I HRVATI PRIZNALI: Srbija je već drugu godinu zaredom vojno snažnija od Hrvatske!

Autor:

Vesti

25.01.2022

18:14

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Stranica Global Firepower svake godine još od 2006. objavljuje godišnji izveštaj i rang listu 140 nacionalnih oružanih snaga.

I HRVATI PRIZNALI: Srbija je već drugu godinu zaredom vojno snažnija od Hrvatske!

Foto: Vojska Srbije

I po podacima za 2022. Srbija je, kao i godinu dana pre, po jačini vojske ispred Hrvatske.

Srbija je u 2022. rangirana na 61. mesto od 140 zemalja, a Hrvatska je korak iza, na 62. Prošle godine je Srbija bila na istom, 61., a Hrvatska na 63. mestu.

Ovu vest, preneli su, i tako morali da priznaju i opozicioni portal N1, i hrvatski mediji, pre svih Večernji list.

Foto: Printscreen

Naslov teksta na opozicionom portalu N1

Od zemalja bivše državne zajednice, nakon Srbije i Hrvatske sledeća po vojnoj moći je Slovenija, na 86. mestu, BiH je na 123., Severna Makedonija na 134., a tzv. Kosovo je 139. i od njega je manje vojno moćan samo Butan, himalajska kraljevina na 140. mestu, koja uostalom uopšte ni nema vojsku, nego tek policiju. Pri tom, Crne Gore uopše nema na ovoj listi, premda ima vojsku.

Foto: Printscreen

Tekst Večernjeg lista

Susedna Mađarska je na 56. mestu, Austrija na 58., Slovačka na 60. Dosta jaku vojsku ima Rumunija, koja je na 38. mestu, Norveška na 33., Grčka na 27. Izael je 18. na svetskoj rang listi, Nemačka tek 16., Turska 13. Italija je na 11. mestu. Deseto mesto drži Brazil, Pakistan je na 9., UK na 8., a najbolje plasirana evropska i EU zemlja je Francuska na 7. mestu.

To je, naravno, dosta čudan izbor, s obzirom da je Francuska i nuklearna sila, a poseduje i nuklearni nosač aviona, te nuklearne podmornice.

No, na rang listi Global Firepowera od nje su jači Južna Koreja i Japan, koji su na 6. i 5. mestu. Indija je na 4., a u samom vrhu su trećeplasirana Kina, drugoplasirana Rusija i još uvek najmoćnija vojna sila na svetu SAD na prvom mestu, piše Večernji list.

Bonus video:

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading