BIO JE VERAN KOMUNISTIČKOJ IDEJI: Milutin Mrkonjić je tokom života izrazio želju da bude sahranjen na POSEBAN način

Autor:

Vesti

27.11.2021

21:21

Srpski političar i narodni poslanik Milutin Mrkonjić preminuo je u Beogradu u 79. godini, nakon što mu se zdravstveno stanje naglo pogoršalo.

BIO JE VERAN KOMUNISTIČKOJ IDEJI: Milutin Mrkonjić je tokom života izrazio želju da bude sahranjen na POSEBAN način

youtube.com/printscreen

Milutin Mrkonjić je bio srpski političar, rođen 23. maja 1942. godine u Beogradu. U svojoj dugoj poslovnoj i političkoj karijeri bio je na nekoliko značajnih funkcija. Na poziciji ministra infrastrukture je bio od 2008. do 2012. godine, a ministra saobraćaja od 2012. do 2013. godine. Bio je počasni predsjednik Socijalističke partije Srbije.

U rodnom gradu je stekao osnovno i srednje obrazovanje te fakultetsku diplomu na Građevinskom fakultetu 1971. godine i to na odseku za puteve, aerodrome i železnice.

Njegovo prvo zaposlenje je bilo u „Birou za studije i projektovanje železnica“ do 1974. godine. Nakon toga, obavljao je poslove rukovodioca u Sektoru za projektovanje. Od 1977. godine je bio zaposlenik Centra za projektovanje, a potom i direktor. Širom sveta je radio na raznim projektima.

Nakon što je NATO bombardovao Srbiju, 1999. godine, postavljen je za rukovodioca obnove Srbije kao predstavnik Vlade Srbije. Učestvovao je u osnivanju Socijalističke partije Srbije. Radio je kao savetnik Bogoljuba Karića, a 2004. godine je bio šef kompanije "Braća Karić".

U Narodnoj skupštini Republike Srbije od 2007. godine je obavljao funkciju predsednika. Kratko vreme je predsedavao sednicama Narodne skupštine. U to vreme je položena zakletva Vlade Republike Srbije.

Godine 2008. se kandidovao za predsednika Srbije ispred SPS-a. Rezultati izbora donijeli su mu 6 posto od ukupnog broja glasova. Iste godine je izabran za ministra infrastrukture u tada novoformiranoj Vladi.

Krajem 2009. godine mu je dodeljena počasna titula doktora nauka Univerziteta "Megatrend". Od maja 2012. do septembra naredne godine bio je ministar saobraćaja.

Godine 2013. je položio zakletvu kao poslanik Narodne skupštine.

Od 2014. godine je predsednik Odbora za prostorno planiranje, saobraćaj, infrastrukturu i prostorno planiranje.

U javnosti je bila poznata njegova ljubavna veza sa pevačicom Anom Bekutom. Njihova dugogodišnja vanbračna veza važila je za jednu od najskladnijih na estradi.

Ana Bekuta ima sina Igora iz braka sa klavijaturistom Aleksandrom Savićem. Njen sin i Milutin su se veoma dobro slagali.

Budući da je bio veran komunističkoj ideji izrazio je želju da ga, kada za to dođe vreme, sahrane u sanduku sa petokrakom.

Komentari (1)

Loading
istina

28.11.2021 20:55

Bio i ostao komunjara, ovajdio se zahvaljujući zlotvoru Miloševiću, a uz to javno godinama šetao švalerku pevaljku. I nije neka biografija.