OTKRIVEN PAKLENI PLAN ZAPADA - UNIŠTITI DEJTON, A ZATIM I REPUBLIKU SRPSKU! Neće stati dok to ne učine, a evo šta se krije iza svega!

Autor: Republika

Vesti

03.12.2021

09:19

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Samoprozvani visoki predstavnik za BiH Kristijan Šmit izneo je niz kontroverznih komentara o Republici Srpskoj, Dejtonskom sporazumu i Miloradu Dodiku, dok trenutno prisustvo čitavog niza zapadnih zvaničnika na tlu zemlje naših suseda govori u prilog tome da se tamo nešto opasno kuva.

OTKRIVEN PAKLENI PLAN ZAPADA - UNIŠTITI DEJTON, A ZATIM I REPUBLIKU SRPSKU! Neće stati dok to ne učine, a evo šta se krije iza svega!

Foto: Tanjug/AP

Kristijan Šmit umešao prste kako bi urušio poredak na Balkanu

Zapad, koji je poslednjih godina ponovo intenzivno umešao prste u dešavanja na Zapadnom Balkanu, ima pakleni plan da uništi Dejtonski sporazum, a sa njim i Republiku Srpsku, pokazale su najnovije kontroverzne izjave samoprozvanog visokog predstavnika međunarodne zajednice u BiH, Kristijana Šmita

Taj zvaničnik, čije imenovanje nije potvrđeno u Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija (UN), ali koji se i pored toga ponaša kao da ima sva prava koja pruža ta funkcija, ostrvio se u poslednje vreme na Republiku Srpsku i na njeno rukovodstvo, posebno na srpskog člana Predsedništva BiH, Milorada Dodika

Najpre je optužio Dodika da hoće da potpali novi rat u BiH, pretio mu je sankcijama, a čak je pokušao i da mu napakuje hapšenje, najavljujući istragu za korupciju u koju je navodno umešan. Sada je otišao i korak dalje, razotkrivajući da pritisci Zapada na Dodika i RS neće stati, pa je tako poručio da je vreme da BiH pređe put od Dejtona do Brisela. Drugim rečima, on je najavio da bi EU u budućnosti mogla da preuzme veći kolač odgovornosti kada je reč o BiH, tvrdeći da takve ideje postoje i u Savetu za implementaciju mira u Bosni (PIC) - prenose Novosti i i zaključuju da je namera više nego očigledna - ukoliko bi se EU ubuduće bavila BiH, tu više ne bi bilo Rusije da "kvari sreću" onih koji bi da precrtaju RS.

- Takođe, dobro je poznato šta se dogodilo kad je pitanje Kosova i Metohije izmešteno iz UN i prebačeno na Brisel - godine mrcvarenja bez konkretnih rezultata i "guranje" da se zaokruži nezavisnost lažne kosovske države - prenosi taj list. 

Da se sve jače steže obruč oko Srpske, pokazuje i to da diplomate zapadnih zemalja poslednjih nedelja praktično opsedaju Sarajevo. U glavni grad BiH došao je i nemački ministar za Evropu Mihael Rot, a u Sarajevu su i američki izaslanik Metju Palmer i direktorka pri evropskoj službi spoljnih poslova Angelina Ajnhorst, koji su u sredu održali treći krug razgovora, opet neuspešan, sa predsednicima SDA i HDZ BiH, Bakirom Izetbegovićem i Draganom Čovićem, o izbornoj reformi.

Republika

Foto: Tanjug/AP

I američki sekretar Entoni Blinken u središtu dešavanja u BiH

Oglasio se i američki državni sekretar Entoni Blinken, koji je uputio upozorenje liderima u BiH da "treba da odustanu od balansiranja na ivici rata i da izgrade konsenzus kako bi osigurali budućnost za sve građane BiH". Blinken je poručio i da SAD ostaju čvrste u opredeljenosti za suverenitet i teritorijalni integritet BiH.

Politički analitičar Željko Budimir ističe da je Šmit oruđe Sarajeva, koje želi da RS nametne svoje viđenje BiH.

- On nastavlja da ruši Dejtonski sporazum, kao i njegovi prethodnici, ali mora znati da je u Dejtonu donet Ustav BiH, a ne u Briselu - zaključio je taj stručnjak, dok je analitičar Dragomir Anđelković upozorio da svaki pokušaj da se anulira "Dejton" znači vraćanje BiH u sukob.

- "Dejton" je ugrađen u temelj ustavnog poretka BiH i to je međunarodni sporazum koji ne može da se menja bez saglasnosti svih strana. Šmit može o tome da priča, a čak i oni koji tako nešto sanjaju na Zapadu ne bi se usudili da to urade - istakao je Anđelković za Novosti.  

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
SIN LOVCA NA MEVDEDE

03.12.2021 14:59

Bolje bi im bilo da se ne late coravog posla. To je WW3, kome obojci a kome opanci, a na kraju će Westerijaska majka crnu vunu da prede.