ŠOLAK I "ZELENE BERETKE" NA ISTOM ZADATKU: Sramna kampanja protiv Republike Srpske

Autor:

Vesti

11.01.2022

05:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Neprijatelj mog neprijatelja je moj prijatelj! Ovako bi se, najkraće, mogla opisati sramna kampanja koju protiv Republike Srpske vode dnevni list Danas, koji je u vlasništvu tajkuna Dragana Šolaka i naklonjen je politici Dragana Đilasa, bošnjački nacionalisti, ali i srbomrsci s one strane Drine.

ŠOLAK I "ZELENE BERETKE" NA ISTOM ZADATKU: Sramna kampanja protiv Republike Srpske

Foto: youtube.com/printscreen/ilustracija

 

Tokom vikenda obeleženo je tri decenije od osnivanja RS. Upriličena je nikad veća proslava, što je bio povod da na videlo izađu ratne pretenzije koje očigledno nisu ugašene Dejtonskim mirovnim sporazumom. Prvi put posle rata "Zelene beretke", paravojna jedinica koja je činila stravične zločine, objavila je na Fejsbuk stranici da počinju s prijemom novih članova.

- Poštovani članovi grupe, s obzirom na to da svaki dan gledamo potpuno iste scene kao one iz 1991. i 1992, uskoro ćemo proširiti svoje članstvo i krenuti u prijem novih članova - piše u objavi.

Spremno su se nadovezale pristalice

Vukovi rata i širenje mržnje

Jasmina Andrić, stručnjak za bezbednost, kaže da pozive na mobilizaciju ne treba ignorisati.

- "Zelene beretke" su sinonim za paravojne formacije i stoga bilo kakva reakcija s te strane na ono što rade zvanične institucije Republike Srpske nije adekvatna. Međutim, ne treba ignorisati ni ovakve pozive jer mogu dovesti do raspirivanja mržnje i verske i nacionalne netrpeljivosti, što potencijalno može izazvati sukobe na trusnom području BiH. Takođe, ovakva vrsta javnih istupanja ima za cilj da zaplaši narod RS i podstakne vukove rata na slične istupe - dodaje Andrićeva.

- Ljudi, šta čekamo više, četnici orgijaju, pucaju po džamijama i opet će oni nas vaditi iz masovnih grobnica jer u našem narodu je sve na priček, ono kad baš oni ispale nekoliko hiljada granata, valjda ćemo se tad skupiti, pa opet pod brdo, a ne na brdo - samo je jedan u nizu komentara.

ZVECKANJE ORUŽJEM

U isto vreme, praktično na istom zadatku, proslavu tri decenije od osnivanja Republike Srpske Danas je iskoristio kao poligon za raspirivanje mržnje, pa su objavili tekst u kome RS nazivaju zločinačkom i genocidnom paradržavnom tvorevinom koja je u Dejtonu, zbog prekida rata, morala biti na neki način "legalizovana".

Dodik: Danas gura antisrpske priče

Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik nedavno je, gostujući u emisiji "Ćirilica", rekao da dnevni list Danas uporno piše "antisrpske priče". On je dodao da postoji "neka druga Srbija koja je nacionalna, samomrzačka, koja ne voli Republiku Srpsku".

- U Danasu ćete naći sve političare iz Sarajeva koji se obračunavaju sa Srbima, a pogotovo s Republikom Srpskom. Ne možete da nađete rečenicu u medijima u Sarajevu koja bi promovisala Srbiju. To je totalni apsurd - istakao je Dodik.

Pljuštali su komentari i na Tviteru, pa tako izvesni Feriz Kurspahić piše da će ponovo biti rata.

- Slavite je, a uskoro ćete imati priliku da je odbranite onako kako ste je stvarali, samo su uslovi malo drugačiji, krst vam je*em svetosavni - napisao je Kurspahić uz fotografije ubijenih Srba.

Brčko: Venci za srpske branioce

Trećeg dana obeležavanja 30 godina postojanja Republike Srpske juče je Delegacija Republike Srpske u Brčku položila vence i cveće na Spomenik srpskim braniocima. Vence su položili srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik i predsednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković na Spomenik srpskim braniocima Brčkog.

Siniša Vidović, zamenik predsednika Ujedinjene Srpske, poručuje da je Republika Srpska nastala da bi bila oaza mira i da se sada vidi ko to zvecka oružjem.

- Republika Srpska je nastala za Srbe s ove strane Drine, da nam se ne bi ponovila 1941, gde smo mi nemerljivo više stradali. Mi se borimo za naš opstanak svih 30 godina, borba nijedan dan nije prestala jer je muslimanima očigledno neko obećao drugačiju BiH, ali ko im je obećao, on ih je prevario. Srbi neće više nikada biti raja i roblje. Ne bojimo se jer nismo u situaciji kao 1991. Ovim pokazuju svoje pravo lice i čitav svet sada može da vidi da Srbi u BiH nisu ti koji zveckaju oružjem, a i time pokazuju i svoje frustracije i nemoć - ocenjuje Vidović.

Činjenice

Zločini i masakr u Dobrovoljačkoj

- "Zelene beretke" su paravojna formacija Stranke demokratske akcije pre, tokom i posle rata u BiH

- Poznati su po brojnim zločinima nad zarobljenim pripadnicima JNA i srpskim civilima

- Pripadnici "Zelenih beretki" 1. marta 1992. upali su na srpsku svadbu i ubili svata Nikolu Gardovića, što je bila inicijalna kapisla za početak građanskog rata u BiH

- "Zelene beretke" su odgovorne za masakr u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu 1992, kada je napadnut konvoj JNA koji se povlačio iz Sarajeva. Za taj zločin još niko nije odgovarao

PRIČA SRPSKI, MISLI TURSKI

Dodaje da poziv "Zelenih beretki" na prijem novih članova ne shvata ozbiljno.

- Oni su folklorno udruženje i samo su produžena ruka vehabijskog pokreta, ali ne znaju da postoji razlika između želja i mogućnosti - rekao je Vidović, dok za takozvane Srbe koji pljuju po Srbiji ima izreku "Pričaju srpski, a misle turski".

Glavni i odgovorni urednik Lista Danas na pitanje da li je njihov stav da je Republika Srpska genocidna tvorevina odgovorio da je njegov stav da nije.

Bonus video:

 

 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading