ZAMKA ZA SRBIJU! Iz Prištine stigao signal, Albanci imaju novi plan: NA STO SE VRAĆA IDEJA ZA KOJU SE VEROVALO DA JE OTPISANA!

Autor: E:S.T.

Vesti

27.01.2022

08:51

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Albanci bi sada da se pitanje južne srpske pokrajine reši po modelu koji je predlagao bivši američki predsednik Donald Tramp.

ZAMKA ZA SRBIJU! Iz Prištine stigao signal, Albanci imaju novi plan: NA STO SE VRAĆA IDEJA ZA KOJU SE VEROVALO DA JE OTPISANA!

Foto: Tanjug/Pixabay.com

Zastave Srbije i samozvanog Kosova

Isto rešenje pojavilo se u čuvenom non-pejperu za koji se tvrdilo da je delo slovenačkog premijera Janeza Janše.

Taj dokument, za koji su evropski zvaničnici tvrdili da ne postoji, godinama je čuvao doskorašnji visoki predstavnik za BiH Valentin Incko. Posle njegovih reči da dokument o prekrajanju granica godina čuva u fioci oglasili su se politički naslednici Hašima Tačija, zdušno predlažući podelu kao trajno rešenje.

Republika

Foto: Tanjug/AP

Hašim Tači

Umesto da Priština prihvati formiranje Zajednice srpskih opština, bolje bi bilo, ističe zamenik predsednika Demokratske partije Kosova Ram Buja, da se prihvati podela i razmena teritorija. 

ETNIČKE GRANICE

 
Incko je potvrdio da je u njegovim rukama dokument u podeli:
- non-pejper o promeni granica na zapadnom Balkanu po etničkim linijama i dalje postoji
- ovaj dokument čuva u fioci već skoro četiri godine
- autora i stvarnu nameru ovog dokumenta ne želi da otkrije 


- Ja sam, umesto ZSO s izvršnim ovlašćenjima, za razmenu teritorija, tako da se Preševska dolina priključi Kosovu, a sever Kosova Srbiji - rekao je Buja, koji je bivši ministar obrazovanja, nauke i tehnike.

RACIONALIZACIJA STVARI

Kaže da je o ovom rešenju razgovarao i sa zvaničnicima američkog Stejt departmenta.

- Ako tri opštine na severu imaju izvršna ovlašćenja, nikada neće ostaviti Kosovo na miru. Mogućnost njihove fizičke veze sa Srbijom je velika nevolja. Tako Čaglavica, Gračanica i drugi ne predstavljaju opasnost - deo je plana koji zagovara Buja.

Tači, kojem se sada sudi u Haškom tribunalu, zagovarao je rešenje koje podrazumeva korekciju granica.

- Nisam čovek koji se ne menja, već se prilagođavam legitimnim i istorijskim zahtevima - izjavio je Tači pre četiri godine, uz obećanje da će ovakvo rešenje ponuditi i Briselu.

Republika

Foto: youtube.com/Novo jutro

Dejan Miletić

Prema rečima Dejana Miletića, direktora Centra za proučavanje globalizacije, predlog koji na velika vrata gura Priština govori da među Albancima ima onih koji zagovaraju trezveniji pristup:

PODELA BIH
Slovenački portal Necenzurisano u aprilu objavio nezvanični diplomatski dokument u kojem se govori o novim granicama na Balkanu:
- predviđa se podela BiH
- predlagali nove granice u regionu koje bi se bazirale na etničkim kriterijumima
- kao autor navođen slovenački premijer Janez Janša, koji je navodno dokument prosledio Briselu

- Ne može samo da se otima i urušava srpski interes. To naprosto ničemu me vodi. Moraju da se racionalizuju stvari. Ovo može da bude neki put ka tome.
Miletić navodi da je dogovor još daleko, te da su ozbiljni razgovori i pregovori glavni preduslov.

- Razmišljanja, nove opcije i kreativnost su dobro došli, sve drugo je destrukcija i neće dati nikakve rezultate, sem što se odlaže konflikt - smatra Miletić.

ZAMKA ZA SRBIJU

Geopolitičar Srđan Perišić uveren je da bi Bujin predlog prihvatili Priština i svi Albanci.

- Ono što je bitno istaći jeste to da bi takvo rešenje podrazumevalo da Srbija prizna nezavisnost Kosova. Srbija, sa aktuelnom vlašću na čelu, nikada neće prihvatiti taj predlog upravo iz razloga što se razmena teritorija može odvijati samo između međunarodno priznatih država, što Kosovo nije. Stav predsednika Vučića je po tom pitanju jasan i siguran sam da on neće dozvoliti da naša država upadne u tu zamku. Činjenica je da u vladajućoj stranci, SNS, postoji jedna struja koja bi pristala na takvo rešenje, ali ona strana kojoj pripada predsednik, kao i ljudi okupljeni oko njega, siguran sam da na to nikad neće pristati - zaključuje Perišić.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (3)

Loading
Aluvial

27.01.2022 09:20

Sam Vucic je zagovarao razgranicenje, cak su poznate i mape. Tako da ta prica da Vucic to ne bi prihvatio je glupost. Prihvatio bi on to odmah jer je to realan izlaz iz ove pozicije. ZSO bi ostao kao resenje za sve opstine juzno od Ibra.

Odgovori 7 13
Živojin

27.01.2022 16:30

Da im damo naše za naše? Sada da im damo joše veću teritoriju "Preševske doline" za manju teritoriju na severu KiM?

Odgovori 10 1
kiki

27.01.2022 17:18

Papir sve otrpi. Nisu Srbi ludi da menjaju svoje za svoje. Dajte Srbiji Skadarski region u zamenu za deo pokrajine gde zive albanci i to bi bilo onda fer razmena izmedju 2 drzave. Ovo je sjasi murta da uzjase kurta.

Odgovori 16 3