ALARM ZA MEĐUNARODNU ZAJEDNICU, NADAM SE DA ĆE PREOVLADATI RAZUM: Veljko Odalović uputio hitan apel, tiče se Kosova

Autor: Republika

Vesti

18.01.2022

10:56

Generalni sekretar Skupštine Srbije Veljko Odalović prokomentarisao je izlaznost na referendum o promenama Ustava Srbije.

ALARM ZA MEĐUNARODNU ZAJEDNICU, NADAM SE DA ĆE PREOVLADATI RAZUM: Veljko Odalović uputio hitan apel, tiče se Kosova

Tanjug/S. RADOVANOVIĆ

U današnjoj izjavi Odalović je rekao je danas da je izlaznost bila na očekivanom nivou, te da rezultat od preko 30 odsto daje pun legitimitet sprovedenom referendumu.

On je za RTS rekao da su rezultati potvrdili da je put kojim su pošli vlada i predlagači Akta dobio podršku.

- Izlaznost je velika u odnosu na kratak rok i na jednu temu koja nije previše zaintrigirala širu javnost. To je usko stručna tema, ali izlaznost od preko 30 odsto je nešto što u svakom slučaju daje pun legitimitet sprovedenom referendumu, jer je blizu dva miliona ljudi izašlo na referendum - izjavio je Odalović.

Tanjug

 

Takođe je rekao da je premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti pokušao da dobije u kosovskom parlamentu verifikaciju svojih stavova, i preduzeo mnoge radnje da spreči Srbe sa Kosova i Metohije da glasaju.

- Žao mi je što su oni koji su na njega vršili pritisak, radili to dosta nežno. Nisu uspeli da ga nateraju da promeni retoriku i stav - istakao je Odalović i dadao:

- Apsurd što je Kurti mogao da glasa u tuđoj državi - Albaniji, a Srbi ne mogu u svojoj - podvukao je on.

Tanjug/AP

 

Odalović je naglasio da to Kurti ne bi mogao da radi da nema podršku, te da grupa Kvinte i evropski i američki posrednici imaju mehanizme. 

Odalović smatra da je ovaj momenat alarm za međunarodnu zajednicu, da shvati šta se dešava na  Kosovu i Metohiji.

- Nadam da će prevladati razum i da će oni koji ponavljaju da je dijalog jedino rešenje naterati Prištinu da se vrati dijalogu i pronalaženju rešenja koja neće poniziti ni Beograd ni Prištinu - naglasio je Odalović.

 

Komentari (0)

Loading