AMERIKA IMA NOVI PLAN ZA BALKAN! Republici Srpskoj slede sankcije, Dodiku penzija, a evo šta planira sa Kosovom! IMA IDEJU I ZA CRNU GORU!

Autor:

Vesti

26.11.2021

22:40

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Od dva projekta koje ima u Evropi - Kosovo i Bosna i Hercegovina - fokus Amerike trenutno je na prostoru preko Drine.

AMERIKA IMA NOVI PLAN ZA BALKAN! Republici Srpskoj slede sankcije, Dodiku penzija, a evo šta planira sa Kosovom! IMA IDEJU I ZA CRNU GORU!

Foto: Tanjug/AP

Angažman Vašingtona usmeren je na promenu vlasti u Republici Srpskoj, političko penzionisanje Milorada Dodika i izmenu Ustava BiH. Prema saznanjima "Blica" nije isključeno uvođenje sankcija protiv RS.

Jednostavno rečeno, SAD su iznova u ofanzivi u našem regionu.

"Blic" saznaje da Vašington razmatra nove sankcije u Republici Srpskoj koje ovog puta neće ići samo ka Dodiku, nego prvenstveno ka ljudima u njegovom okruženju.

Amerika i BiH - "Dodik i RS blokiraju napredak"

Republika

Foto: Tanjug/AP

Milorad Dodik nije po volji Amerikanaca

 

Diplomata koji je izvor “Blica” tvrdi da se u diplomatskim krugovima smatra da Republika Srpska i Dodik, kao eksponent te politike, blokiraju napredak BiH i da takva situacija "mora biti rešena". Prema stavu diplomata, samo tako bi BiH bila "odblokirana".

Dodiku su inače već uvođene sankcije 2016. godine, pre predsedničkog mandata Donalda Trampa. Iako pod sankcijama, Dodik je potom dobio poziv Trampa da prisustvuje predsedničkom prijemu u Beloj kući. Dodiku su sankcije uvedene zbog, kako se navodilo, kršenja Dejtonskog sporazuma, ali nije precizirano kao ga je prekršio i to je do danas ostalo nejasno.

"Blic" saznaje da je nova tura sankcija u razmatranju i da će i sada imati svoj razlog u pozivanju na kršenje Dejtona, ali da će novitet biti pozivanje na Dodikove navodne koruptivne radnje. Namera je da se pripremi teren za izbore u BiH 2022. godine, na koje bi Dodik i oni koji ga podržavaju izašli oslabljeni.

Izvor "Blica" navodi da bi se zamrzavanje imovine i zabrana ulaska u SAD mogla primeniti na najbliže saradnike Dodika, ali i na stranačke funkcionere drugih partija na koje bi on mogao da računa. SAD očekuju da bi i neke evropske države mogle da se pridruže sankcijama - ali ne sve, jer u EU nema konsenzusa kada je reč o RS i sankcijama.

Američka administracija zagovornik je teze da Dodik svojom politikom povlači BiH unazad i da je zbog njega napredovanje ove države otežano. S druge strane, u RS smatraju da zapadne države među kojima prednjači USA protežiraju jednu zajednicu u ovom slučaju Bošnjake u odnosu na Srbe.

Eskobar i Dodik, stari znanci

Gabrijel Eksobar, američki diplomata koji u poslednje vreme donosi poruke iz Vašingtona, ujedno i stari poznanik svih kojima bi u narednom periodu trebalo da se bavi. Počevši od Milorada Dodika, oko koga se trenutno vrti najviše pritiska.

Poznanstvo Dodika i Eskobara datira iz vremena devedestih kada je Eskobar, sadašnji zamenik pomoćnika državnog sekretara zadužen za zemlje Zapadnog Balkana, bio šef kancelarije američke ambasade u Banjaluci.

Eskobar je pre nekoliko dana boravio u regionu i obišao BiH, ali i Crnu Goru. Na svim adresama najviše pričao o borbi protiv korupcije, ali je provukao i po koju rečenicu o političkim namerama Vašingtona.

Amerika i Kosovo - fokus na Unesko i Interpol

Republika

Foto: Tanjug/Pixabay.com

 

 

Kada je reč o Kosovu i Metohiji, za sada nema ultimatuma da se prizna nezavisnost, ali ima zadatih želja i očekivanja. Kako "Blic" saznaje, pritisak da se prizna nezavisnost zamenilo je očekivanje da Beograd odblokira članstvo Prištine u Unesko i Interpolu.

I dok traje pritisak i na Republiku Srpsku i Beograd, druga strana stola odbija pregovore i nada se da je vreme radi za njih. Bošnjaci u Sarajevu, poput prištinskog premijera Aljbina Kurtija, takođe izbegavaju dijalog, istina manje upadljivo od Kurtija koji je u tom pogledu otvoreno ekstreman.

Amerika i Crna Gora - Srbi su OK, ali DF nije

Republika

Foto: facebook.com/Demokratski front - DF

Amerikanci neće Demokratski front u Crnoj Gori

 

Crna Gora je ušla u politički neodrživo stanje. Vlada nema podršku Skupštine, a pokušaj rekonstrukcije je stao jer je pregovore napustio Demokratski front.

Kako "Blic" saznaje, američki diplomata Eskobar je, pričajujući o borbi protiv korupcije i bitnim projektima u CG, provukao je i političku poruku: crvena linija za SAD je Demokratski front. Razlog nije jer su Srbi, već što Amerikanci ne žele u izvršnoj vlasti sadašnje lidere DF.

Tokom Eskobarove posete, pojedini sagovornici iz crnogorske Vlade predložili su mu da se formira manjinska vlada za koju bi glasao i DPS, ali da je potrebno da Milo Đukanović pre toga podnese ostavku na mesto lidera partije i da garantuje da se neće više kandidovati.

Kako "Blic" saznaje, Eskobar je saslušao sve predloge, pa i onaj da je DF neophodan u Vladi kako bi prošli bitni projekti za budućnost Crne Gore. Na sve modele za izlazak iz trenutnog ćorsokaka u Podgovorici, Eskobar nije rekao ni "da", ni "ne", osim da je sadašnja garnitura DF za Vašington - neprihvatljiva.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (4)

Loading
kiki

26.11.2021 23:06

Americko licemerje, sve ce uciniti da srskom narodu slome kicmu. Maloli su pomogli Hitlerov rajh i genocid na evrpskom tlu, genocid nad Jevrejima Srbima i Romima u proteklom veku, malo li su pomogli hrvatima da ociste drzavu od srpskog naroda, sad bi da Srbe steraju u rezervat kao sto su ucinili autohtonom americkom narodu INDIJANCIMA. Samo molim Bogu da ih rasparca kao sto su oni parcali Jugoslaviju, SSSR, Aziju i Afriku. Da im Bog sudi kako su oni narodima po svetu delili pravdu.

Odgovori 44 6
dt

27.11.2021 00:20

Ima li ovaj Bajden svoju zemlju pa da tamo nešto radi, ili mu nedaju pa vršlja na drugom kontinentu.

Odgovori 36 6
Knez

27.11.2021 07:11

Prošlo je njihovo,kreće njim igranka u rodjenoj kući!

sara

27.11.2021 09:57

Senilni Bajden i izlapela Olbrajt, kroje planove i to su možda poslednji trzajevi i nisu svesni da je u Americi počeo sunovrat, dok Rusija i Kina napreduju i ako se udruže uništiće je!!!.

Odgovori 12 5