SINIŠA MALI: Uvođenje studentske kartice doneće brojne pogodnosti studentima (FOTO)

Autor:

Vesti

15.03.2022

19:27

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ministar finansija Siniša Mali najavio je danas nove mere koje treba da doprinesu boljem i kvalitetnijem životu studenata, a jedna od njih je i studentska kartica koju će studenti dobijati zajedno sa indeksom i koja će im omogućiti razne pogodnosti i popuste.

SINIŠA MALI: Uvođenje studentske kartice doneće brojne pogodnosti studentima (FOTO)

Foto: Tanjug/Miloš Milivojević

- To će biti novi projekat i naredne nedelje ćemo formirati radnu grupu sastavljenu od  predstavnika Ministarstva finansija, Ministarstva prosvete, Kabineta predsednice vlade i predstavnika studentskih organizacija i raditi na ovom projektu koji je veoma važan - rekao je Mali na panelu "Mere Republike Srbije za podsticaj mladih" u organizaciji Studentske konferencije univerziteta Srbije (SKONUS) pod nazivom Dijalog lidera naše zemlje - u Domu omladine u Beogradu.
 
On je dodao i da će, od 1. aprila ove godine najboljim studentima završnih godina biti omogućena plaćena praksa u ministarstvima, javnim službama i javnim preduzećima.
 
- Prošle nedelje je Vlada usvojila odluku da se studentima završnih godina omogući praksa u javnim službama, ministarstvima, javnim preduzećima. Mi očekujemo da ćemo u naredni sedam dana dobiti od univerziteta spisak studenata koji se kvalifikuju za tu vrstu prakse - rekao je Mali.
 
Siniša Mali je istakao da je država obezbedila niz pogodnosti za studente i mlade, i dodao da će program plaćene prakse mladima omogućiti da lakše nađu posao sa iskustvom koje su već stekli.
 
Mali je rekao i da je ministarstvo na čijem je čelu dobar primer zapošljavanja mladih.

- Prošle godine zaposlili smo osam mladih, ove godine hoćemo još deset. Ekonomski i Pravni fakultet su u pitanju. Na svom primeru pokazali smo koliko nam je stalo da uključimo mlade. Srbija se promenila. Kada uporedite vreme iza nas i danas, imate veće mogućnosti da ostvarite snove u Srbiji, a na nama je da vam pomognemo. Kad u nekom trenutku stanemo, vi ćete biti ti koji ćete produžiti dalje - poručio je on.

Republika

Foto: Tanjug/Miloš Milivojević

 

Ova mera je, naglasio je, samo jedna od šest mera od kojih se neke već sprovode, a neke su u pripremi za bolji život i rad mladih  u Srbiji.

 
Ministar Mali je kao važnu, apostrofirao i meru uvođenja posebnog fonda za finansiranje studiranja studenata koji su socijalno ugroženi.  Fond bi, kako je rekao, trebalo da startuje od 1. januara 2023. godine.
 
Kako je naveo, pomenute mere su plod razgovora sa studentima i njihovim organizacijama.
 
- Ovo je kruna zajedničkog rada u proteklih nekoliko meseci sa institucijama i organizacijama koje su vezane za studente. Mi smo saslušali šta je studentima najvažnije, šta možemo da uradimo i da doprinesemo boljem i kvalitetnijem učenju i studiranju - kazao je Mali.
 
Prema njegovim rečima, jedan od zahteva bio je i da se onima koji su na master studijama u okviru strukovnih studija i na master studijama na fakultetima, omogući da budu finansirani iz budžeta. Kako je dodao, i na taj način država pokazuje brigu o onima kojima je to najpotrebnije, navodeći da će se u okviru ove mere pomoći Romima, osobama sa invaliditetom....
 
On je dodao da kada se, navode mere namenjene mladima ne treba zaboraviti ni projekat "Moja prva plata" koji država već uspešno sprovodi.
 
- Projekat "Moja prva plata" omogućava da steknete prvo radno iskustvo u preduzećima koja su se prijavila za taj program, a država subvencioniše deo plate. Ukoliko ste završili srednju školu doniramo 22.000, a fakultet 26.000 dinara. Poslodavac nadomešćuje ostatak. Priliku da ostvare prvo radno iskustvo dobilo je 17.500 mladih prošle i pretprošle godine. Učestvovalo je 10.000 preduzeća, a posle prakse mnogi su nastavili da rade i zasnovali radni odnos - rekao je Mali.
 
Ministar je rekao da se, kada se razmotre svi projekti, vidi namera države da mladima stvori okvir za bolju budućnost i ostanak u Srbiji.
 
- Od vas zavisi uspeh Srbije,  kako ćemo i koliko brzo ići napred. Ove mere su dokaz da smo spremni da slušamo, dogovaramo i realizujemo ono što je važno za vas. Sve stvari koje smo dogovorili, treba da sprovedemo u delo - obećao je Mali.
Republika

Foto: Tanjug/Miloš Milivojević

 

Ministar je studentima govorio i o ekonomiji i budućnosti Srbije, naglašavajući da je aktuelna vlast sprovodila dobru politike koja je i omogućila mere koje je danas predstavio.
 
- Kada pogledate vašu poziciju, naravno da je za vas važno da cela država ide napred, da osetite tu dozu optimizma i da vidite da se neke stvari menjaju. Pogledajte kako je Srbija išla uspešno i kako smo se borili na dva fronta – zdravstvenom i ekonomskom, u protekle dve godine - podsetio je ministar.
 
On je naveo i da su veoma važne pronatalne mere Vlade, i podsetio da su povećana izdvajanja za prvo dete - 300.000 dinara, dok je predviđen i dodatni iznos za drugo i treće dete od po 100.000 dinara.
 
Takođe, država je pokrenula i program pomoći pri kupovini prve nekretnine za majke koje rode dete posle 1. januara ove godine, u iznosu do 20.000 evra.
 
Podsetio je i da su mladi između 16 i 29 godina dobili po 100 evra, kao i da će im ista suma biti isplaćena početkom juna, a da će prijave, za one koji su u međuvremenu postali punoletni ili ispunili druge potrebne uslove, teći od druge polovine maja.
 
Mali je poručio mladima da je na državi da stvori takvo okruženje i ambijent, koje će mlade zadržati u Srbiji.

- Prosečna plata je bila 331 evra pre deset godina, a u decembru 635 evra. Plate će i dalje rasti i u narednih par godina prosečna plata biće 1.000 evra, a prosečna penzija 500 evra. Za vas je to siguran znak. Izgradili smo most poverenja i kredibilitet u doba najveće krize. Sada kada razvijate planove znate da je država tu, i da govorimo o merama koje su u vaše interesu, ne samo kada ste studenti, već i za posle, kada završite studije da imate obezbeđen posao - kazao je Mali.

Republika

Foto: Tanjug/Miloš Milivojević

 

On je podsetio da je nezaposlenost danas u Srbiji 9,8 odsto, a da je 2012. godine bila preko 25 odsto, odnosno da tada svaki četvrti građanin nije imao posao.
 
Ministar je izlaganje zaključio time što je istakao značaj upornosti i snova za ostvarenje individualnih ciljeva.

- Ako ne sanjate velike snove nikada ih nećete ostvariti. Ukoliko ne date sve od sebe nećete uspeti u onome što ste sebi zacrtali kao cilj. Dovoljno ste mladi da i ako padnete jednom ili dva puta, možete ponovo da ustanete. Nemojte da se plašite da pokušate neke stvari. Tu je država, stabilna i jaka da vas podrži u onome što je vaš interes. Mi smo tu da vam damo sigurnost i pokažemo da se borimo za stabilnost naše ekonomije i države -  zaključio je Mali, uz ocenu da se snovi mogu ostvariti samo ako se borimo za njih.

Pored ministra Malog, na panelu "Mere Republike Srbije za podsticaj mladih" učestvovao je i ministar omladine i sporta Vanja Udovičić, kao i državna sekretarka Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Marijana Dukić Mijatović.

Ministar Udovičić je rekao da je povećanje budžeta za 20 odsto u poslednje dve godine snažna poruka celom omladinskom sektoru, dodajući da su se država i to Ministarstvo opredelili za ulaganje u mlade.

- Ponosni smo na Fond za mlade talente, a povećan je iznos stipendija sa 25.000 na 32.000 dinara - rekao je Udovičić, uz napomenu da se stipendira i 500 studenata u inostranstvu, koji su u obavezi da kasnije prenose znanja na druge mlade u Srbiji.

Republika

Foto: Tanjug/Miloš Milivojević

 

Marijana Dukić-Mijatović je rekla da su mladi ti koji vode napred i da je jedan od ciljeva modernizacija studentskih programa. Ona je istakla da je obrazovanje ključno, kao i značaj dualnog obrazovanje koje je krenulo na visokoškolskim ustanovama.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading