ANA BRNABIĆ SE OGLASILA IZ BRISELA: Čestitali su nam na rezultatima referenduma!

Autor:

Vesti

25.01.2022

18:40

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Premijerka Ana Brnabić ocenila je večeras posetu Briselu uspešnom, navodeći da sastanci koje je imala sa zvaničnicima pokazuju koliko je EU posvećena Srbiji.

ANA BRNABIĆ SE OGLASILA IZ BRISELA: Čestitali su nam na rezultatima referenduma!

Foto: printscreen/Tanjug

Brnabić se danas sastala sa predsednicom Evropske komisije Ursulom fon der Lajen, predsednikom Evropskog saveta Šarlom Mišelom, novoizabranom predsednicom Evropskog parlamenta Robertom Mecolom, predsednikom Odbora za spoljne poslove Dejvidom Mekalisterom, komesarima za proširenje i pravosuđe.

- To je nešto što se ne dešava često i govori o tome koliko je EU posvećena Srbiji i koliku pažnju posvećuje reformama koje smo sproveli u poslednjih nekoliko meseci zaključno sa referendumom - rekla je Brnabić novinarima.

Ona je dodala da je svako bez izuzetka čestitao na uspehu referenduma o promeni Ustava u oblasti pravosuđa, ocenjujući da je to važno za oblast vladavine prava.


Bio je naporan dan, ali svakako uspešan. Mislim da sve to govori u kakvom je Srbija stutusu u odnosu na EU u ovom trenutku - dodala je premijerka.

Na pitanje kakav stav o proširenju ima novoizabrana predsednica EP Roberta Mecole po pitanju proširenja, Brnabić je odgovorila da je njen stav u saglasju sa EK, a to je da je agenda proširenja jedna od najvažnijih stvari.


Brnabić je kazala da je zahvalila na učešću evroparlamentaraca u međupartijskom dijalogu i dodala da će već u petak imati novi sastanak sa njima.

Takođe, prenela je i da je pozvala novu predsednicu EP da dođe u posetu Srbiji.

- Ono što je takođe važno i što pokazuje taj odnos prema Srbiji je to što je njen prvi zvaničan sastanak u Briselu kao predsedncie EP bio upravo sa delegacijom iz Srbije - rekla je Brnabić.
Republika

Foto: Tanjug/VLADA REPUBLIKE SRBIJE

Jadranka Joksimović i Ana Brnabić

O izjavi Borelja: Ne pronalazim Srbiju u tome

Ana Brnabić je rekla povodom izjave visokog predstavnika EU za spoljnu i bezbednosnu politiku Đuzepa Borelja da u Evropi nema mesta za poricanje genocida, da ne pronalazi Srbiju u tome, kao i da nije čula da je ta izjava upućena direktno Srbiji.

Na pitanje da li je direktno o tome na sastancima razgovarala sa Boreljom i kakav je bio njen odgovor na tu konstataciju, Brnabić je kazala da na sastancima o tome nisu razgovarali.

- Ali ja to zaista nisam čula kao nešto što je upućeno Srbiji, čula sam kao generalnu konstataciju, deo evrposkih vrednosti, nešto što je važno za čitav naš region i čitav Zapadni Balkan. Svakako nisam čula da je upućeno direktno Srbiji i ne pronalazim Srbiju u tome - rekla je Brnabić novinarima u Briselu.

Žozep Borelj poručio je danas da u Evropi nema mesta za, kako je rekao, poricanje genocida, za slavljenje ratnih zločina i ratnih zločinaca.

Borelj je to izjavio na konferenciji za novinare posle sastanka Saveta za stabilizaciju i pridruživanje Srbije sa EU, navodeći da u Evropi nema mesta za one koji javno poriču genocid i podrivaju integritet zemalja u susedstvu.

Bonus video:

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading