PUPOVAC: Nastavićemo saradnju sa Republikom Srpskom

Autor:

Vesti

13.01.2022

13:10

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Povodom godišnjice mirne reintegracije istočne Slavonije, Baranje i zapadnog Srema te , zajedničku sjednicu održali su Srpsko narodno vijeće i Zajedničko vijeće općina Vukovar u Vukovaru.

PUPOVAC: Nastavićemo saradnju sa Republikom Srpskom

Foto: Tanjug/HINA/ ZVONIMIR KUHTIC

Nakon sednice, Milorad Pupovac odgovarao je na pitanja novinara o njegovoj prisutnosti na proslavi dana  Republike Srpske (BiH) u Banjoj Luci.
"Ne žalim što sam išao na akademiju obežavanja dana RS-a jer ništa u mojim namerama nije bilo da bih trebao žaliti. Moje prisustvo kao predsednika SNV-a je pre svega bilo povezano sa saradnjom s institucijama RS-a", kaže Pupovac.

"Ne vidim razloga za žaljenje zbog toga. Vidim razloga za žaljenje što neki ljudi vide problem u saradnji s jednim entitetom. Ova mirna reintegracija bi trebala biti dokaz našem doprinosu miru i našoj želji da mir ne vlada samo u Hrvatskoj nego i u drugim zemljama koje tog mira u dovoljnoj meri nemaju", kaže Pupovac dodajući da je blizak poruci koju je na akademiji poslao patrijarh srpski.

Nastavak saradnje

Pupovac kaže da će se nastaviti saradnja s institucijama RS-a, te da nikada nije ulazio u unutarnja pitanja BiH.

"U BiH se vode rasprave o tome što je ustavno, a što nije, mi se u te rasprave nismo uplitali. Tamo se vode ozbiljne rasprave o tome kakva je sudbina BiH. Mi smatramo da BiH treba biti zemlja mira", poručuje Pupovac i dodaje da sva tri naroda u toj zemlji trebaju doći do boljih odnosa međusobnim razumijevanjem.

"Mi ne svađamo narode BiH niti smo to ikad činili. Ni prema jednom nemamo dvostruki aršin. Niti smo njihovi tutori", govori.

"Ja nisam u sporu, ako smatrate da sam u sporu, morali biste to dokazivati. Ako smatrate da sam ja čovek koji će dezintegrirati BiH više nego što je ona dezintegrirana, onda mi to morate dokazivati", kaže Pupovac.

"Ja nisam čovek ružnih reči, pazim kako komuniciram. Nikad nisam imao problema s priznavanjem BiH, kao ni bilo koje druge zemlje, krenuvši od vas. Zašto baš u Hrvatskoj, i zašto baš od vas, toliki interes za moje pojavljivanje na toj svečanoj akademiji? Ja sam išao kao predstavnik srpske zajednice, ja nisam više državni predstavnik", kaže Pupovac.

Foto: Tanjug/HINA/ ZVONIMIR KUHTIC

Milorad Pupovac

 

Dodaje da je došao zahvaliti onima koji su iz siromašne zemlje odvojili da bi pomogli još siromašnijima od sebe.
"Nisam nenavikao na to da mi se u ovih 30 godina pripisuju stvari koje mi se ne mogu pripisati", kaže Pupovac.


"Što se tiče teških i meni neprihvatljivih reči, više sam puta govorio protiv toga pa ću i danas reći da sam protiv toga. Ja tamo nisam imao priliku govoriti, samo slušati, iz drugog reda, kao što kažete. Čuo sam ženu koja me je pozvala i koja je imala vrlo uravnotežen govor, gospođu Cvijanović", govori Pupovac dodajući i da je patrijarh na akademiji govorio onako kako bi svi trebali govoriti.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na Telegramu i Vajberu. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.

Komentari (0)

Loading