SRBIJA NA ŽESTOKIM MUKAMA: Stigle crne vesti, nema bratstva kad je interes u pitanju: RUSI PRAVE PRESEDAN!

Autor:

Vesti

17.05.2022

19:41

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Rusija će Srbiji ponuditi kratkoročan ugovor o snabdevanju gasom, i to na šest meseca, saznaje Srpski telegraf! Iako su dosadašnji ugovori bili dugoročni, na pet ili deset godina, ne računajući poslednji, Rusi su odlučili da nas sada drže na distanci ili, što bi neki rekli, u šaci zbog mogućeg uvođenja sankcija.

SRBIJA NA ŽESTOKIM MUKAMA: Stigle crne vesti, nema bratstva kad je interes u pitanju: RUSI PRAVE PRESEDAN!

Foto: Tanjug/AP

Tako će srpskoj strani biti ponuđen ugovor na pola godine, a sva je prilika da će i cena biti viša od dosadašnjih (do 1. juna) 270 dolara za 1.000 metara kubnih.

- Rusi ne žele da potpišu dugoročan ugovor sa Srbijom iako su dosadašnji bili na pet ili deset godina. Tu ne računam ovaj poslednji ugovor od šest meseci, ali je on bio kratkoročan jer je tako odgovaralo nama. Međutim, sada se situacija preokrenula. Srpskoj strani će biti ponuđen ugovor na samo šest meseci - kaže izvor našeg lista.

SVAKODNEVNI PRITISCI

Razlog ovakve promene treba tražiti u svakodnevnim pritiscima kojima je Srbija izložena da uvede sankcije Rusiji.

- Ruse je strah da Srbija ne podlegne protiscima i priključi se sankcijama i zato su odlučili da se osiguraju na ovakav način. To nije fer jer već dugo odolevamo igri zapadnih moćnika i nismo zaslužili takav tretman. S druge strane, dobijamo informacije da Rusi sad s nekim evropskim zemljama traže da potpišu dugoročne ugovore - dodaje izvor Srpskog telegrafa.

Vojislav Vuletić, predsednik Skupštine Udruženja za gas, kaže da je nama povoljnije da sklopimo dugoročan ugovor, a da će cena gasa svakako biti viša.

- Cena će morati da bude viša, a razlog tome je što je određivanje cene gasa uvek vezano za cenu barela nafte. Kad smo mi ugovorili, bilo je 55 dolara po barelu, a sad je 111 dolara. Pošto cena gasa prati cenu nafte, moraće da poraste. Koliko tačno, to niko ne zna, pošto tek mora da se ugovori način obračuna - da li je još naftna formula ili da se u nju ubace berzanske cene - kaže Vuletić za naš list.

POVEZANA PRIČA

Ugovor smo uvek do sada sklapali dugoročno i on ne vidi razlog zašto bi sada bilo drugačije.

- Ovo sa ugovorom od šest meseci je bila trenutna situacija, to je bilo zbog naših potreba. Nama je povoljnije da sklopimo dugoročan ugovor - dodaje Vuletić.

Prema rečima ekonomiste Ljubodraga Savića, ukoliko se Srbija odupre da ne uvodi sankcije Rusiji, imaće bolju situaciju.

- Logično je da ugovor bude dugoročan, ali ne isključujem mogućnost da bude tri, pa tri meseca, da Srbiju obavežu da (ne) razmišlja o sankcijama prema Rusiji. To nije presudno, ali biće povezano - navodi Savić.

Počeli pregovori

Pregovori "Srbijagasa" i "Gasproma" o novom ugovoru za isporuku gasa su već počeli u nekom obliku i vode se na kompanijskom nivou, poručila je juče Zorana Mihajlović, ministarka rudarstva.

- Ti pregovori nisu laki. Naša procena je da cena neće moći da ostane 270 dolara za 1.000 kubnih metara, ali će sigurno biti mnogo, mnogo niža od 950 dolara, kolika je sada tržišna cena gasa - rekla je Mihajlović, kao i da su sada sve opcije na stolu, od produženja ugovora do kraja godine do sklapanja dugoročnog ugovora.

U interesu obe strane

Srbija je nama prijateljska zemlja, imaćemo jedan otvoreni razgovor o nastavku gasnog aranžmana i uveren sam da će biti u obostranom interesu, rekao je Aleksandar Bocan-Harčenko.

Ruski ambasador je u petak na pitanje Srpskog telegrafa o novim pregovorima i ceni gasa rekao da nemamo razloga da strahujemo.

- Tema nastavka rusko-srpskog gasnog aranžmana sigurno će biti razmotrena u otvorenom dijalogu. Komercijalni pregovori će se voditi s obzirom na to da je Srbija nama prijateljska zemlja, kao i na aktuelno stanje na tržištu. Uvereni smo da će rezultat tih pregovora odgovarati interesima obe strane - rekao je ruski diplomata.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading