ZORANA BI POLA SRBIJE DALA AMERIMA! Otkrivamo sve detalje: Evo šta je sve ministarka nudila strancima

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Zorana Mihajlović, ministarka rudarstva i energetike, na sastanak sa zamenikom pomoćnika sekretara za trgovinu SAD, koji je održan 23. septembra 2021, donela je spisak najvećih projekata svog resora, čija je vrednost preko milijardu evra, i praktično ih ponudila američkim firmama, pokazuju papiri do kojih je došao Srpski telegraf!

ZORANA BI POLA SRBIJE DALA AMERIMA! Otkrivamo sve detalje: Evo šta je sve ministarka nudila strancima

Foto: printscreen

Mihajlovićeva je pred stranim zvaničnikom doslovno izrecitovala desetak strateških projekata ministarstva i njihovu vrednost, kao i način na koji bi američka kompanija "Behtel" mogla da uđe u posao. Iako bi, zakonski, za svaki od ovih poslova morao da se raspisuje tender, ministarka, a o čemu je naš list nedavno pisao, lobira da se sa SAD potpiše međudržavni sporazum, zahvaljujući kojem bi njihove firme mogle da dobiju u poslove i bez javnog nadmetanja.

SVE SPREMNO

U papirima do kojih je došao naš list, a u koji su, u stvari, priprema za sastanak ministarke i američkog zvaničnika, pored informacija o saradnji u proteklom periodu i onoj u toku, postoji posebni deo sa predlozima za unapređenje saradnje.

Tu su taksativno nabrojani budući projekti po oblastima - energetika, zelena energija...

- Predlozi za unapređenje saradnje, postoji zainteresovanost za realizaciju sledećih aktivnosti i projekata: 1. RHE Đerdap 3, američka kompanija "Behtel" je zainteresovana za realizaciju RHE Đerdap 3 sa JP EPS - navodi se u ministarkinim papirima kod prvog projekta, kao i procenjena vrednost svake od tri faze izgradnje (ukupno 1.030.000 evra).

Republika

Foto: Promo foto

Zorana Mihajlović, ministarka energetike

 

Na pomenutom spisku je i projekat izgradnje HE "Komarnica", vrednosti 260-290 miliona evra, uz napomenu da će procena isplativosti projekata u celini, kao i ulaganja JP EPS, biti poznata uskoro. Tu je i izgradnja HE "Ribarići", kao i sistem hidroelektrana Srednja Drina (ukupne vrednosti 870,13 miliona evra) i reverzibilne hidroelektrane (RHE) Bistrica (investiciona vrednost 552 miliona evra).

Na spisku koji je ministarka predočila američkom zvaničniku je i "Transbalkanski koridor", sekcija 4 (DB 2x400 kv TC Bajina Bašta - granica CG i BiH sa opremanjem jednog sistema provodnika), vrednosti 40,8 miliona evra.

ZELENA ENERGIJA

Kada je reč o sektoru za zelenu energiju, Mihajlovićeva je ponudila izgradnju najvećeg vetroparka u Evropi - Maestrale ring "Behtelu", a o čemu je Srpski telegraf takođe ranije pisao.

Investitori bi bili, prema njenom nacrtu, kroz partnerski odnos - Republika Srbija sa 50 odsto (državna kompanija) i "Fintel" i "Behtel" (drugih 50 odsto). Vrednost projekta je 831.540.500 evra, a period izgradnje od 2022. do 2025.

- Građevinska dozvola je moguća početkom 2022, a početak radova u martu 2022. Republika Srbija bi preko svoje firme bila partner sa "Fintel" - "Behtel". RS bi mogla da osnuje novo privredno društvo "Zelena energija Srbije" doo i da preko te kompanije gradi ovaj i ostale projekte iz OIE (obnovljivi izvori energije, prim. aut.). Način na koji bi ovaj projekat mogao da se realizuje je izbor strateškog partnera prema novom Zakonu o korišćenju OIE, u kom postupku bi se objavio javni poziv za partnerstvo sa RS u izgradnji vetroparka - navodi se u papirima.

Mihajlovićeva: Vlada je sve znala

Ministarka Mihajlović u odgovoru za naš list kaže da je reč o sastanku (predočen joj je datum) u Varšavi, na koji je otišla uz saglasnost Vlade, a da sve međunarodne partnere i potencijalne investitore upoznaje sa potencijalima Srbije.

- Na ministarskom sastanku Partnerstva za transatlantsku energetsku i klimatsku saradnju (P-TECC) u septembru u Varšavi učestvovala sam na osnovu odluke Vlade i usvojene platforme. U okviru ministarskog sastanka imala sam niz bilateralnih sastanaka sa zvaničnicima iz SAD (sekretarka SAD za energetiku Dženifer Granholm i zamenik američkog sekretara za trgovinu Don Grejvs), EU, regiona... - kaže Mihajlovićeva i dodaje:

- Ti sastanci su bili prilika da se, između ostalog, razgovara i o potencijalima Srbije za nove investicije u oblasti energetike i investicionom planu koji je uradilo ministarstvo i s kojim upoznajemo sve naše međunarodne partnere i potencijalne investitore bez obzira na to iz koje zemlje dolazili. Kao što na službeni put u inostranstvo potpredsednik Vlade i ministar ne može otići ako Vlada nije to odobrila, isto tako ne može da se donese ni odluka o bilo kom projektu bez odluke Vlade.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading