autor:

Vesti

03.06.2022

15:25

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Savet EU usvojio je danas šesti paket ekonomskih i individualnih sankcija protiv Rusije i Belorusije.

Došla mu glave saradnja sa Lukašenkom! Bogoljub Karić na udaru EU! Pod sankcijama!

Foto: ST/Nemanja Pančić, Tanjug/Aleksandar Stojanović

Restriktivene mere obuhvataju 65 pojedinaca i 18 subjekata, a među pojedincima koji su se našli na listi su Bogoljub Karić i Aleksandra Meljničenko.

Kako se navodi u Službenom glasniku EU, Bogoljub Karić srpski je preduzetnik i političar.

- Zajedno sa članovima porodice razvio je mrežu poduzeća za poslovanje nekretninama u Belorusiji i mrežu kontakata sa porodicom Aleksandra Lukašenka. Posebno je blisko povezan s preduzećem Dana Holdings, kao i sa preduzećem Dana Astra, bivšim društvom ćerke preduzeća Dana Holdings, pa je navodno bio predstavnik tih subjekata na sastancima sa Lukašenkom - navodi se u Službenom glasniku.

Republika

Foto: Printskrin

Bogoljub Karić

- Lukašenko je projekat Minsk World, koji je razvilo poduzeće povezano sa Karićem, opisao kao ‘primer saradnje slovenskog sveta’. Zahvaljujući tim bliskim vezama sa Lukašenkom i osobama u njegovoj pratnji, preduzeća povezana sa Karićem dobila su povlašćeni tretman od Lukašenkovog režima, uključujući poreske olakšice i zemljišne čestice za razvoj nekretnina - navodi se u Glasniku.

Republika

Foto: Printskrin

Bogoljub Karić se našao na listi sankcionisanih

 

S toga, kako se ističe, Bogoljub Karić ostvaruje korist od Lukašenkovog režima i podržava ga.

Službeni glasnik EU navodi da se na listi sankcionisanih našla i bivša članica grupe "Models", supruga ruskog biznismena Andreja Meljničenka, Aleksandra Meljničenko kojoj je suprug - jedan od najbogatijih ljudi na svetu, nedavno prepisao dve svoje velike kompanije.

EU uvodi sankcije političarima, propagandistima, vodećim poslovnim ljudima i članovima porodica već sankcionisanih pojedinaca.

Među 18 subjekata pod sankcijama su razne kompanije koje direktno ili indirektno podržavaju Oružane snage Ruske Federacije i Vladu Ruske Federacije.

Paket sankcija predviđa i zabranu transakcija sa najvećom ruskom bankom, Sberbank, i još tri banke, zabranu emitovanja u EU još tri ruska nacionalna kanala, a proširen je i spisak sankcionisanih osoba i entiteta koje EU smatra odgovornim za zlocine u Ukrajini.

Republika

Foto: printskrin

Žozep Borelj

- Današnjim paketom ekonomskih sankcija dodatno ograničavamo sposobnosti Kremlja da finansira rat. Zabranjujemo uvoz ruske nafte u EU i time smanjujemo ogroman izvor prihoda za Rusiju. Više ključnih ruskih banaka isključujemo iz međunarodnog platnog sistema Svift, sankcionišemo one koji su odgovorni za zločine u Buči i Marijupolju i zabranjujemo više aktera dezinformacija koji aktivno doprinose ratnoj propagandi predsednika Vladimira Putina - izjavio je šef diplomatije EU Žosep Borelj.

Novim paketom sankcija EU je započela postepeno ukidanje uvoza ruske nafte u priodu od šest meseci za sirovu naftu i do osam meseci za ostale rafinisane naftne derivate.

Bonus video:

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading