OTKRIVAMO: NAGODBA PREKO SRPSKE GRBAČE! Istok i Zapad će se na kraju dogovoriti na NAŠU ŠTETU!

Autor:

Vesti

15.05.2022

19:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Zapadnjaci pritiskaju da priznamo lažnu državu da bi izbili Putinu adut iz ruku, dok Rusi manje-više otvoreno poručuju da bi trampili Kosovo za Donbas.

OTKRIVAMO: NAGODBA PREKO SRPSKE GRBAČE! Istok i Zapad će se na kraju dogovoriti na NAŠU ŠTETU!

Foto: Tanjug/AP

Vladimir Putin i Džo Bajden u napetim odnosima

Priznajte što pre Kosovo, dijalog se ne vodi o statusu već samo o odnosima dve nezavisne države, poručuje nam Zapad. S druge strane, ne prođe dan, a da se neko od ruskih zvaničnika ne pozove na presedan Kosova da bi opravdao agresiju na Ukrajinu i kršenje teritorijalnog integriteta te zemlje.

Na kraju, kako za Srpski telegraf objašnjavaju sagovornici iz diplomatskih krugova, Istok i Zapad će se neminovno nagoditi, ali, po svemu sudeći, preko naših leđa...

- Vašington, London, Berlin i Brisel žestoko pritiskaju vlast u Beogradu i predsednika Vučića da ovako ili onako priznaju kosovsku nezavisnost. Ti pritisci biće sve brutalniji, a iako zvuči paradoksalno, za to su najviše krivi Rusi - objašnjava za naš list jedan iskusni diplomata koji je u Beogradu godinama.

FAKTIČKO STANJE

Naš sagovornik do detalja objašnjava šta se, u stvari, dešava:

- Jasno je da Rusija, pozivajući se na kosovski presedan, pokušava da opravda svoju invaziju na Ukrajinu i poruči Zapadu da je po istoj matrici kojom je legalizovano ono što se desilo na Kosovu, kada je Srbija brutalno rasparčana, moguće u finalu legalizovati i odvajanje Donbasa, pa i Krima od Ukrajine. Zato Zapad toliko pritiska vlast u Beogradu, o čemu je govorio i vaš predsednik Aleksandar Vučić, da što pre prizna lažnu državu. Time bi, kako oni to vide, izbili Putinu jak adut iz ruku. E sad, pošto je jasno da Vučić neće priznati Kosovo, neminovno je da Zapad i Moskva u jednom trenutku postignu neku vrstu nagodbe. A kad se to desi, najviše će stradati upravo Srbija, s obzirom na to da bi ta nagodba mogla da podrazumeva odustajanje Rusije od veta u Savetu bezbednosti po pitanju Kosova da bi zauzvrat, na neki način, bila priznata realnost na terenu u Ukrajini, gde Kijev više ne kontroliše jedan deo teritorije.

Da bi sve lako moglo da se razvija baš u ovom pravcu, može se zaključiti i iz onoga što je juče govorio predsednik Vučić.

- Na sceni je, s jedne strane, potpuno licemerje Zapada, ali smo shvatili da i kod Rusa principi ne postoje, princip jedino postoji kod Srbije. Najveća krivica Srbije je što štiti svoj teritorijalni integritet i ono što ne daju Ukrajini da prihvati od nas traže. Traže da se po svaku cenu odreknemo svog teritorijalnog integriteta, da pribegnem promeni politike, može, samo uz pištolj u slepoočnicu našoj deci - kazao je Vučić.

VELIKI I MALI

Republika

Foto: Tanjug/Z. ŽESTIĆ

Aleksandar Vučić

Komentarišući činjenicu da Rusi Kosovo koriste kao glavni adut, šef države kazao je da oni koriste jedino što imaju, ali da će zbog toga Srbija najviše trpeti.

- Kada se Medvedev i Putin pozovu na kosovsko pitanje, oni nemaju drugi primer nego taj jedan. Da li je fer prema nama - nije, ali prema njima - jeste. Oni koriste jedino što imaju. Izvukli su brutalno kršenje međunarodnog prava i sada se toga drže - istakao je predsednik.

Govoreći o saopštenju koje je izdala grupa sedam industrijski najrazvijenijih zemalja (G7), a u kom, između ostalog, stoji poziv Srbiji da uskladi svoju politiku s politikom EU, predsednik Vučić je istakao da je u pitanju politika bez principa.

- Saopštenje G7 kao da je pisano samo za zapadni Balkan, oni moćni, veliki i jaki, mi mali, to je politika bez principa, brutalnih pritisaka, u kojoj se čak i Amerikanci ponašaju više fer nego Nemci - zaključio je on.

Saopštenje G7 kao brutalan pritisak na Srbiju i Srpsku

Ministri spoljnih poslova G7 istakli su da moraju da nastave da pomažu zapadnom Balkanu da smanji zavisnost od ruskih energenata i pozvali države tog regiona, među kojima i Srbiju, da potpuno usklade svoje spoljne politike s EU, uključujući i sankcije Rusiji i njihovu primenu.

Beograd i Priština se pozivaju da se konstruktivno angažuju u dijalogu, uz posredovanje EU, da u potpunosti sprovedu sve prethodne sporazume bez odlaganja i da normalizuju odnose kroz sveobuhvatan i pravno obavezujući sporazum koji će omogućiti realizaciju evropskih perspektiva, doprineti regionalnoj stabilnosti i biti od koristi svim ljudima u regionu, navodi se u zaključcima ministara spoljnih poslova G7, objavljenim na sajtu nemačkog ministarstva spoljnih poslova.

Ministri G7 su pozvali zemlje u regionu da unaprede unutrašnje reforme, posebno u oblasti vladavine prava, prošire domaći politički prostor, poboljšaju okruženje za civilno društvo i nezavisne medije, nastave s naporima u sprečavanju radikalizacije nasilja, podržavaju pomirenje i da se bore protiv dezinformacija o genocidu, kao i veličanja ratnih zločina i osuđenih ratnih zločinaca.

Oni su naveli da su zabrinuti zbog produbljivanja političke krize u Bosni i Hercegovini i dodali da osuđuju svaki pokušaj podrivanja jedinstva, suvereniteta i teritorijalnog integriteta te zemlje. Dodali su i da neće tolerisati "secesionističku politiku Republike Srpske", koja, kako tvrde, ugrožava budućnost BiH i stabilnost u regionu.

Medvedev: Zapadni prijatelji, ne zaboravite kosovski presedan

Republika

Foto: Tanjug/Z. ŽESTIĆ

Dmitrij Medvedev

Nakon što je Vladimir Putin nedavno govorio o Kosovu kao presedanu tokom vikenda se oglasio i predsednik ruskog Saveta za bezbednost Dmitrij Medvedev. On se, reagujući na stavove G7, obratio zapadnim "prijateljima".

- Ne zaboravite kosovski presedan, naši zapadni prijatelji - napisao je Medvedev na Telegramu.

REAKCIJE

Srđan Simić, Centar za društvenu stabilnost

U krajnjem slučaju, Srbija će najviše trpeti. Ako govorimo o pitanju KiM, to je jedno od najvažnijih pitanja, naročito za stabilnost na Balkanu, ali i za samu Republiku Srbiju. Putin situaciju s Kosovom vešto koristi kao adut, naročito jer je gotovo ceo Zapad priznao nezavisnost lažne države, što on koristi kao presedan u nekim međunarodnim okvirima. Međutim, u tom nadigravanju velikih sila Srbija neće dobiti ono što mi, kao njeni građani, donekle očekujemo, a to je da će sve biti najbolje po nas. To prosto nije moguće. Rešenje situacije na KiM ne može da bude brzo ni lako, a da jedna od velikih sila tim rešenjem bude zadovoljna i to je ono zbog čega će Srbija trpeti pritiske

Milomir Marić, novinar

Republika

Foto: ST/V. LUKIĆ

Milomir Marić

Ne bojim se sve dok velike sile ratuju. Bojim se kad se dogovore da to ne bude na našu štetu, ne bi nam bilo prvi put. Velike sile imaju svoju imperijalnu politiku i međunarodno pravo i interesi malih zemalja ih apsolutno ne zanimaju, to je njima za potkusurivanje

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (6)

Loading
Neko iz mase

15.05.2022 19:59

Ja ne znam kako svima nije jasno ako nas pritisnu da priznamo Kosovo isti adut opet imaju Rusi da pritisnu Ukrajinu. Jedino mogu da nama vrate Kosovo da bi njemu izbili adut. Da poližu sranje što su napravili ali to će se teško desiti. Samo lov u mutnom.... Nikad reći da nezavisnosti

Odgovori 43 6
Nikola

16.05.2022 06:12

Pa da li je baš tako? Ako se dobro sećam i mi smo potpisali da ćemo braniti SAO Krajinu pa kad je bila Oluja nije nas nigde bilo. Sa druge strane Rusi nikad nisu rekli da bi trampili kosovo za donbas. To što se pozivaju na to je čisto radi dokaza da rade isto što radi i zapad i ništa više. Sa druge strane, ne kažem da neće biti trgovine velikih sila gde bi mi bili u lošoj poziciji ali trenutno šurujemo sa okupatorima kosova i tvrdimo da nema drugog puta za Srbiju. Zar nije malo mnogo i od nas? Trgovati svojom suverenošću sa zapadom a očekivati da nas Rusi odbrane, verovatno od nas samih

Odgovori 26 4
Pik

16.05.2022 06:23

Donbas može da ima status Republike u Ukrajini. I to je rešenje da bi Kosovo naj više bilo autonomija. Sprovesti rezoluciju 1244. Jednostavnosti za velike sile koje mrse mir.

Odgovori 15 2
Aco

16.05.2022 08:37

Priznanje tzv Kosova,NIKADA!! A sankcije,što pre,uz uslov da nas za tzv Kosovo ostave na miru-

Odgovori 11 5