PREDSEDNIK VUČIĆ POKAZAO KLJUČNI DOKUMENT O RIO TINTU: Istina pred građanima Srbije, izvođenje radova u Jadru odobrili 1. februara 2012. godine

Autor:

Vesti

01.12.2021

17:28

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić vanredno se obraća građanima Srbije.

PREDSEDNIK VUČIĆ POKAZAO KLJUČNI DOKUMENT O RIO TINTU: Istina pred građanima Srbije, izvođenje radova u Jadru odobrili 1. februara 2012. godine

Foto: printscreen/TV Pink

Predsednik Vučić je rekao da javnosti želi da prestavi celokupnu istinu o projektu litijuma, jadarita i Rio Tinta, bez imalo strasti, da ljudi sami mogu da vide o čemu se radi.

Važno je da vam pročitam apsolutno sve i svaki dokument. Prvi dokument koji se tiče Rio Tinta se tiče svih građana. 2004. godine Ministarstvo rudarstva donosi rešenje, kojim se preduzeću Rio Sava DOO iz Beograda istraživanje u Srbiji. Dokument broj dva, iz 2005. kada su proširene granice istražnog prostora. Svi znate ko je tada bio na vlasti

Predsednik je pokazao još jedan dokument iz iste godine u kojem su navedena istražna polja. U dokumentu iz 2007. godine odobravaju se nova istražna polja.

Republika

Foto: printscreen/TV Pink

 

U dokumentu iz januara 2008. godine koji je potpisao Aleksandar Popović, odobrava se nastavak istraživanja i novih 9 istražnih polja.

U dokumentu iz iste godine navedena su istražna prava i tačne koordinate istražnih polja.

Republika

Foto: printscreen/TV Pink

 

U dokumentu iz 2009. godine odobreno je još 8 istražnih tačaka. U dokumentu iz 2011. navodi se 7 novih istražnih tačaka.

Dolazimo sada do ključnog dokumenta, dokumenta broj 9, on je donet 1. februara 2012. godine i njime se odobrava izvođenje radova da se bor i litijum ispituju u Jadru, u ležištima velikih obima. Tada su na vlasti i Đilas, i Tadić, i Jeremić, i Zelenović i svi koji nam drže pridike. Ovo je jedini dokument koji dozvoljava bušotine i kopanja na teritoriji Srbije - kaže Vučić.

Republika

Foto: printscreen/TV Pink

 

Dodaje da su neki rekli da je sličan ovakav dokument donet 2017. godine. 

Vidite sa kakvim se prevarama suočavamo! Jedina odluka koja je dirala u integritet zemljišta je ona iz 2012. godine! Dokument iz 2017. godine je memorandum o saradnji i biće dostupan svima na sajtu da ga vide - kaže Vučić.

Pokazao je i dokument od 70 stranica koji je usvojen 2012. godine, za vreme prethodne vlasti, a u njemu se navodi da je litijum glavni deo strategije upravljanja mineralnim resursima do 2030. godine.

Ističe da je u putnu infrastrukturu u ovom delu uloženo 1,6 milijardi dinara, posebno oko Korenite, a među donatorima je i kompanija Rio Tinto.

Ova kompanija, kako kaže, u vlasništvu je samo 30 odsto zemlje u odnosu na zemljište koje je obuhvaćeno istraživanjima.

- Zanimljivo je da su neki od kolovođa protesta uzeli pare. Prodali zemljišta i otišli da protestuju - kaže Vučić.

Najavljuje posetu svim mestima između Loznice i Krupnja, iako zna da tamo ima protivnike. Kako je predsednik rekao, želi da priča sa narodom.  Poseta će biti upriličena, kako kaže, narednih dana i trajaće koliko god bude potrebno jer želi da sasluša svakog građanina.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading