NVO ZADALE ŠAMAR DEMOKRATIJI! Brnabić: Ovo je najvažnija tema, nemam razumevanje za to što se nisu pojavili! (VIDEO)

Autor: Republika

Vesti

22.12.2021

12:58

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

U 14 sati počeo je sastanak predsednice Vlade Srbije Ane Brnabić sa Nacionalnim konventom o Evropskoj uniji na temu daljih koraka u procesu evropskih integracija Srbije i predstojeći referendum.

NVO ZADALE ŠAMAR DEMOKRATIJI! Brnabić: Ovo je najvažnija tema, nemam razumevanje za to što se nisu pojavili! (VIDEO)

Foto: printskrin

Tema sastanka su dalji koraci u procesu evropskih integracija Republike Srbije i predstojeći referendum.

Na sastanku će učestvuju ministri u Vladi Srbije i predstavnici Konventa.

Nataša Dragojlović, koordinator Nacionalnog konventa za EU, na samom početku sastanka se obratila prisutnima.

- Sve što smo imali uradili smo. Naša Radna grupa stoji na stanovištu da građani treba da iskoriste svoje pravo na referendumu. Konvent poziva građane da izađu na referendum u najvećem broju. Promena Ustava jeste bitna, referendum jeste bitan, ali to je samo jedan od kriterijuma akcionog plana - rekla je Dragojlović.

Republika

Foto: printskrin

Sastanak predsednice Vlade Srbije Ane Brnabić sa Nacionalnim konventom 

Obraćanje Ane Brnabić

Predsednica Vlade Ana Brnabić objasnila je da je ovo jedan od najbitnijih sastanaka.

- Ovo je danas šesti sastanak sa Konventom, na svakom su prisustvovali ministri, Joksimović, Čomić i ostali, danas je tu i ministarka pravde Maja Popović, posebno želim da se zahvalim i Ivici Dačiću.

- Od svih sastanaka mislim da je ovaj najvažniji. Meni je nesvatljivo da danas nemamo članove Nacionalog konventa radne grupe za poglavlje 23. Ovo je šamar demokratiji.

- Ja nemam razumevanje za to što se nisu pojavili, ovo je najvažnija tema za vladavnu prava u Srbiji i evropske integracije u Srbiji, nemam razumevanje što se nisu pojavili da o tome razgovaramo.

- Ovo nije političko pitanje već nacionalno. U našoj stranci postoje različita mišljenja o izlasku na referendum, ali ovo je pitanje svih pitanja, ovde će pobediti ljudi koji misle da treba da bude nezavisno pravosuđe ili oni koji imaju suprotno mišljenje. I to nema veze sa politikom. Odlučiće samo građani, o tome kako će nam pravosuđe u budućnosti izgledati - kazala je Brnabić.

 

Šef Delegacije EU u Srbiji Emanuel Žiofre izjavio je danas da su ustavne promene ključan početni korak za nezavisnost sudstva što je, dodao je, ključno među vrednostima i pravnim principima EU.

- Reforme koje je pokrenula Vlada Srbije i Narodna skupština prošle su kroz inkluzivan i transparentan proces konsultacija i bilo je mnogo koristi od saradnje sa Venecijanskom komisijom. To se u EU vidi kao pozitivna stvar i smatra se korakom u pravom pravcu - kazao je Žiofre.

Prema njegovim rečima, sada je na građanima Srbije da donesu odluke.

- Oni treba da shvate koji su argumenti za, a koji protiv. Mislimo da je u interesu i pojedinaca i poslovnih subjekata da imaju nezavisno sudstvo. To su ključne vrednosti i pravni principi u okviru EU - naveo je Žiofre.

Kaže da je Srbija pokazala kapacitete da može da ispuni merila za Klaster 4, ali i na drugim poljima poput vladavine prava.

- Odluka država članica prošle nedelje takođe je priznanje da su reforme pokrenute u tom području. Sada su velika očekivanja od Srbije, velika očekivanja od reformi, očekuju se rezultati - kazao je Žiofre dodajući da se u EU raduju rezultatima reformi u sudstvu

- Ovo je jedan instup u dobrom smeru. Ne možemo da se ponašamo politički, mi smo sttrukovna udruženja, ne možemo da kažemo da ova vlast ne valja jer se ne slažem sa njenom politikom ili ne radi dobro, pa zbog toga neću da kažem ovo nije dobro što je Vlada uradila, rećiću da je dobro ako smatram da je to dobro što je uradila - rekla je Boljević

- Ako glasate za promenu ustava dajemo Kosovo i Metohiji, ako glasate za promenu ustava stranci biraju sudije, ako glasamo za promenu ustava naseliće migrante. Pa da li je normalno da neko to tako misli - dodala je ona

- Ko smo mi, evo vama naš nacrt ustava i vi ga sad takvog usvojite, šta nam daje za pravo to. Mi imamo ustavnotvorce on nam je dao svoje prava i ustupio je dva najjača udruženja da učestvuju u dijalogu i doprinos smo dali - 

- Sada kada biste hteli a svi biste verovatno zaspali ja bih mogla da vam pročitam šta je bolje u ovom ustavu, a u njemu je odlično kako je bilo i može da bude još bolje, u njemu se nalaze Zakoni koji će stvari učiniti boljim. Bila sam zaprepašćena time kada sam čula da se koment neće odazvati niti učestvovati u sastanku - rekla je Dragana Boljević

- Oni građani koji su za evropske integracije trebaju da znaju da će te integracije biti otežane ako ne i zamrznute, a za one druge kojih uopšte nije malo i koji se plaše nezavisnosti pravosuđa onda moramo da im kažemo, okej, vi volite da pravosuđe bude protiv politike. Oni misle da će biti identifikovani sa nekom ko pomaže ovu vlast, ako ja i neko drugi od odruženja misli da pomažem ovu vlast neka misli - kazala je Boljević

Podsetimo pojedine NVO koje se zalažu za evropske integracije Srbije, odbile su da prisustvuju današnjem dijalogu.

Bonus video:

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading