ULIZICE! ŠPANCI ISPROZIVALI TIRANU, PRIŠTINU I SKOPLJE: Utrkuju se da se dodvore Vašingtonu!

Autor: ANA ĐELIĆ

Vesti

03.12.2021

20:45

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

El Pais: Utrkuju se da se dodvore Vašingtonu, postavljaju statue Buša, Klintona, Olbrajtove...

ULIZICE! ŠPANCI ISPROZIVALI TIRANU, PRIŠTINU I SKOPLJE: Utrkuju se da se dodvore Vašingtonu!

Foto: www.profimedia.rs

Uticajni i tiražni španski dnevnik El pais objavio je tekst u kome konstatuje da se Albanija, Severna Makedonija i lažna država Kosovo, koju Španija ne priznaje, bez mere i granice dodvoravaju Americi. Srpski rečeno: da su ulizice.

Kako piše El pais, dve države i južna srpska pokrajina (sve ih vezuje mnogobrojno albansko stanovništvo) utrkuju se da ponude pomoć Vašingtonu i NATO, dok se njihova budućnost u EU sve više komplikuje. List navodi da mnogi razlozi za dodvoravanje Americi vuku korene i iz prošlosti.

EVAKUACIJA CIVILA

El pais podseća da se u albanskom selu Fuše Kruje nalazi statua Džordža Buša. Glavni grad Severne Makedonije (Skoplje) ima sedište vlade slično Beloj kući, a na teritoriji Kosova i Metohije postoje statua Bila Klintona, bista Madlen Olbrajt, državnog sekretara SAD koja je lobirala za bombardovanje Srbije 1999, pa čak i modna prodavnica po imenu Hilari, s odećom koja oponaša stil Hilari Klinton.

- Građani samoproglašene države Kosovo, gde je sve češće ime Klinton ili Hilari, često sebe definišu kao najviše proamerički orijentisane na svetu - piše španski list i dodaje da onda možda i ne iznenađuje što su prošlog avgusta, kada je Vašington zatražio od svojih partnera da pomognu u evakuaciji civila iz Avganistana, Albanija, lažna država Kosovo i Severna Makedonija bile prve u Evropi koje su se prijavile kao prihvatilište za izbeglice.

- Bez ikakve rezerve ili uslova - napisala je tada predsednica privremenih institucija u Prištini Vjosa Osmani kada je to objavila na Fejsbuk nalogu.

Podozrenje zbog Lajčaka i Borelja

Španski list ocenjuje da lažna država Kosovo ima dodatni razlog da pogleda preko Atlantika. Iako se radi o funkcijama koje nisu vezane za nacionalne interese, s nepoverenjem posmatraju što specijalni predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak i šef evropske diplomatije Đuzep Borelj dolaze iz dve od pet država EU koje ne priznaju Kosovo kao državu - Slovačke i Španije.

Španski list ocenjuje i da Tirana, Skoplje i Priština pridaju ogroman (preveliki, kako kaže autor teksta) značaj savezništvu sa SAD uprkos tome što je Amerika očigledno sila u opadanju.

Španski list objavio je i rezultate ankete nacionalnog demokratskog instituta koje pokazuje da je vrednovanje SAD i NATO među kosovskim Albancima brojčano izraženo 4,8 na skali od pet, dok je rang EU ,8 manji.

DOBILI VLAST

Zoran Spasić, spoljnopolitički analitičar, za naš list ocenjuje da se od postanka albanska diplomatija oslanjala prvo na osmansku imperiju, kasnije na Austrougarsku, jedno vreme na Nemačku, a sada u velikoj meri na SAD.

- Oni tu vide prostor da uz pomoć neke sile dođu do političkih rešenja za koja smatraju da su im neophodna. Posebno smo to mogli da vidimo u poslednjih 20 godina. Ključno pitanje je da li oni traže podršku s prave strane. Kada je reč o Makedoniji, ona sada nema drugog izbora, sem da pokuša da nađe podršku od SAD, imajući u vidu da im je obećano da će se otvoriti proces pristupanja EU, što nije urađeno. Takođe, albanski narod u Makedoniji je dobio veliki deo vlasti upravo zbog svojih bliskih veza s određenim zapadnim zemljama - precizira Spasić.

Bonus video:

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading