AMBASADOR I NOVI POTPREDSEDNIK SNS POSETIO SRPSKI TELEGRAF I REPUBLIKU! Marko Đurić otkriva šta mu američke diplomate traže već na vratima ambasade

Autor:

Vesti

29.11.2021

11:33

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Aktuelni američki predsednik Džozef Bajden, kao i njegov prethodnik Donald Tramp, imaće veličanstven doček u Srbiji, poručuje Marko Đurić, ambasador Srbije u Vašingtonu i novoizabrani potpredsednik Srpske napredne stranke.

AMBASADOR I NOVI POTPREDSEDNIK SNS POSETIO SRPSKI TELEGRAF I REPUBLIKU! Marko Đurić otkriva šta mu američke diplomate traže već na vratima ambasade

Foto: Privatna arhiva

Tokom posete redakciji Srpskog telegrafa Marko Đurić je istakao da Beograd želi dobre i jake veze s dve najjače partije u Americi.

  • Tramp je bio omiljen među Srbima. Kakve su šanse da ponovo postane predsednik Amerike?

- Možemo da imamo ovakve ili onakve simpatije, ali, kao Jermeni ili Jevreji, moramo da imao dobar pristup i razvijamo mrežu dobrih odnosa i s republikancima i s demokratama. Imamo sve bolje odnose, siguran sam da će za pet godina, ko god da bude šef Bele kuće, Srbija imati snažne i dobre veze. Ta promena videće se uskoro i po pismu podrške koje će uskoro potpisati veliki broj kongresmena.

  • Sada ima više vremena, možemo li da očekujemo da Donald Tramp poseti Beograd uskoro?

- Beograd je grad u koji su svi dobrodošli. Kako predstavnici bivše, tako i aktuelne administracije. Imaće veličanstven doček, to je sigurno.

Džogiranje u Vašingtonu

Vašington je kao grad-park. Pun je zelenila, što ga čini izuzetno povoljnim za život, priča Đurić.

- To je vodeći grad zapadne civilizacije. Nema značajnijeg političkog jezgra. Ulicama grada defiluju džogeri u svako doba dana i noći bez obzira na vremenske uslove. Zdrav život, ishrana, rekreacija, to je ono što zaokuplja ljude tamo.

Dakle, sve uslove imate da i tamo džogirate i spremate se za neki novi maraton.

- Nađem malo vremena i za to. To je neko moje vreme, trudim se da to ne propuštam. 

  • A što se tiče Bajdena? Hoće li američki predsednik uskoro biti gost Beograda?

- Srbija bi bila presrećna da ugosti predsednika najveće zemlje zapadne civilizacije. Poseta na predsedničkom nivou dodatno bi doprinela produbljivanju saradnje koja postoji na političkom, ekonomskom i odbrambenom nivou. Bajdenova agenda je puna, poslednjih meseci nismo razrađivali ovako nešto. Američki predsednik je uvek dobrodošao u Beograd, koji je najveći grad na potezu od Beča do Istanbula. Kada bude došao, sigurno je da će biti domaćinski dočekan. Nastaviću da za to snažno lobiram, to bi bio sjajan signal i za američke kompanije da ulažu u Srbiju.
 

  • Njemu to ne bi bila prva poseta Srbiji? 

- Predsednici Aleksandar Vučić i Džo Bajden imaju veoma dobru i razvijenu komunikaciju. O tome se malo govori u javnosti. Nije slučajno Bajden, na Vučićev poziv, 2016. došao u Srbiju. Nije to bila samo šetnja Skadarlijom i kupovina opanaka već su to bili substancijalni razgovori o regionu, o razvijanju odnosa između dve države. Ti odnosi bi posetom značajno ojačali saradnju dve države koja je diplomatske odnose uspostavila pre 140 godina.

Napadi zbog leptir-mašna

Vučića su napali jer je obukao rolku. Vas su kritikovali zbog leptir-mašne.

- Veče pre nego što je objavljen taj naslov u Njujorku smo okupili krem tog grada i srpske dijaspore. Tamo su bili predstavnici Vol strita, umetnici, pripadnici politike, IT sektora... Bilo je za ponos i diku predstavljati Srbiju, kao državu koja ima pozitivnu priču da ispriča, koja se brže razvija od zemalja iz našeg šireg okruženja. To je bila prilika da promenimo sliku ljudima koji su devedesetih zamrzli sliku o našoj zemlji i koji su pozitivno reagovali na sve ono što su saznali o Srbiji o inicijativi "Otvoreni Balkan", o gradnji saobraćajnica, pruga... Taj naslov koji ste pomenuli u pitanju me je nasmejao. Rekao sam sebi: "Super, fantastično, radim pravu stvar i nastaviću tako."

  • Bilo je sumnji da će Srbija dobiti Bajdenov poziv da učestvujemo u konferenciji posvećenoj demokratiji.

- Mnogi su se prerano obradovali. Nadali su se da bi nešto politički loše za Srbiju moglo da bude dobro za njih. Žao mi je što vidim taj manjak političke odgovornosti u delu javnosti, što se ne gleda šira slika. Da to umeju, da kritikuju ono što treba da se kritikuje, umesto što gledaju kako da Srbiji postave nogu, bili bi više uvaženi.

  • Imate li razumevanja za političare koji poput Đilasa dođu u Vašington i traže sankcije za Srbiju?

- Kao srpski ambasador, nikada to ne činim, ne traćim vreme na takve stvari, to je ispod dostojanstva. Kao neko ko je u srpskoj politici, mogu da kažem da to ljudima daje uvid, ko radi za Srbiju, a ko za sebe. Kada kaže da je Srpska lista kriminalna i da ima onda to što su uradili je ružno, to je neodgovorno, pokazuje kako bi se ponašali ukoliko bi se vratili na vlast i ako bi se vratilo vreme pre 2012, kada je Priština proglasila nezavisnost, Crna Gora se otcepila, a oni se obogatili, pa imaju od Mauricijusa pa nadalje. Ne doprinose našem ugledu kad neko dođe u Vašington i Srbiju predstavlja u najgorem svetlu, a pritom plasira laži o medijima i Kosovu.

Jokić i Nole probijači leda


Sportisti, pre svega, košarkaši vam pomažu u kreiranju te bolje slike o Srbiji u Americi?

- Ono što za imidž Srbije postižu ljudi kao što je Nikola Jokić, Bogdan Bogdanović i veliki Novak Đoković, pa Vlade Divac, koji je u svim antologijama američke košarke, sve je to ono što je probijač leda. Kada se u razgovorima dotaknemo najtežih tema, kad uvežemo s onim što Srbi i Amerikanci mogu da urade, a što se vidi u NBA ligi, bude mnogo lakše.

  • U subotu ste izabrani za potpredsednika SNS.

- To je velika čast i veliko priznaje. Podsticaj da se još snažnije borim za interese Srbije, za jačanje naše pozicije.

Američke diplomate baš vole šljivu

Pre puta u Vašington rekli ste u intervjuu za Srpski telegraf da gusle sa stola koje ste imali u Kancelariji za KiM nosite u Ameriku. Gde su te gusle sada?

- U ambasadi. Posetiocima, našim gostima ih obavezno pokažemo, da mogu da vide i taj deo našeg nasleđa.

Ponudite ih srpskim specijalitetima. Šta im se najviše dopada od hrane?

- Sve, od ćevapčića, rolovane džigerice, teletine... I tim gastronomskim delom želim da pokažem svo bogatstvo i raznolikost koju ima Srbija. U tome mi dosta pomaže supruga, koja već ima mnogo obaveza oko naše tri ćerke.

A piće, šta kažu za rakiju?

- Jedan visoki američki diplomata, bez obzira na doba dana kada se sastajemo, voli da nazdravi kad dođe. Voli jednu dobru šumadijsku šljivu.


 

 


 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading