SKANDAL MINISTARKE! Procurili detalji dogovora Mihajlovićeve sa strancima: ZORANA AMERIMA U DŽEP GURA MILIJARDE!

Autor: Republika

Vesti

28.01.2022

07:45

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Poslednjih nedelja velika prašina digla se oko poverljivih podataka o stanju u energetskom sistemu, koje je ministarka energetike Zorana Mihajlović slala stranim ambasadama.

SKANDAL MINISTARKE! Procurili detalji dogovora Mihajlovićeve sa strancima: ZORANA AMERIMA U DŽEP GURA MILIJARDE!

Foto: Tanjug/Z. PETROVIĆ

Čak i kada je u javnost izašlo pismo u kome poziva američku komoru da lobira protiv preduzeća koja su, inače, u njenoj nadležnosti, ministarka nije odgovorila zašto je to uradila.

Nije odgovorila ni zašto pod oznakom "hitno" gura izgradnju nepouzdanih obnovljivih izvora energije kada stručnjaci analizama dokazuju da ti kapaciteti moraju postepeno da se grade da ne bi došlo do kolapsa sistema. A evo zašto.

U budžet za 2022. Ministarstvo energetike ubacilo je neverovatne iznose bez bilo kakve analize ili dokumenata o potrebi gradnje projekta "Đerdap 3", vrednog 1,5 milijardi evra, zatim za solarne elektrane 800 miliona i za vetroelektrane oko 500 miliona evra. Sve to kao garancije za kredit ili investicije.

SVE BEZ TENDERA

U krugovima bliskim ministarki već se zna kome idu pare. A našla je i način kako. Na sastanku koji je održan pre dva meseca u Vladi Srbije (vodila ga je Jovanka Atanacković, državna sekretarka ministarstva), neki stručnjaci koji sarađuju s ministarstvom usprotivili su se ovom dogovoru jer ne postoji način da se bez javnih nabavki posao da privatnim stranim firmama, bez naročitih referenci.

Državna sekretarka tada je odala da ministarka već lobira da se s Amerikancima potpiše međudržavni sporazum, pa te firme mogu posao dobiti i bez tendera. A državni vrh je izmanipulisala dajući im netačne podatke o potrebi za solarnim elektranama i vetro parkovima.

Posao izgradnje vetroparka Maestral ring kod Subotice Zorana Mihajlović već je namenila kompaniji "Behtel", koja je i ranije dobijala poslove dok je ona bila ministar građevinarstva. I to nije dovoljno,"Đerdap 3" Zorana gura iako se zna da je "Bistrica" isplativiji projekat, pet puta manje vrednosti - oko 300 miliona.

A i ne bi moralo da se pregovara s Rumunima oko izgradnje. Zato i koči "Bistricu".

PROMEŠALA KARTE

Da bi malo promešala karte, Mihajlovićeva uvodi u posao i američku firmu UGTR sa sumnjivim kapacitetima i referencama.

S njima potpisuje sporazum o izgradnji solarnih panela širom Srbije, u avgustu 2021. U posao ih uvodi njihov konsultant Nikola Rajaković, u javnosti poznatiji kao veliki branilac ideja Zorane Mihajlović.

Inače, Rajaković je predsednik Saveza energetičara koji se u svojim nastupima više puta okrenuo čak i protiv struke ne bi li odbranio interese svojih finansijera.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (4)

Loading
Hercegov grad

28.01.2022 08:06

To samo skepci ili ucenjeni ne vide da je njezin sponzor Amerika.Kao takva Srbiju gura u ponor.Pid hitno treba razresiti istu i ukloniti je sa bilo jajvog posla oko endrgetike.Ovim clankom se dovofi u sumnju pozari u termoelektrani.

Odgovori 35 2
MrKamenjarac

28.01.2022 08:29

....pa zar jos nije u Zabeli???????

Odgovori 34 1
С,ава

28.01.2022 08:59

@MrKamenjarac - Ако има пасош амера, не може јој нико ништа......

Odgovori 6 11
Zoki

28.01.2022 12:12

Dobro kada se vidi i zna da ministarka šuruje sa Merikancima i uništava EPS,ima valjda neko iz ŠUMADIJE komože da radi taj posai,možda cak i bolje od nje.

Odgovori 24 2