IZBORI 2022, OPOZICIJA IMA NOVOG ADUTA: U predsedničku trku ulazi čovek koji je UNIŠTIO DINAR!

Autor: Republika

Vesti

11.01.2022

07:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Nekadašnji guverner Narodne banke Srbije Dejan Šoškić potencijalni je kandidat opozicije za predsednika Srbije ili gradonačelnika Beograda, preneo je istraživačko-izdavački centar Demostat.

IZBORI 2022, OPOZICIJA IMA NOVOG ADUTA: U predsedničku trku ulazi čovek koji je UNIŠTIO DINAR!

Foto: Tanjug

Zoran Lutovac, Vuk Jeremić i Dragan Đilas

U prilog svojih saznanja ističu da se Šoškićeva kandidatura razmatra zbog činjenice da se dobro kotira u istraživanjima javnog mnjenja, uvaženi je ekonomista i da se za njegovo ime nikad nisu lepile koruptivne etikete.

U ovom hvalospevu izostale su činjenice poput one da je Šoškić pre nekoliko godina osvanuo na listi najgorih guvernera u istoriji Centralne banke (čelo drži Mlađan Dinkić).

Republika

Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

Dejan Šoškić

Tokom njegovog kratkotrajnog dvogodišnjeg mandata (2010 - 2012) Šoškić je uspeo da dinar sroza maltene do propasti, a Centralna banka topila je devizne rezerve ne bi li ga koliko-toliko stabilizovala.

Za samo godinu dana pod njegovim mandatom nivo deviznih rezervi intervencijama na međubankarskom deviznom tržištu smanjene su više od milijardu evra.

On je negirao odgovornost i za sve krivio Vladu, koja nema dodira s ovom institucijom, koja je po definiciji nezavisna?!

Istovremeno je donosio niz, u najmanju ruku, čudnih odluka, koje su potkopavale domaću valutu, što je ostavljalo u čudu domaće ekonomske stručnjake.

Republika

Foto: Kosovo Online

Izbori, foto: Ilustracija

Primera radi, krajem 2011. NBS pod vođstvom Šoškića smanjio je referentnu kamatnu stopu sa 10,75 na 10 odsto, što je za samo nedelju dana ojačalo evropsku valutu za gotovo dinar i po.

Prema Demostatu, u igri su i dalje Zdravko Ponoš, penzionisani general, i Vladeta Janković, profesor u penziji.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (15)

Loading
Uroš

11.01.2022 08:14

Takav im i treba jer su oni profesionalci da unište dinar.

Petar

11.01.2022 08:35

Ovaj čovek je korumpiran čim on može da bude predstavnik opozicije.

Očajno pero

11.01.2022 08:50

Šoškić i kada bi kojim slučajem pobedio u trci za predsednika bio bi tri puta gori od Nikolića i šest puta gori od Tadića. Tek on bi išao da se izvinjava, a radio ništa nebi kao što ništa nije radio kao guverner, a o stručnosti pokazao je kurs dinara.

Nevena

11.01.2022 09:00

Opozicija samo takvog i mogu da nadju, isti kao sto su oni da uniste sve!