Ambasador Ukrajine Oleksandr Aleksandrovič za Republiku: Putin je divlji manijak koji teroriše narod sopstvene zemlje, a sada je počeo da kopira Hitlera

Autor:

Vesti

13.03.2022

20:01

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Poručuje da pravi neonacisti sede u Kremlju.

Ambasador Ukrajine Oleksandr Aleksandrovič za Republiku: Putin je divlji manijak koji teroriše narod sopstvene zemlje, a sada je počeo da kopira Hitlera

Foto: Tanjug

Ambasadori Ukrajine u Srbiji Oleksandr Aleksandrovič i  Ruske Federacije Aleksandar Bocan-Harčenko i Ukrajine Oleksandr Aleksandovič dali su paralelni intervju za Republiku povodom aktuelne situacije u Ukrajini.

Drugi deo intervjua sa Oleksandrom Aleksandovičem možete pročitati u nastavku teksta, a prvi sa ambasadorom Rusije klikom na link.

1. Da li očekujete skori rasplet pregovora i završetak ratnih dejstava?

- Ne. Ruska strana je pokrenula agresiju ogromnih razmera protiv Ukrajine da bi jednom zauvek rešila ukrajinsko pitanje, odnosno uništila slobodnu i suverenu državu Ukrajinu. Oni žele da stvore još nekoliko kolonijalnih formacija na teritoriji Ukrajine poput tzv. LNR i DNR, čiji će se resursi ispumpavati u Rusiju, a ostatak Ukrajine će, jednostavno, priključiti Rusiji. Ukrajinci to odlično razumeju, te odlučno brane svoju slobodu.

2. Na koji način bi kriza mogla da se reši i šta bi bilo optimalno rešenje za obe strane?

- Ukrajina nije napala Rusku Federaciju. Ruski okupatori moraju da se povuku s ukrajinske zemlje, uključujući i Krim i Donbas.

3. Kako tumačite dosadašnje reakcije međunarodne zajednice?

- Putin ne krije činjenicu da ne ratuje samo s Ukrajinom već sa celim slobodnim i demokratskim svetom. Jedino što se sada za ceo slobodan i demokratski svet bori jedna mala Ukrajina protiv države-teroriste.

4. Kako ocenjujete diplomatsku reakciju Srbije na krizu u Ukrajini?

- Ruska vojska svakodnevno bombarduje mirne ukrajinske gradove, ubijajući žene, decu. Kakva može da bude reakcija bilo koje normalne zemlje - da podrži postupke ovog Adolfa Hitlera 21. veka ili da osudi? Srbija je rat Moskve osudila pridruženjem odluci Generalne skupštine UN. Pogledajte i šire kako reaguje ceo svet, ne samo Zapad. Rusija je postala skoro potpuno izolovana u svakom smislu - ekonomskom, finansijskom, pa i kulturnom. Niko više ne veruje Kremlju, niko neće imati bilo koje odnose s teroristom.

5. Kako gledate na izglasavanje Rezolucije UN, kojom se izražava žaljenje zbog invazije Rusije na Ukrajinu? I Srbija je glasala za tu rezoluciju, ali ostaje protiv uvođenja sankcija?

- Dozvolite mi da vas ponovo pitam šta vi mislite - kako je trebalo da glasa 141 demokratska zemlja? Da li treba da osude državu agresora ili članice UN treba da podrže divljeg manijaka koji teroriše narod sopstvene zemlje, a sada je počeo da kopira Adolfa Hitlera, koji je napao Poljsku 1. septembra 1939, i shodno tome pokrenuo agresiju ogromnih razmera na Ukrajinu 24. februara 2022?

6. Kako komentarišete prisustvo naonacističkih formacija AZOV u ukrajinskoj vojsci?

- U ukrajinskoj vojsci nema neonacističkih formacija. Vi sada ponavljate teze propagande Kremlja. Samo Moskva to tvrdi, niko drugi. Na čelu Ukrajine imamo predsednika kojem je majka Jevrejka. Glavni rabin Ukrajine i čitavo jevrejsko društvo demantovali su ruske laži. Ruske avione i rakete pogodile su Babin Jar, a to je mesto u Kijevu gde su nemački nacisti streljali na hiljade ukrajinskih Jevreja. Dakle, pravi neonacisti sede u Kremlju.

7. Mnogi su ogorčeni slavljenjem kvislinga i naciste Stepana Bandere u Ukrajini.

- I ovo je teza propagande Kremlja. Stepan Bandera borio se i protiv Hitlera i protiv Staljina s ciljem da ostvari nezavisnu državu Ukrajinu. U prvih mesec dana rata Nemačke protiv SSSR Banderu su uhapsili Nemci i proveo je tri godine u nacističkom koncentracionom logoru. Danas je neofašistički Putinov režim, koji raketama ubija žene i decu, bombarduje porodilišta, bolnice i škole. Zbog njegove krivice je više od dva miliona izbeglica pobeglo iz Ukrajine, i to u pravcu zapada, a ne Rusije. Na hiljade nevinih ljudi je poginulo.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (2)

Loading
marko

14.03.2022 18:15

Do kada trpeti da onaj ko podržava naciste zove onoga ko se bori protiv njih Hitlerom . Pa taj Hitler ih je pobio 25 miliona .

nesko09

15.03.2022 06:09

Ipak ste Vi gost u nasoj zemlji,a ponasate se kao da ste domacin.Propagandu vrsite u svojoj zemlji.Zaboravili ste 8 godina sikaniranja,ubijanja,progona nad gradjanima Ukraine ruskog porekla.Zaboravili ste drugi rat te danas velicate ratne zlocine nacista iz Ukraine,dizete im spomenike.Da se nas ambasador tako ponasa u Vasoj zemlji,kako bi prosao?