ĐILAS DVA U JEDAN: Očas posla promenio ploču, prvo bio protiv sankcija a sada je "ZA"

Autor: Mihajlo ŽILOVIĆ

Vesti

16.05.2022

08:31

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Lider SSP očas posla obrnuo ploču u odnosu na ono što je govorio u kampanji.

ĐILAS DVA U JEDAN: Očas posla promenio ploču, prvo bio protiv sankcija a sada je "ZA"

Foto: ST/N. PANČIĆ

Koji je pravi Dragan Đilas? Ovo pitanje javnost u Srbiji s pravom postavlja jer je lider Stranke slobode i pravde (SSP) u relativno kratkom roku izneo dva potpuno suprotna stava po pitanju sankcija Rusiji i eventualnom pridruživanju Srbije kaznenim merama Zapada.

Prvi Đilas iznosio je tokom izborne kampanje stav da Srbija ne treba da uvodi sankcije, očigledno želeći da podiđe biračkom telu i izvuče neki glas više (što mu baš i nije preterano uspelo). Tako je, na primer, početkom marta na jednoj televiziji izjavio: "Mi smo bili pod sankcijama i znamo koliko je to nepravedno. To je naš stav, na tome insistiram."

Ovo je izjavio isti čovek

Dragan Đilas, početak marta: Mi smo bili pod sankcijama i znamo koliko je to nepravedno. To je naš stav, na tome insistiram

Dragan Đilas, sredina maja: Svet se podelio. Očekujemo da će se naša zemlja i njeni organi priključiti politici EU prema Rusiji

SVE ODJEDNOM

Elem, pre dva dana smo videli sasvim drugog Đilasa. Naizgled isti čovek, slično obučen, ali u međuvremenu je izgleda doživeo prosvetljenje, te je u potpunosti obrnuo ćurak. Ovo su sada njegove reči: "Svet se podelio. Očekujemo da će se naša zemlja i njeni organi priključiti politici Evropske unije prema Rusiji."

Prva reakcija stigla je od Đilasovog doskorašnjeg koalicionog partnera Vuka Jeremića, predsednika Narodne stranke, koji je poslednjih dana izneo nekoliko ozbiljnih optužbi na račun lidera SSP, poručivši, između ostalog, da se sad vidi ko je vera, a ko nevera.

- Lider SSP pogazio je obećanja iz kampanje najavom da će bezrezervno podržati sankcije protiv Rusije, ali i vaninstitucionalnim dogovaranjem. Nadam se da će se s Vučićem na kraju dogovoriti što više političkih aktera koji gaze svoja izborna obećanja i time ponižavaju građane čiji su glas dobili jer ćemo se rešiti svih odjednom - rekao je Jeremić.

Slučaj "Beograda na vodi"

Republika

Foto: mondo/u.arsić

Beograd na vodi

Nije ovo prvi, a neće biti ni poslednji put da se Đilas ponaša kameleonski. Podsetimo, lider SSP 2013. na sva usta javno je hvalio projekat "Beograd na vodi". Sada, međutim, zalaže se za raskid ugovora s arapskim investitorom.

Gostujući juče ujutru na TV Prva, na ovu temu je govorio i predsednik Aleksandar Vučić. Odgovarajući na pitanje voditelja, šef države je izjavio da je lako Đilasu i Ponošu da kažu da nikada ne bi uveli sankcije Rusiji, a posle izbora da promene stav.

PROMENA STRANE

Dejan Miletić, predsednik Centra za proučavanje globalizacije, za Republiku kaže da je nedopustivo da jedan političar u toj meri, kao Đilas, oscilira u svojim stavovima.

- Taj deo opozicije nema strategiju, nema čvrste stavove. Đilas svoje stavove usklađuje s aktuelnom političkom situacijom. Njegova partija računa da na taj način može da skupi određeni broj ljudi. On je sada očigledno procenio da nije pokriveno to političko područje i smatra da će antiruskom politikom rasti podrška koju ima - navodi Miletić i dodaje:

Republika

Foto: Tanjug

Dejan Miletić

- Na neki način, moglo bi se reći da je on prevario svoje birače, koji su verovali njegovim rečima da Srbija ne treba uvoditi sankcije Rusiji. Sada zagovornici te teze menjaju stranu i sebe prikazuju u drugačijem svetlu.

Bonus video:

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (8)

Loading
Vesna

16.05.2022 09:36

Đilas su poštenje, data reč i obećanje velika nepoznanica u životu.

Milan

16.05.2022 09:44

Od Đilasa nista novo on je uvek i bio dvoličan i nikada nije imao pravu odluku!

Olja

16.05.2022 09:46

Pa to je Đilas.

Nena

16.05.2022 10:50

Đilas više ne zna ni šta govori.