VESIĆ: Neće biti povećanja poreza na imovinu za 2022.

Autor: Republika

Vesti

29.11.2021

17:14

Odbornici Skupštine grada Beograda usvojili su Odluku o dopuni Odluke o visini stope rasta poreza na imovinu, a zamenik gradonačelnika Goran Vesić istakao je da neće biti povećanja poreza na imovinu za 2022.

VESIĆ: Neće biti povećanja poreza na imovinu za 2022.

ST/N. PANČIĆ

Na današnjoj sednici usvojena je i Odluka o utvrđivanju prosečne cene kvadratnog metra odgovarajućh nepokretnosti na teritoriji grada Beograda za utvrđivanje poreza na imovinu za 2022. godinu.

Vesić je podsetio da Grad Beograd ima zakonsku obavezu da svake godine, najkasnije do 30. novembra, utvrdi Odluku o visini stopa poreza na imovinu, kao i da se ustanovi prosečna cena kvadratnog metra nekretnina.

Precizirao je da u drugom članu te odluke jasno stoji da porez za 2022. godinu neće biti povećavan obveznicima koji ne vode poslovne knjige za nekretnine istovetne površine iako je cena kvadrata u Beogradu porasla prosečno za šest odsto.

- Uprkos zakonskoj obavezi da uskladimo visinu poreza sa porastom cena nekretnina, dodali smo ovaj član kako ljudi ne bi dobili veće račune za porez - kazao je Vesić na sednici Skupštine Grada.

Kako je naveo, to su uradili zbog pandemije virusa korona i zato što su smatrali da je veoma važno da se ne opterećuju građani dodatnim troškovima.

Broj kvadratnih metara za čiju je izgradnju investitor dobio dozvole od Grada Beograda iznosio je pre desetak godina od 200 do 300 hiljada, kazao je Vesić i dodao da danas iznosi oko milion i po.

- Povećan iznos od naplate poreza suštinski su novi kvadrati koji se grade. Na taj način se, naravno, u pravom smeru razvija ekonomija. Očekuje nas na narednoj sednici usvajanje budžeta, a već imamo oko 2.000 predloga za korišćenje gradskog budžeta koje su poslali građani od trenutka kada je nacrt budžeta objavljen na sajtu Grada Beograda - kazao je zamenik gradonačelnika.

Dodao je da se javna rasprava završava 8. decembra kada će, kako navodi, objaviti šta je od predloga građana prihvaćeno.

Bonus video:

Komentari (0)

Loading