AMERIMA SMETA "STRANI UTICAJ" U SRBIJI: Zabrinjavajuće je to što se Beograd okreće Rusiji i Kini

Autor:

Vesti

16.12.2021

08:16

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Među najvećim problemima u regionu je situacija u Bosni i Hercegovini zbog pokušaja Republike Srpske da se povuče iz zajedničkih institucija i samostalnog delovanja srpskog člana predsedništva Milorada Dodika, ocenio je pred članovima Spoljnopolitičkog odbora Senata kandidat za novog američkog ambasadora u Srbiji Kristofer Hil.

AMERIMA SMETA "STRANI UTICAJ" U SRBIJI: Zabrinjavajuće je to što se Beograd okreće Rusiji i Kini

Foto: Printskrin

U odgovoru na pitanja senatora Hil je rekao da ga zabrinjava niz pitanja koja se tiču Srbije i Zapadnog Balkana.

On je rekao da je situacija u BiH sve problematičnija, da Republika Srpska preduzima korake, kako bi preuzela nadležnosti u oblastima pravosuđa i zajedničke vojske, ali da je srpski predsednik Aleksandar Vučić bio veoma jasan da neće biti promena i da podržava kontinuitet u ovim oblastima.

Hil je rekao da veruje da sa rukovodstvom u Beogradu može da se nađe zajednička osnova oko ovih pitanja, i dodao da će, ako bude potvrđena njegova nominacija, imati značajne razgovore na tu temu.

- Trebalo bi da blisko sarađujemo sa Srbima na zajedničkom stavu da moramo da podržimo jedinstvo Bosne. Srbi ne treba da imaju iluzije da ćemo se zalagati za neke jednostrane promene u Bosni. Treba da stavimo do znanja da je budućnost Republike Srpske u Bosni, a ne u nekom drugom entitetu - naglasio je Hil.

Komentarišući dijalog Beograda i Prištine, Hil je ocenio da je postignut napredak, ali nedovoljan, i naglasio da Evropska unija ne želi članice koje imaju problema sa susedima.

Hil se osvrnuo i na pitanje stranog uticaja u Srbiji, rekavši da je zabrinjavajuće to što se Beograd okreće Rusiji za određene nabavke za vojsku i Kini kada je reč o infrastrukturnim potrebama.

- Sedamdeset pet godina od Drugog svetskog rata Beograd smo posmatrali kao specijalno mesto gde ne želimo rast ruskog uticaja. Danas vidimo tačno ona pitanja u pogledu kojih bi trebalo da budemo oprezni i spremni da nešto uradimo. Ne treba da budemo samo oprezni, već i da budemo spremni da pokažemo da mi nudimo bolji model i alternative. Nije dovoljno reći da ima problema u prihvatanju kineskih i ruskih predloga. Moramo da pokažemo da je ono što mi imamo bolje za Srbiju. I to će biti moja namera, ako moja nominacija bude potvrđena - istakao je Hil, prenosi Sputnjik.
 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (4)

Loading
Cardak

16.12.2021 09:31

Gosn HIL! Vi nemozete i nece biti postovana ni jedna odluka vas trojice!Vi niste clan DEJTONA ,vi niste GARANT SPORAZUMA .Srbija trazi i UKLJUCENJE RUSIJE U BILO KAKVE PREGOVORE.Toga nema put pod noge pa kuci.SRBIJU ZAPAMTITE OVAKU NOVU NIKO NECE UCENJIVATI niti ce joj organizovati zivot.Moja zemlja mOJA KUCA a vi mrs u svoju avliju!

Odgovori 33 1
Balkan

16.12.2021 18:43

Gospodine Hil, napadom na Srbiju i bombardovanjem suverene drzave, jednog od osnivaca UN, prekrsili ste Medjunarodno pravo, prekrsili ste povelju UN i preduzeli akcije bez odobrenja SB, sada vam smeta saradnja sa Rusijom i Kinom i njihov uticaj, zelite da bude samo vas uticaj jer vi mozete da nam ponudite bolji model i alternativu, videsmo to kroz Milosrdnog Andjela, tako da se ne brinete za nas. saradnja moze ali uz obostrani interes. Ziveli

Odgovori 24 2
Miša

23.12.2021 22:21

Baš čudno što više sarađujemo sa Kinom i Risijom a ne sa usa :( Da to su oni "dobri" koji su ubili na hiljade srbskih civila,okupirali Kosovo i Metohiju 15% srbske teritorije,konstantno vrše antisrpsku propagandu,uništili Jugoslaviju i naoružavaju teroriste protivno međunarodnom pravu i demokratskoh vrednosti koje ne poštuju :( USA sama sebe je izbacila iz Srbije na duži period.

Odgovori 17 0
Milan

10.01.2022 15:37

A, Ameri nisu strani uticaj, g-dine Hil?